Çin ile anlaşma tamam! Türkiye, ABD'nin payını kapacak

Çin’e kiraz ihracatının önündeki en büyük engellerden biri olan “ürünün 16 gün soğuk havada beklemesi” şartı, imzalanan protokolle kaldırıldı. Böylelikle Türkiye koyduğu hedefe bir adım daha yaklaştı.

Çin ile anlaşma tamam! Türkiye, ABD'nin payını kapacak
Çin ile anlaşma tamam! Türkiye, ABD'nin payını kapacak
GİRİŞ 22.06.2019 09:08 GÜNCELLEME 22.06.2019 09:31
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Haber7- Ekonomi

 

 

Türkiye yılda ortalama 400 bin tonluk üretimiyle dünyanın en büyük 5 kiraz üreticisinden biri. En önemli hedef pazar ise Çin.

İLK ADIM 2015'TE ATILDI

2015 yılında G20 Zirvesi’nde Türkiye ve Çin arasında başlayan görüşmeler 2 yılın ardından tamamlanmış ve Temmuz 2017’de Türk kirazına vize verilmişti ancak Çin'in uyguladığı 16 gün soğuk havada bekleme şartı ihracatı sınırlı tuttu.

HEDEF ABD'NİN PAYINI KAPMAK

Çin Gümlük Bakanlığı verilerine göre Türkiye Çin'e kiraz ihracatı yapan 8 ülkeden biri. Bu ülkeler arasında en çok payı alan Şili, ikinci sırada ise ABD. Şili yıllık 69 bin ton, ABD ise 40-45 bin ton arasında Çin'e kiraz satışı yapıyor. Türkiye'nin Çin’de 8’inci sıradan giriş yapması küçük bir adım gibi görünse de oldukça önemli. Zira sektörün hedefinde ABD’nin payını kapmak var.

 

 

ANLAŞMA SAĞLANDI

Türkiye ve Çin arasında imzalana yeni protokolle beraber “ürünün 16 gün soğuk havada beklemesi” şartı kalktı. Böylece Türkiye ihracatta daha üst sıraları yakalayabilecek. 

YORUMLAR 46
  • ali Aksoy 4 yıl önce Şikayet Et
    Ayni zamanda üretilen en iyi Kiraz!
    Cevapla
  • Arif 4 yıl önce Şikayet Et
    Bundan sonra patatesi soğanı beş alti katına yedigimiz gibi Kirazida artik karşıdan seyrederiz
    Cevapla
  • bülent duman 4 yıl önce Şikayet Et
    sen üret hem kendin ye hemde sat yapan yapıyor
    Cevapla
  • Attila K. 4 yıl önce Şikayet Et
    yorumlara baktım da bizim millette bencillik tavan yapmış. arkadaş sen ucuza ye diye ihracat yapılmasın mı. ucuza yemek istiyorsan git köyüne geri dön kendi kirazını kendi soğanını ek madem. ya da madem o kadar pahalı sen de ek zengin ol. bu kadar becil ve bağnaz olunamaz. yazık. biraz makro ekonomi okuyun, biraz tarımsal geliştirme okuyun, biraz sosyal ekonomi okuyun. eline telefon alan yazıyor. ha o telefona da 800 kilo soğan veya 250 kilo kiraz parası veriyor bu arada bu yorumu yapan arkadaşlar. e biraderim 250 kilo kiraz parasına o telefonu alıp ülkemin parasını dışarı yollarken aklın nerde de ihracat yapıp ülkeye para getiren çiftçiye saldırıyorsun.
    Cevapla
  • AliŞim 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim burada üretilip de Çin'de üretilmeyen şey ne acaba?
    Cevapla
  • isimsiz 4 yıl önce Şikayet Et
    Kiraz :)
    Cevapla
  • Selami Ucar 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede fiyatlar aşırı yükselmeyecek şekilde ihracat planlaması yapılsın. Elin Çinlisi yiyecek diye kendi insanımız mahrum kalmasın. İnşallah tarım bakanlığı bu hususa önem verir.
    Cevapla
  • bülent duman 4 yıl önce Şikayet Et
    herkez şehre gelirse üretim olmuyor.geçler tarladan kaçmasın bilinçli yapılırsa hen para kazanır hemde sağlıklı olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle