'ABD Başkanı Trump'tan ilkeli olmasını bekliyoruz'

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), Aylık Ekonomi Değerlendirme Raporunu açıklamak üzere Çanakkale’de bulunan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, ABD Başkanı Trump’ın G-20 Zirvesi’nde Türkiye’ye ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.

'ABD Başkanı Trump'tan ilkeli olmasını bekliyoruz'
'ABD Başkanı Trump'tan ilkeli olmasını bekliyoruz'
GİRİŞ 29.06.2019 15:55 GÜNCELLEME 29.06.2019 15:55

ASKON Genel Başkanı Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti:

Türkiye ABD ile NATO müttefiki ve biz ABD ile stratejik ortağız. Bir stratejik ortağın en temel görevlerinden biri de müttefikinin egemenlik haklarına saygı göstermesidir. Bu bağlamda ABD Başkanı Trump’un S-400,F-35 ve yaptırımlar konusunda yapmış olduğu açıklamaları yerinde görmekteyiz. Ne var ki, ABD’nin samimiyet ve ilkeli olamam gibi bir sorunu var. Ekranlarda yapılan açıklamaların uygulamalarda da aynı şekilde karşılıklı bulmasını istiyoruz.

ABD İle Ticaret Hacmimizi 75 Milyar Dolarak Çıkartmak İstiyoruz

Türkiye ile ABD arasında geçmişten bugüne müttefiklik bağlamında çok güçlü ilişkiler var. Ne var ki bu ilişkiler karşılıklı ticarete yansımıyor. ABD ile aramızda serbest ticaret anlaşması ya da tercihli ticaret düzenlemesi yok. Bu iki ülke arasındaki istenen ticaret hacminin gelişmesine engel bir durum teşkil ederken, ABD’nin genelleştirilmiş tercihler sisteminden bizi Mayıs ayından bu yana liste dışı bırakmasıyla ticaretimize bir darbe daha vurulmuş oldu.   İki ülke arasındaki ticaret hacmimiz şu an 21 milyar dolar, bunu karşılıklı 75 milyar dolara çıkartmak istiyorsak öncelikle ABD’nin bizi tekrardan geniş bir liste ile genişletilmiş tercihler listesine alması gerekmektedir. Biz ABD’den vitrinde ne konuştu ise sahada da onu uygulamasını bekliyoruz. Aksi takdirde güven sorunumuz artarak devam edecektir.