Çetinkaya'nın görevden alınmasından sonra Davutoğlu'ndan dikkat çeken hareket

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasına AK Parti eski Milletvekili İbrahim Turhan'dan tepki geldi. Turhan'ın Twitter hesabından yaptığı paylaşımın Ahmet Davutoğlu tarafından retweet edilmesi ise dikkatlerden kaçmadı.

Çetinkaya'nın görevden alınmasından sonra Davutoğlu'ndan dikkat çeken hareket
Çetinkaya'nın görevden alınmasından sonra Davutoğlu'ndan dikkat çeken hareket
GİRİŞ 07.07.2019 13:59 GÜNCELLEME 07.07.2019 13:59
Bu Habere 139 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararname ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alındı ve yerine yardımcısı Murat Uysal atandı.

Merkez Bankası Başkanının kararname ile görevden alınmasını, AK Parti eski Milletvekili İbrahim Mustafa Turhan da sosyal medyadan eleştirdi.

Ancak dikkatleri çeken önemli ayrıntı, Davutoğlu'nun, Turhan'ın paylaşımlarını retweet etmesi oldu.

İşte Ahmet Davutoğlu'nun retweet ettiği, Turhan'ın o paylaşımları;

"Bugün itibarıyla @Merkez_Bankasi Başkanı Murat Çetinkaya'nın, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35'inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2'nci maddesi gereğince görevden alındığı Resmi Gazetede yayınlandı. Merkez bankalarının başkanlık konumu çok kritiktir. Görevden alınan ve yerine atanan kişilerden bağımsız olarak, bu değişikliğin gerçekleşme yöntemine ve zamanlamasına benim aklım ermiyor. Bunun ciddi zararlar verebileceğinden endişe ediyorum.

Başkanların görev süresi bitmeden görevden alınamaması, merkez bankası bağımsızlığının önemli bileşenlerindendir. Ayrıca ekonomi yönetiminde öngörülebilirlik ve kurumsallaşma açısından da kritik önem taşır. Bütün dünyada da böyle algılanır. 375 sayılı Kanun Hükmünda Kararname; "Cumhurbaşkanınca süreli atanan üst kademe kamu yöneticileri, ilgili kanunlarda öngörülen görevden alma gerekçeleri yanında kurumsal hedeflere ulaşılamaması nedeniyle de süreleri tamamlanmadan görevlerinden alınabilirler" diyor. Oysa TCMB Kanununun 28'inci maddesi; "Başkan(Guvernör) ANCAK, 27nci maddedeki yasakların gerçekleşmesi ve bu Kanunla kendisine verilen görevlerin devamlı surette ifasını imkansız kılacak durumların ortaya çıkması hallerinde, atanmasındaki usule göre görevinden af olunabilir" der.

"GÖREVDEN ALMA HUKUKEN YANLIŞ"

Özel kanun niteliğindeki 1211 Sayılı TCMB Kanunu görevden af edilmeyi sadece iki şarta bağlamışken KHK Hükmüyle Merkez Bankası başkanını görevden almak hukuken de yanlıştır.

Bildiğim kadarıyla görevden alınan son başkan 12 Eylül rejimi döneminde İsmail Hakkı Aydınoğlu olmuştu. Kurumsallaşma ile ilgili bu hesaptan değişik zamanlarda paylaşımlarımız olmuştu. Tekrar vurguluyorum; içeriğinden ve kişilerden bağımsız olarak, Merkez Bankası başkanının bu yöntemle değiştirilmesi kurumsallaşmaya, kurumsal kapasiteye ve bağımsızlığa büyük zarar verir. @Merkez_Bankasi politikaları ile ilgili eleştirilerimi uzun süredir sözlü, son üç yıldır da yazılı olarak ifade ediyorum. 2011 Ağustos'tan beri ekonominin gerçekleri ile uyumlu, Merkez Bankası bağımsızlığının gerektirdiği ve sürdürülebilir para politikası izlendiğini düşünmüyorum.

"OLUMSUZ ETKİ YARATACAĞINDAN ENDİŞELİYİM"

2016'nın sonundan 2018 Eylül'üne kadarki uygulamalarla ilgili eleştirilerim ise bu hesapta açıkça yer alıyor. Buna rağmen @Merkez_Bankasi kurumsallığı, bağımsızlığı ve para politikasının güvenilirliği açısından bu kararın olumsuz etki yaratacağından endişeliyim.

25 Temmuz'da gerçekleştirilecek PPK toplantısı öncesinde, görev süresinin dolmasına 9 ay kalmış başkanın "kurumsal hedeflere ulaşılamaması nedeniyle" görevden alınması para politikasının bundan sonraki seyri açısından da büyük sıkıntı oluşturacaktır. Merkez Bankasının temel amacı olan fiyat istikrarını sağlama ve kalıcı kılma konusundaki performansı da, Hükümetle birlikte belirlenen enflasyon hedefine ulaşmadaki performansı da ortada. Para politikasındaki başarısızlığın en önemli nedeninin faiz konusunda mâruz kaldığı politik baskılar olduğunu biliyoruz. Bugünkü kararın @Merkez_Bankasi nın kurumsal hedeflerine ulaşmasına ne ölçüde katkı (!) sağlayacağını maalesef hep birlikte göreceğiz."

YORUMLAR 139
  • Züri 4 yıl önce Şikayet Et
    Yazıklar olsun Davutoglu, sen dava arkadasını nasıl satarsın
    Cevapla
  • sancaktar 4 yıl önce Şikayet Et
    faiz lobisine calışan bu ülkeye hizmet edemez.davutoğlu, bir gonyalı olarak söylüyorum,gözumuzde hiçbir kiymeti harbiyen kalmamıştır.aldığın yanlış kararlar bizi komşularımızla daha kötü etti.sanırım fetö ile bir yakınlaşma söz konusu.gül ile sen dava arkadaşlarını satanlar olarak hatırlanacaksınız.
    Cevapla
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunları haber yapmak bile onların işine yarar.kaale almayın kendilerini bişe sanırlar.
    Cevapla
  • angaralı 4 yıl önce Şikayet Et
    ne oldu davula vurulunca sesi başka yerden geldi. sizi gidi gulu gulu dansçıları sizi, işinize gelmedi değilmi.
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    hala anlamıyorlar reis hamle yapıyorsa elbet var bir bildiği ama sizin bilmediğiniz yada bilip de görmek istemediğiniz asla olmayacak islam sancağı yere düşmeyecek Müslüman Türkler batı sömürgesi olmayacak Yahudi hristiyan güdümünde pensilvanyalı papazın kulları yönetmeyecek Sizi silip attığı gibi bütün çürük elmaları karaktersiz aşağılık münafıkları silip atacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle