Erken emeklilik şartları açıklandı! Hangi mesleklerden erken emekli olunuyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kamuoyunda "yıpranma hakkı" olarak ifade edilen fiili hizmet süresi zammına ilişkin önemli bir adım atıldı. Buna göre, 45 meslek grubuna erken emeklilik hakkı getirildi. Peki hangi meslek grupları erken emekli olabilecek? Erken emeklilik yaşı kaç oldu?

Erken emeklilik şartları açıklandı! Hangi mesleklerden erken emekli olunuyor?
Erken emeklilik şartları açıklandı! Hangi mesleklerden erken emekli olunuyor?
GİRİŞ 21.06.2019 14:46 GÜNCELLEME 21.06.2019 14:47
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

SGK, yıpranma hakkı olarak ifade edilen meslek grubu sayısını 45’e çıkardı. Artık röntgen teknisyeni, ağız-diş radyoloji uzmanı, maden işçisi, cıva üretiminde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde çalışan işçiler, cezaevinde çalışan memurlar, ihtiyat pilotları ve çok daha fazlası bu haktan yararlanıp erken emekli olabilecek. Madenlerde çalışan işçilerin emeklilik yaşını 55'ten 50'e indirirken, izinde geçirdikleri süreler tatiller de yıpranmaya dahil ediliyor. Böylece madenciler 43 yaşında emekli olabiliyor. Geçen yıl kararname ile ceza ve infaz kurumu personeli ve sağlık çalışanlarına da yıpranma hakkı tanındı. Cezaevlerinde çalışanlara verilen 90 günlük yıpranma hakkından cezaevi müdürü, infaz ve koruma baş memuru, hükümlü-tutukluklarla irtibat içindeki diğer görevliler de yararlanacak. Yıpranma hakkı bu kapsamdaki personel için Ağustos 2017'den sonraki çalışmaları için uygulanacak. SGK genelgesine göre emekli aylığı alanlar dışındaki "ihtiyat pilotları" da yıpranma hakkından yararlanacak. Röntgen teknisyenleri, ağız, diş, çene radyolojisi uzmanları 90 gün yıpranma hakkından yararlanacak. İşte erken emekli olacak meslek grupları...

 

45 Meslek Grubuna Erken Emeklilik Hakkı

Kanun uyarınca tehlikeli ve ağır işlerde çalışanlara fiili hizmet süresi zammı (FHSZ) veriliyor. Kapsamdaki kişilere daha erken emekli olma hakkı tanıyan bu düzenleme kamuoyunda “yıpranma hakkı” olarak da adlandırılıyor. Kanun kapsamındaki mesleklerde çalışılan her 360 güne karşılık 60 ila 90 gün ilave ediliyor. Yer altı maden işlerinde bu süre 180 güne çıkıyor. Bu süreler hem prim günlerine ilave ediliyor, hem de emeklilik yaşından düşülüyor.

 

Geçen yıl çıkartılan kanun ve kanun hükmünde kararnameler ile ceza ve infaz kurumu personeli ile sağlık çalışanlarına FHSZ hakkı tanındı. Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK),yayımladığı genelge ile kapsama yeni girenlerle ilgili uygulamanın nasıl olacağını düzenlerken, Sağlık Bakanlığı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devredilen askeri personelin yıpranma hakkına da açıklık getirdi.

Buna göre, ceza infaz kurumlarında çalışanlara sağlanan yılda 90 günlük FHSZ’den ceza infaz kurumu müdürü, idare memuru, infaz ve koruma başmemuru, infaz ve koruma memuru unvanlı kadrolarda bulunlar ile ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklularla bilfiil irtibat içinde olan diğer görevliler yararlanacak. Ceza infaz kurumu personelinin FHSZ, 25 Ağustos 2017 tarihinden sonraki çalışmaları için geçerli olacak.

Azami 26 Gün Bildirilecek!

Yıpranma hakkından yararlananlar için 3 Kasım 2017 tarihinden itibaren SGK’ya bildirge gönderilirken, FHSZ kapsamındaki çalışma süresi bir ay içinde 26 günü aşamayacak. Başka bir ifadeyle haftada 1 gün tatil kabul edilerek, tatil günleri için FHSZ bildirimi yapılamayacak. Emekli aylığı bağlanmış olanlar hariç olmak üzere, daha önce yanlışlıkla FHSZ kapsamındaki çalışmalar 26 günden fazla bildirilmiş ise bu beyannameler de düzeltilerek işlem yapılacak. FHSZ kapsamındaki günler ile diğer günlerin toplamı ayda 30 günü geçemeyecek.

43 Yaşında Emeklilik

Madenlerde çalışan işçilerin emeklilik yaşını 55’ten 50’ye indirirken, izinde geçirdikleri süreler tatiller de yıpranmaya dahil ediliyor.

Böylece madenciler 43 yaşında emekli olabiliyor. Geçen yıl kararname ile ceza ve infaz kurumu personeli ve sağlık çalışanlarına da yıpranma hakkı tanındı.

Cezaevlerinde çalışanlara verilen 90 günlük yıpranma hakkından cezaevi müdürü, infaz ve koruma baş memuru, hükümlü-tutuklularla irtibat içindeki diğer görevliler de yararlanacak.

Yıpranma hakkı bu kapsamdaki personel için Ağustos 2017’den sonraki çalışmaları için uygulanacak. SGK genelgesine göre emekli aylığı alanlar dışındaki “ihtiyat pilotları” da yıpranma hakkından yararlanacak.

Röntgen teknisyenleri, ağız, diş, çene radyolojisi uzmanları 90 gün yıpranma hakkından yararlanacak.

Hangi Meslek Grupları Yararlanıyor?

- Madenlerin yer altında çalışanları 180 gün.

- Cıva üretimi işleri sanayinde çalışanlar 90 gün.

- Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar 90 gün.

- Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar 60-90 gün.

- Asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar 90 ile 180 gün.

- TSK'da görevli subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler 90 gün.

- Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre çalışan gazeteciler 90 gün.

- Emniyet ve MİT mensupları 90 gün.

- Radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif maddeler 90 gün.

- Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar 60 gün.

- Çimento fabrikalarında çalışanlar 60 gün.

YORUMLAR 12
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Özel güvenlik görevlileri gece ve güzdüz vardiyasında çalısıyorlar. Onlar neden yararlanmıyor.
    Cevapla
  • Ayşen 4 yıl önce Şikayet Et
    Denizciler neden faydalanamıyor
    Cevapla
  • Halil 4 yıl önce Şikayet Et
    Sanayi sektöründe olması lazim
    Cevapla
  • hacı mehmet koca 4 yıl önce Şikayet Et
    tekstil sektöründe ,iplik,dokuma,boya ve terbiye işlerinde ağır ve zor şartlarda vardiyalı olarak çalışan insanlara neden yıpranma payı hakkı tanınmıyor
    Cevapla
  • Gamze 4 yıl önce Şikayet Et
    Pirimi dolmuş geçmiş kapartacilar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle