Sigortasız işçiye emeklilik hakkı! İki yolu var

İşvereni tarafından kayıt dışı çalıştırılan işçi, yaşı dolmasına rağmen eksik primlerinden dolayı emekli olamadığında, işyerine dava açarak primlerini geri kazanabilir.

Sigortasız işçiye emeklilik hakkı! İki yolu var
Sigortasız işçiye emeklilik hakkı! İki yolu var
GİRİŞ 02.07.2019 08:50 GÜNCELLEME 02.07.2019 08:52
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; her 100 çalışandan 32'si kayıt dışı. Bu gerçeğin işçiler açısından önemli olumsuz sonuçları var. İşçiler, sigortasız çalıştırıldıkları dönem boyunca, sosyal güvenlik haklarından ve devlet destekli sağlıktan mahrum bırakılıyor. Emeklilik için gereken prim ve gün de eksik kalıyor. 

 

 

İŞTEN ÇIKMADAN ŞİKAYET EDİLMELİ

İşçiler bu durum karşısında çaresiz değil. Yasayla sağlanan hakları var. Bunun ilk yolu Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) şikayet için başvurmak. SGK'nın işçi şikayetlerine göre işlem yapabilmesi için ise işçilerin işten ayrılmamış olması gerekiyor. Ya da işçinin elinde yazılı belge olması gerekiyor. 

 

 

TESPİT DAVASI HAKLARI VAR

Diğer bir adımda işçiler sigortasız çalıştıkları sürelerini, işten ayrıldıktan sonra 5 yıl içinde açacakları hizmet tespit davasıyla da tespit ettirebilir. Mahkemece tespit edilen ücretlerle çalışma gün sayıları SGK tarafından dikkate alınır ve o işçinin sigortasına geriye dönük işlenir.

KAYNAK: GÜNEŞ
YORUMLAR 6
  • Ayse 4 yıl önce Şikayet Et
    Keske 5 yil deyilde 15 yil oncesinede olsa 47 yasindayim 44 yasindan beri maas aliyordum 6 sene calistim sigortasiz
    Cevapla
  • Musti 4 yıl önce Şikayet Et
    Geçmişte sigorta yaptırmadan çalışmak zorunda olan daha çoktu. Bununda müsebbibi devlet çünkü gerekli kontrolleri yapmadı, ssk bir taraftan çalışanların sigortasını incelemek için ekip gönderirken bir taraftan da kurumda çalışan bazı vicdansızlar işveren tanıdıklarına ekibin yola çıktığını haber verdi.onlarda zorunlu bir iki gün izin verdi. İşçi ne yapsın eğer şikayet eden olursa, o zanki işveren Bi daha iş verirmiydi? uzun lafın kısası bu durumdan mağdur olan yaşı gelen işçiye geriye dönük borçlanma yolu açılmalı aynı bağkurlular gibi
    Cevapla
  • Eyt 4 yıl önce Şikayet Et
    Primi ve 25 yıllık hizmet süresi dolan ne olcak kazanılmış hakları verin daha ihsan istemez
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    işveren zaten sigorta yaparız diye başlatıyor sonra ne sigorta var ne bişey kimi kime şikayet edecen sistem çökmüş ülkenin çivisi çıomış
    Cevapla
  • zafergülten 4 yıl önce Şikayet Et
    işverene dava açmak ,aslanın ağzından lokmasını almaktan daha zor....çünki...işverenin işyerinde kendine şahit olacak bir sürü has adamı var,en iyi avukatları tutacak parası var,ve böyle konulara önceden hazırlıklı,yani minareyi çalarken kılıfını hazırlamış.ya bizim gariban işçi,şahit arasa bulamaz,avukata para veremez,nasıl dava açacağını,netceğini bilemez.ne diyelim Allah işçi kardeşlerimize kolaylık versin.
    Cevapla
  • osman özbostan 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha da vahimi bu gibi işverenler genellikle ya hinliklerinden yada bereketsiz ve ah aldıkları gelirlerden hayır görmeyip sürekli iş yeri ve tabela değiştiriyor veya batıyor. Tesbit davaları yıllar sürüyor. avukat bile davayı alırken 3 kere düşünüyor Zor ki ne zor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle