Depolarda çürümeye başlayınca fiyatı 6 TL'ye çıktı

Akdeniz Bölgesi'nde hasat döneminde etkili olan yağışlar nedeniyle Kapadokya'daki kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında nemli olarak kasalanmak zorunda kalan limonun çürümeye başlaması, ürünün fiyatını artırdı.

Depolarda çürümeye başlayınca fiyatı 6 TL'ye çıktı
Depolarda çürümeye başlayınca fiyatı 6 TL'ye çıktı
GİRİŞ 16.06.2019 12:20 GÜNCELLEME 16.06.2019 14:51
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen yaklaşık 115 bin ton limon, Nevşehir'in Kavak ve Ortahisar beldelerinde yer altına oyularak yapılan, ortam koşulları sayesinde limonun kalın kabuklarının incelip, sulanarak lezzetli hale gelmesini sağlayan kayadan oyma doğal depolara sevk ediliyor.

 

 

Bu yıl hasat dönemindeki etkili yağışlar, binlerce ton limonun nemli olarak depolanmasına yol açtı. Limonun nemli olarak depolanması erken çürümesine ve fiyatların artmasına neden oldu.

Bölgedeki depolarda işçiler tarafından hummalı bir şekilde sürdürülen çalışmada, kasalar tek tek açılıp çürükler ayıklanıyor. İşçilerce yıkanıp silinen sağlam limonlar, yeniden kasalara konularak iç ve dış piyasaya sunuluyor.

 

 

Kavak beldesindeki depo işletmecilerinden Yavuz Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depoda ortalama 9 ay muhafaza edilebilen limonun nemli paketlenmesinin erken çürümeye yol açtığını, ortaya çıkan ürün kaybının da fiyatları etkilediğini belirterek, "Bu işin maliyeti ağır ve işçiliği zor. Çürümenin artması fiyatları etkiliyor. Limonun depo çıkış kilogram fiyatı 6 lira." dedi.

Depolarda yüzde 30 fire

Depoya gelen ürünün yaklaşık yüzde 30'unun çürüdüğüne dikkati çeken Önal, "Hasat döneminde aşırı yağış olduğunda yatak limonlarda sorun oluştu. Yağış nedeniyle hem hasat az oldu hem de çürümeye yol açtı. Normal dönemlerde bölgedeki doğal depolara 7-8 milyon sandık limon giriyordu, bu yıl 5 milyon civarında sandık girişi oldu. Fire yüzde 10 civarındayken bu yıl yüzde 30'a çıktı." diye konuştu.

Önal, çürükleri ayıklanarak yeniden kasalanan limonların yüzde 70'inin iç piyasaya, kalan kısmının ise Rusya, Romanya, Ukrayna ve Irak başta olmak üzere farklı ülkelere gönderildiğini söyledi.

Depo sahiplerinden Ali Taşkın ise hasat dönemindeki aşırı yağışların üreticiyi olumsuz etkilediğine işaret ederek, "Çürüme olur ancak bu yıl çok daha fazla oldu, üreticinin mağdur olması verimin düşmesi maliyete yansıyor, fiyatlar da etkileniyor." ifadelerini kullandı.

Depodaki limonların temizlenmesi çalışmasına katılan işçilerden Ayşe Yaman ise uzun yıllardan beri çalıştığı kayadan oyma depolarda ilk kez bu denli yoğun bir çürümeye karşı mücadele yürüttüklerini anlattı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • Milli 4 yıl önce Şikayet Et
    Hal yasası çıkarılıp komisyoncu değil de çiftçi kazanırsa o zaman üretici de stok yapma gereksinimi duymaz ve bu sorun da kendiliğinden hallolur.
    Cevapla
  • Özgür 4 yıl önce Şikayet Et
    6TL'ya bulayım hemen alırım. 10₺ kilosu şu anda
    Cevapla
  • Gurbet 4 yıl önce Şikayet Et
    Belediye niye bu sahtekarlara ceza yazmıyor
    Cevapla
  • 54ture45 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah daha kötü etsin bunları..
    Cevapla
  • Derin dodur. 4 yıl önce Şikayet Et
    Mevsiminde suyunu poşetleydin dondurucuya koyun yazın kullanın 2 yıldır yapıyorum süper oluyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle