Türkiye merakla bekliyor! İlk kez havalandı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından tasarlanan ve üretilen yerli helikopter Gökbey, tam donanımlı olarak ilk kez gökyüzüyle buluştu.

GİRİŞ 29.06.2019 14:23 GÜNCELLEME 29.06.2019 16:43
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

TAI tarafından tasarlanan ve üretilen T625 Gökbey helikopteri yapılan test ve denetimleri tamamladı. Ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne başvuran TAI gerekli izinlerin alınmasıyla TC-HLI kuyruk tescilli Gökbey'i ilk kez tam donanımlı olarak gökyüzüyle buluşturdu.

 

 

45 DAKİKA SÜRDÜ

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "TUSAŞ tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen Gökbey helikopterimiz, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün verdiği uçuş izni ile birlikte ilk sertifikasyon uçuşunu gerçekleştirdi.45 dakika süren uçuşla projede önemli bir aşama daha geçildi.Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum." açıklamasını yaptı.

Geçtiğimiz yıl prototip haliyle havalanan ve ilk denemede başarılı olan Gökbey, 12 kişi kapasiteli olarak üretilecek ve genel maksat helikopter olarak piyasaya sürülecek.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Twitter'dan yapılan açıklamada "TAI tarafından tasarlanan ve üretilen T 625 Gökbey helikopteri yapılan test ve denetimler sonucunda SHGM'nin verdiği izin çerçevesinde ilk uçuşunu başarı ile yaptı. Tüm emeği geçenleri kutluyoruz." ifadelerine yer verildi.

Gökbey ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi

 

GÖKBEY

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyacının özgün bir platform ile karşılanması hedefiyle yürütülen Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile başlatıldı.

Program bütçesi ve takvimi 03 Ocak 2013 tarihli SSİK ile kararlaştırıldı ve 26 Eylül 2013 tarihinde SSM ile TUSAŞ arasında sözleşme imzalandı.

En zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilecek olan GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, milli imkan ve kabiliyetler kullanılarak tasarlandı.

ATAK Programı süresince kazanılan bilgi, birikim, tecrübe ve yetenek havuzu temel alınarak başlanılan Özgün Helikopter Programı kapsamında, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra, transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri de tamamen milli kaynaklar kullanılarak gerçekleştiriliyor.

Helikopter, geniş görev yelpazesine sahip olmasından dolayı taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerinde kullanılabilecek.

Helikopterin seri üretiminin 2021 yılında başlaması öngörülüyor.

YORUMLAR 90
  • serdar 4 yıl önce Şikayet Et
    maşallah.
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    yahu böyle havalanmamı olurmuş havalanması için vuracaksın yola 150-200km uçuracaksın en az sanki birşey olmasından korkuyorlarmış gibi olduğu yerde 10metre yükseliyor sağa sola 10-15 metre gidiyor sorunluymuş gibi
    Cevapla
  • Murat TANER 4 yıl önce Şikayet Et
    İlk uçuşlar her zaman risk barındırır. Çok pilot ilk uçuş denemesinde hayatını kaybetmiştir. İlk gerçek uçuşta fazla yükselme yapılmaz. Kısa uçuştan sonra yeniden elektronik muayeneye alınır ve çalışan parçaların tamamı tek tek incelenerek aşınma mukavemet vs gibi oluşumlar incelenir. Varsa hatalar giderilir.. Gerekirse yapısal değişiklikler yapılır ve yeniden denemeye alınır. Yani bir anda ben bir kağıt uçak yaptım bununla uçarım olmaz efendim.
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    tam donanımlı ilk uçuş diyor senin bahsettiğin ilerideki proğram iyi anla kavra ilk montaj tam donanımlı ilk uçuş
    Cevapla
  • aloneagle 4 yıl önce Şikayet Et
    cok önemli bir kazanim ve umut oldu. insallah bunun gibi projelerin sayisi daha artar. emegi gecenleri bu millet asla unutmayacak.
    Cevapla
  • Ahmet Bayraktar 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah daha ilerilere taşımayı da nasip etsin de benden başka bu helikopterin burun kısmını kunduraya benzeten var mı? Tasarım anlamında burun kısmını her gördüğümde yadırgıyorum.
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdullillah bu günlere. Ama milletimiz ya nankör, ya çok unutkan, yada içimizdeki hainler çok fazla. Bu adam, hem özgürlükler olsun, hem yatırımlar olsun, hem eğitim, istihdam, sağlık, ekonomi, çevre temizlik, hayal projeler, marmaray, 3. Köprü, avrasya tüneli, bolu tuneli, devasa barajlar, nükleer santral, yerli otomobil, yerli tank, helikopter, uzay ajansi, ve hatta yerli muharebe uçağı vsvsvs. Hepsini bu diktatör diye tanıtılmaya çalışılan ama dünyanın şu andaki en büyük devlet adamı yaptı. Ne yazıkki ülkede nankörde, hainde çok fazla. Rabbim yardım ediyor ama edecektir insaallah onun arkasında bir dua ordusu var. Allahım sen zalimlere ve hainlere firsat verme.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle