ABD-Çin savaşı Türkiye'ye yarayabilir! Milyonlarca dolar para...

Çin'e kiraz ihracatının önündeki en büyük engellerden "ürünün 16 gün soğuk havada beklemesi" şartının kaldırılması, Türkiye'nin Uzak Doğu ülkelerine kiraz ihracatına büyük katkı sunacak. Öte yandan Çin-ABD arasında süren ticaret savaşı Türkiye'ye yarayabilir.

GİRİŞ 27.06.2019 14:34 GÜNCELLEME 27.06.2019 15:53
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Çin'e kiraz ihracatının önündeki en büyük engellerden "ürünün 16 gün soğuk havada beklemesi" şartının kaldırılması, pazarı genişleyecek Türk kiraz ihracatçılarını heyecanlandırdı.

 

 

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkan Yardımcısı Senih Yazgan, yaptığı açıklamada, Çin pazarının Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Çin'e kiraz ihracatının önündeki en büyük engellerden biri olan "ürünün 16 gün soğuk havada beklemesi" şartının, bu ülkeyle imzalanan protokolle kaldırıldığını belirten Yazgan, bu anlaşmayla Çin'e kiraz ihracatının önemli oranda artacağını vurguladı.

 

 

JAPONYA, TAYVAN VE GÜNEY KORE DE OLACAK

Yazgan, fümigasyon tekniğiyle zararlılardan arındırılmış hale getirilmiş ürünleri Çin'e ihraç edeceklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"ABD ile Çin arasında bir ekonomik çatışma söz konusu. Türk ürünlerinin, Çin pazarındaki ABD kirazının vergileriyle karşılaştırıldığında bir avantaja sahip olması bu yıl ve gelecek yıldan itibaren kirazımızın Uzak Doğu pazarına girişinde büyük bir hız sağlayacak. Orada yaptığımız görüşmeler sonucunda Türk kirazının pazarda bir fırsat yaratabileceğini gördük. Üreticimize de pozitif olarak yansıyacak bu durum. Sadece Çin değil, Uzak Doğu'da birçok ülkeyle bu çalışmaları yürütüyoruz. Güney Kore heyeti de ülkemize gelip üretim tesislerini beğendiler. Onlarla da belirli protokolleri yürütüyoruz. Aynı şekilde Tayvan ve Japonya ile temaslarımız sürüyor. Türk kirazı Uzak Doğu ülkelerinin pazarlarına açılması durumunda gerçekten ihracatta çok büyük bir hız kazanmış olacak."

KİRAZIN ANA VATANINI TÜRKİYE OLARAK BİLİYORLAR

Özellikle Uzak Doğu'dakilerin bir ürüne olan ilgilerini bir hikaye ile özdeşleştirdiğini dile getiren, şöyle devam etti:

"Orada Türk kirazıyla olan hikayede de bu meyvenin ana vatanının Türkiye olmasından yola çıkılarak bizim kirazlarımıza karşı büyük bir ilgi oluştu. Çünkü söylenen şu, 'Orijinali neresiyse ürünün oradan gelmesi bizim için çok daha değerli.' Kirazın yetiştiği ana vatanı Türkiye coğrafyası olması bu ülkelere kirazımızı pazarlama açısından ayrıca önem arz ediyor. Kalite, tat, renk ve sertlik açısından çok beğeni gördü. Buradan götürdükleri örnekleri incelediklerinde gerçekten rekabet gücü çok yüksek olan bir kiraz olduğunu söylediler."

Yazgan, kiraz ihracatında en doğru yöntemin uçak kargo olduğunu da sözlerine ekledi.

YORUMLAR 23
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Eee, kiraz mevsimi geciyor
    Cevapla
  • Hayel alemi 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz bursa dağ yöresinde 15 yıldır emek verip kiraz yetistiriyoruz. Son 5 yıldır doğru dürüst ihracat yok. Alicida yok. Bahçede 2-3 arasi alan bile yok. Fakirin umudu ama, üretici çok zor durumda....
    Cevapla
  • Turan Dursun 4 yıl önce Şikayet Et
    Fillerin tepindiği yerde ezilen çimenler olur. Rusya'dan geri dönen ve standartlara uymayan bozuk meyvelerin tekrardan iç piyasaya sürüldüğünü de unutmadık.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir kiraz üreticisi olarak yazıyorum, benim kiraz hale 1.500 tl den gidiyor %18 hal kesiyor kasa başı 4 tl nakliye ücreti, 60 tl günlük işçi ücreti, bir işçi en fazla 70 kg topluyor,, hesabı siz yapın, sizce bana kaç para kalıyor, diğer masraflar hariç
    Cevapla
  • Ali gladbeck 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim burda yedigumuz kirazlar 2 degil 3 kalite ..almanya gumruklerde kontrol etse hepsiningeri gonderir ilacli zehirli diye.. rusya ya gondersenize kokmus ilacli malarinizi..amerika her yeri ele gecirmis
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle