Enflasyon hedefine ABD-İran etkisi: Son 1 dolar kaldı

Hürmüz Boğazı'nda İran'ın ABD casus uçağını düşürmesi yeni bir krizi beraberinde getirdi. Trump’ın ‘vur’ emri verdiği iddiası, petrol fiyatlarını yüzde 6 yükseltti ve 66 dolara taşıdı. Bu gelişmeyi değerlendiren Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, “Türkiye’nin enflasyon tahmini petrolün 67 dolarlık fiyat varsayımına dayanıyor. Petrol 1 dolar dahi artsa enflasyon hedefi yüksek çıkar” dedi

Enflasyon hedefine ABD-İran etkisi: Son 1 dolar kaldı
Enflasyon hedefine ABD-İran etkisi: Son 1 dolar kaldı
GİRİŞ 21.06.2019 14:00 GÜNCELLEME 21.06.2019 15:09
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

ABD ve İran arasında yeni kriz bölgesi olan Hürmüz Boğazı’nda üst üste yaşanan gelişmelerde yükselen tansiyon, İran’ın ABD’ye ait casus uçağı vurmasının ardından yeni bir boyut kazandı. Haberin duyulmasının ardından ABD ve İsrail’de kabineler acilen toplandı, İran kendi deniz unsurlarına ‘limanlara açılın’ emri verdi.

 

 

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump’ın “İran çok büyük bir hata yaptı” şeklinde tweet atmasıyla petrol fiyatları çok kısa bir sürede yüzde 6 artış gösterdi ve 66 dolar seviyesine ulaştı.

TÜRKİYE’Yİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

 

 

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, ABD ile İran arasında yaşanan gerilimin Türkiye için çok kritik bir etkiye sahip olabileceğine dikkati çekti.

Hürmüz Boğazı’nda yaşananları “Dünyanın en önemli petrol atardamarı savaş tehdidi altında” cümlesiyle açıklayan Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“Küresel petrol arzını tehlikeye sokabilecek bu durum nedeniyle petrol fiyatları tırmanışa geçti. Brent petrol fiyatları Hürmüz Boğazı’ndaki son gerginliğe ilk tepki olarak yüzde 6 oranında yükselerek 66 doları buldu. Yılbaşından bu yana oluşan petrol fiyatlarının ortalaması da tam 66 dolar.

SON 1 DOLAR KALDI

Buna karşılık Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 2019 yıl sonu için yüzde 5’lik hedefin yaklaşık üç katı olarak açıkladığı yüzde 14.6’lık enflasyon tahmini 67 dolarlık fiyat varsayımına dayanıyor. Mevcut durumda, Türkiye’nin enflasyon tahminlerini ‘bozmaması’ için artık son 1 dolar kaldı. Bundan sonra petrol fiyat artışı bir doları aşarsa enflasyon oranı hedefin üç katını da aşar."

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 23
  • Yunus 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok akıllı olmamız gerekiyor ülke olarak tedbirli olmamız lazım bu tarz oyunlara gereken tepkiyi koymamız lazım biraz tasarruf etmemiz gerekli belli bir süre millet olarak , türkiye den başka bir tane daha yok nice şehitler verdik kemikleri sızlamasın milletçe akılllı olalım .. Ülkemizin değerini bilelim ...
    Cevapla
  • Erdalsilo 4 yıl önce Şikayet Et
    Oyun içinde oyun senin dostun yok kardeşinden başka
    Cevapla
  • Hamdi 4 yıl önce Şikayet Et
    Amerika İran arasındaki oyun petrol fiyatlarını artırıyor buna karşılık biz de İnşallah çok daha fazla milli yerli petrol doğal gaz bulup çıkarabiliriz.
    Cevapla
  • Serco 4 yıl önce Şikayet Et
    Iran dost' mu???.????..???????????
    Cevapla
  • faizzzz 4 yıl önce Şikayet Et
    faiz zam bunlar birinin çıkarı ama bunu hesapı ağır ödeyecekler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle