Dışa bağımlılığı bitirecek hamle! Yerli üretildi mermi isabet etse bile...

Türkiye'nin yüzde 100 sermayeli tek lastik firması olan Petlas, binek araçların yanı sıra savunma sanayi alanında da geliştirdiği ürünlerle dikkatleri üzerine çekiyor. Özel bir Ar-Ge ekibi bulunan Petlas'ın kara araçları için yerli olarak geliştirip ürettiği Run-Flat lastikler çatışmada mermi isabet etse bile yola devam edebiliyor.

Dışa bağımlılığı bitirecek hamle! Yerli üretildi mermi isabet etse bile...
Dışa bağımlılığı bitirecek hamle! Yerli üretildi mermi isabet etse bile...
GİRİŞ 16.07.2019 12:31 GÜNCELLEME 16.07.2019 12:35
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Haber7 / Fuat Öner

 

 

Türkiye milli ve yerli savunma sanayii hamlesiyle son yıllarda atağa geçti. Türkiye'nin yerlileşme hamlesine hem devletten hem de özel sektörden büyük destek geliyor. Bu destekle yerli ve milli ürünlerin sayısı her geçen gün artıyor.Türkiye lastik sektörünün yüzde 100 yerli sermayeli markası olan Petlas bu desteğe katılanlardan. 

SAVUNMA SANAYİNE PETLAS DESTEĞİ

 

 

Haber7'nin sorularını yanıtlayan Petlas Genel Müdürü Yahya Ertem, Türkiye'nin lastik konusunda dışa bağımlığını kırmak hedefiyle yola çıktıkları belirterek Petlas'ın bugün F-4, F-16 savaş jetlerinin ve İHA’ların lastiklerinin yanı sıra, TOMA’lar, Kirpi ve Cobra gibi lastik tekerlekli zırhlı araçlar için lastik ürettiklerini söyledi.

-Türkiye’nin yüzde yüz yerli lastik markası Petlas’ın kuruluş hikâyesini anlatır mısınız?

KIRŞEHİR'DEN ABD'YE UZANAN YOL

Türkiye lastik sektörünün yüzde 100 yerli sermayeli lider markası PETLAS’ın kuruluş öyküsü, 40 yılı aşkın bir geçmişe dayanıyor. 1976 yılında, dönemin zorlukları ve Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sorunlar doğrultusunda, ülkemizin lastik konusunda dışa bağımlığını kırmak hedefiyle, kamu yatırımı olarak kurulan PETLAS, 1997 yılında özelleştirildi. İlk özelleştirme sonrasında ise yatırım gerek duyulan düzeyin gerisinde kaldı. PETLAS’taki asıl büyüme hamlesi, 2005 yılında Türk sanayiinin yüzde 100 yerli sermayeli şirketi Abdulkadir Özcan A.Ş. (AKO Grup) tarafından satın alınmasıyla başladı.

O dönemde bu çok büyük bir adımdı. Lastik sektöründe bu sanayi yatırımı, Türkiye’den dünyaya uzanacak yerli ve milli bir marka oluşturma arzusuyla gerçekleştirildi. 2005 sonrası dönemde, kaliteli ürün, istihdam ve ekonomik katkı ile ülkemiz için değer üretme azmiyle, dünya lastik sanayi, teknolojisi ve rekabetinin gerektirdiği yatırım kararları, her türlü finansal risk ve yük göz önünde tutularak alındı ve uygulandı.

AKO Grup’un amiral gemisi, Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli lastik üreticisi PETLAS’ın 2018 cirosu, bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 37’lik bir artışla, yaklaşık 2 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. 2018’de ayrıca 200 milyon dolar çizgisini aşarak, 202 milyon dolarlık ihracata imza atan PETLAS, İSO 500 2018 verilerine göre, Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi kuruluşu (98. Sırada) arasında yer alıyor ve sıralamada istikrarlı yükselişini sürdürüyor. PETLAS ayrıca, TIM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ihracat sıralamasında ise 74’üncü sırada yer alıyor.

Lastiklerimiz, Türk sermayesinin, mühendislerinin ve çalışanlarının emeğinin ürünüdür. Binek araçlardan kamyon ve otobüslere, traktörlerden askeri birlik ve güvenlik güçlerinin kullandığı araçlara, iş makinelerinden savaş jetlerine, 80 farklı desen ve 2500 farklı ebatta üstün nitelikli lastikleri, yerli sermaye, yerli teknoloji, yerli Ar-Ge ve mühendislik, yerli iş gücü ile üretiyoruz.

PETLAS, ulusal çerçevede 850’yi aşkın bayisiyle Türkiye’nin en büyük satış ağına sahiptir. PETLAS, bu satış ağının gücüyle, yurdun dört bir yanında tüketiciyle buluşuyor.

2005’ten bu yana 600 milyon dolar yatırımın gerçekleştirildiği PETLAS Kırşehir fabrikamızda, ABD pazarına özel lastik üretimi için 60 milyon dolarlık yatırımı hayata geçiriyoruz.

2019 yılı hedefimiz, PETLAS’ın ihracatını çeyrek milyar doların üzerine, 250 milyon – 260 dolar bandına taşırken; 2018 yılında 2 milyar TL düzeyinde gerçekleşen toplam ciromuzu da, 2.6 milyar TL’ye yükseltmektir.

Petlas fabrikalarının üretim kapasitesi nedir? Toplamda kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz?

3400 KİŞİLİK DEV KADRO 

Fabrika yıllık üretim kapasitesi halihazırda yaklaşık 168 bin ton (aylık yaklaşık 14 bin ton) düzeyinde olan ve yaklaşık 3 bin 400 kişiye doğrudan istihdam sağlayan PETLAS bünyesinde devam eden yatırımların bitirilmesiyle, yıllık 200 bin tonluk kapasiteye ulaşacaktır.

1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM PLANI

Takip eden yıllarda yapılacak 1 milyar dolar yatırımla da üretim kapasitesini 440 bin tona, doğrudan istihdamı da 10 bin kişiye ulaştırmayı hedefliyoruz.

Kısa ve uzun vadeli tüm planlarımızı, kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacak ürünlerin gerçekleştirilmesi amacıyla yapılacak yatırımlar üzerine kuruyor ve uyguluyoruz.

İhracat rakamlarınız ve ihracat yaptığınız ülkelerden bahseder misiniz, yeni yatırımlar ve pazarlar söz konusu mu?

100'DEN FAZLA ÜLKEYE 202 MİLYON DOLAR İHRACAT

Türkiye’nin milli sanayi gücü PETLAS, yüzde 100 yerli sermaye, yerli Ar-Ge ve yerli iş gücüyle ürettiği lastikleri, dünya üzerinde 100’ün üzerinde ülkeye ihraç etmektedir.

Türkiye lastik sektörünün yerli sermayeli lider markası PETLAS, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TIM) 2018 yılı verilerine göre Türkiye’nin İlk 100 İhracatçı Firması arasında 74’üncü sırada yer almaktadır ve en çok ülkeye ihracat yapan firmalar arasındadır.

AKO Grup bünyesinde sürekli artış gösteren ihracatımız, 2005 yılında 24 milyon Dolar düzeyinden, 8 katın üzerinde bir artışla, 2018 yılında 202 milyon dolar mertebesine ulaşmış bulunuyor.

Türkiye’nin küresel markası olarak, Avrupa başta olmak üzere Amerika, Peru, Norveç, Mısır, Uzak Doğu ülkeleri dahil olmak üzere, farklı tüketici tercihlerini, yol koşullarını, pazar ve rekabet dinamiklerini barındıran çok geniş bir coğrafyaya ihracat gerçekleştiriyoruz. Her bir ihracat pazarımızda, insan hayatı ve güvenliğini doğrudan ilgilendiren ürünlerle, ülkemizin sanayi ve kalite elçisi olmanın bilinciyle hareket ediyoruz.

ABD’ye olan ihracatımızda, agresif büyüme hedeflerimiz bulunuyor. ABD’ye ihracatımızı, orta-uzun vadede 100 milyon dolar ve üzerine çıkarmayı; bu pazarda, kendi geliştirdiğimiz yüksek teknolojili ürünlerle büyümeyi hedefliyoruz. Ticaret savaşlarının bir yansıması olan, ABD'deki yeni vergi düzenlemelerinin, lastik pazarına yansımalarını da markalarımız ve ülkemiz ihracatı açısından avantaja dönüştürme arzusundayız.

Bu kapsamda, ürün çeşitliliğinin arttırılması ve pazara özel yüksek teknolojili lastik üretim planlarımız, yatırıma dönüşmeye başlamış durumda. Makine ve kalıp odaklı 60 milyon dolar tutarında yatırım süreçlerimiz devam ediyor. Orta-uzun vadeli planlarımız arasında, sadece ABD pazarı için çalışabilecek ayrı bir üretim hattı ya da tesisi kurulumu da yer alıyor.

Öte yandan, İhracat coğrafyamız içerisinde yer alan Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarlarında, iş ve tarım makineleri segmentinde tartışmasız pazar lideriyiz. Yüksek ürün kalitemizle bölge genelinde, beslenme ve kalkınma açısından kritik değer arz eden iş ve tarım makinaları segmentinde, yüzde 50’yi aşan bir paya sahip bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde bu pazar payını yüzde 60’lar seviyesine çıkarıp, ülkemiz ekonomisine ve bölge kalkınmasına daha fazla fayda sağlamayı hedefliyoruz.

Orta Doğu pazarında binek otomobiller segmentindeki payımızı yüzde 15 düzeyine çıkarma hedefimiz var.  Bu, Orta Doğu bölgesine binek otomobil lastik ihracatımızın 120 milyon dolar seviyesine gelmesi demek. 

Diğer ihracat pazarlarımızda olduğu gibi, Orta Doğu ve Afrika pazarlarında da PETLAS’ın yanı sıra diğer markalarımızla da ülkemizin yerli sermayeli sanayi gücünü gururla temsil ediyoruz. PETLAS’ın üstün ürün özellikleri ve bölge insanının Türk markalarına kültürel yakınlığı üzerine inşa ettiğimiz ihracat gücümüzü artırarak, ülkemize daha fazla katma değer sağlamaya azimliyiz.

Ar-Ge tarafında ne gibi yeni çalışmalar yapıyorsunuz?

YERLİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRİLİYOR

Petlas, düzenli bir şekilde Türkiye’nin en çok Ar-Ge yatırımı yapan şirketleri arasında yer almaktadır.

Yurt içi ve küresel pazarlardaki başarımızın temelinde, ürünlerimize yansıttığımız yerli Ar-Ge gücümüz yatıyor. Ürettiğimiz lastiklerin hiçbirinde dışarıdan alınmış lisans kullanılmıyor. Tüm ürünlerimizi, 100’ü aşkın kişinin yer aldığı kendi Ar-Ge ekibimizden aldığımız güç ve kendi teknolojimizle geliştiriyoruz.

PETLAS fabrikası bünyesinde, 2010 yılında hayata geçen tam donanımlı Ar-Ge laboratuvarının analiz kabiliyetlerinin yanı sıra, lastik test laboratuvarı, iç mekan (indoor) ve dış mekan (outdoor) test imkanları, markaya yüksek Ar-Ge yeteneği kazandırıyor. Avrupa Birliği ECE R117 Regülasyonuna uygunluk testleri ve sübjektif Araç-Lastik uyum testlerinin yapılabildiği, yaklaşık 70 bin m² alan üzerinde 2 bin 100 m yol uzunluğuna sahip bir test pisti de 2016’dan bu yana Ar-Ge çalışmalarında aktif şekilde kullanılıyor.

Test pistinde, ECE R117 regülasyonu kapsamında Lastik Yuvarlanma Gürültüsü (N) ve Lastik Islak Yol Yüzeyi Tutunma İndeksi (WGI) hassas bir şekilde ölçülebiliyor; Viraj, Slalom ve Şerit Değiştirme Performansı gibi Sübjektif Araç Lastik uyum testleri gerçekleştirilebiliyor.

Yatırım planlarımız dahilinde yer alan Ankara üretim tesisimizin, Ar-Ge gücümüzü daha da üst seviyelere taşımasını hedefliyoruz.

Savunma sanayi alanında da yatırım yapıyorsunuz. Bu alanda ne gibi ürünler mevcut.

SAVUNMA SANAYİNDE PETLAS DÖNEMİ

Türkiye’nin milli sermayeli sanayi devi PETLAS’ın, Ar-Ge ve üretim yatırımları arasında, milli savunma sanayine yönelik ürün geliştirilmesi ve üretimi de öncelikli konu olarak yer alıyor. Bu şekilde kuruluş misyonumuzu yerine getirmeye devam ediyoruz; milli savunma sanayimizin lastik ihtiyacını yerli Ar-Ge ve yerli üretimle karşılıyoruz.

BU ALANDAKİ TEK YERLİ FİRMA

Askeri birliklerin ve güvenlik güçlerinin envanterinde yer alan hava ve kara taşıtlarının özel ihtiyaçlarına özel vasıflı lastikler, PETLAS ürün portföyü içerisinde özel bir yer tutuyor. Türkiye lastik sektörünün Ar-Ge yapan yüzde 100 yerli sermayeli tek şirketi konumundayız. Savunma sanayi ihtiyaçlarına yönelik milli lastikleri, yerli sermaye, yerli Ar-Ge, yerli iş gücü ile üretiyoruz.

MERMİ İSABET ETSE BİLE YOLA DEVAM EDİYOR

Savunma sanayine yönelik üretimimiz, F-4, F-16 savaş jetlerinin ve İHA’ların lastiklerinin yanı sıra, TOMA’lar, Kirpi ve Cobra gibi lastik tekerlekli zırhlı araçlar için geliştirilip üretilen, çatışma koşullarında mermi isabeti alsa da yola devam edebilen özel run-flat lastikleri de kapsıyor.

HELİKOPTER VE HÜRKUŞ-B İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Aynı zamanda, Özgün Helikopter Projesi ve ilk Milli Eğitim uçağımız HÜRKUŞ-B için milli Lastik geliştirilmesi ve üretilmesi yolunda da sorumluluk alıyoruz. Milli üretimi gerçekleştirilecek yeni muharip uçağımız MMU Projesine için lastik geliştirme çalışmaları da gerçekleştiriyoruz.

Ülkemiz, bu konunun bir devlet politikası olarak ele alınmasıyla, özellikle son 15 yıllık dönemde savunma sanayinde dışa bağımlılığın azaltılması yolunda çok büyük adımlar attı. Dışa bağımlılığı azaltma azmi, Petlas bünyesinde gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge ve üretim çalışmalarımıza da yansıyor. Lastik endüstrisinin doğası gereği, ülkemizde var olmayan doğal kaynaklardan oluşan bazı hammaddeler için yurt dışından alım yapıyoruz. Ancak, endüstrimizde asıl önemli unsur teknolojidir. Ürettiğimiz lastiklerin hiçbirinde dışardan alınmış lisans kullanılmıyor. Tüm ürünlerimizi, kendi Ar-Ge ekibimizden aldığımız güç ve kendi teknolojimizle geliştiriyoruz. Yerli sermaye, yerli mühendislik, yerli üretim gücüyle, ülkemizin lastiklerini, ülkemiz için, ülkemizde üretiyoruz.

YORUMLAR 44
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun durmak yok yola devam
    Cevapla
  • salih 4 yıl önce Şikayet Et
    petlas anadolu sermaye dikkat. yabancı sermaye dışarıya para akıyor örnegini gördük..
    Cevapla
  • zmc 4 yıl önce Şikayet Et
    5 yıldır petlas alıyorum kalitesinden gayet memnunum Türk markası olması hasebiyle gayet gururluyum.
    Cevapla
  • Ytr 4 yıl önce Şikayet Et
    Madem yüzde yüz yerli. İthal ürünlerin yarı fiyatına satılması lazım
    Cevapla
  • heye 4 yıl önce Şikayet Et
    almA batıracaksin markayı sen yabancı marka al
    Cevapla
  • Trtr 4 yıl önce Şikayet Et
    Marka alıyordum bu seferki lastiği nasip olursa petlas alacam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle