Gıda enflasyonuna darbe vuracak! Tüm Türkiye'ye yayılıyor

Enflasyonla mücadelenin önemli ayaklarından olan sera yatırımları için kullandırılan kredilere ilgi büyük. Şubatta devreye giren krediye bugüne kadar 7 bine yakın başvuru oldu. Başvurular arasında 500 de yeni yatırımcı var.

Gıda enflasyonuna darbe vuracak! Tüm Türkiye'ye yayılıyor
Gıda enflasyonuna darbe vuracak! Tüm Türkiye'ye yayılıyor
GİRİŞ 14.06.2019 09:17 GÜNCELLEME 14.06.2019 09:17
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın desteğini açıkladığı seracılık paketi kapsamında son üç yılın seracılık alanında kullandırılan kredi ortalamasının yaklaşık 3 katı kredi sağlandı. Enflasyonla mücadelenin önemli ayaklarından olan sera kredisinde onayı çıkan ve inceleme sürecinde olan krediler toplamda 1.7 milyar TL’ye ulaştı. Şubat ayında devreye alınan pakete bugüne kadar toplamda 6.905 üretici kredi için başvuruda bulundu. Bu üreticilerin 500’ü yeni yatırımcı olurken, geri kalanları seracılıkta yatırımı olan üreticiler oldu.

 

 

1.7 MİLYAR KREDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak seracılık alanındaki desteğin amacı için “Modern seracılık altyapısını tesis edecek, üretimi artıracak, kış aylarındaki gıda fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların önüne geçeceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Paket kapsamında son üç yılın seracılık alanında kullandırılan kredi ortalamasının yaklaşık 3 katı kredi sağlandı. Kredi onayı çıkan ve inceleme sürecinde olan krediler toplamda 1.7 milyar TL’ye ulaştı.

 

 

ASLAN PAYI DOMATESTE

Seracılık alanında kullandırılan ve süreci devam eden kredilerde aslan payı domatesin oldu. Krediler kapsamında yatırımlar ve işletme finansmanı ile normal üretime 252 bin ton daha fazla domates üretimi katkısı sağlanmış olacak. Halihazırda kullanılan ve süreci devam eden kredilerin aktarıldığı seraların da yüzde 50’sini domates seraları oluşturuyor. Bu da seralarda üretilen domates miktarının yüzde 7’si kadar bir büyüklüğe karşılık geliyor. Domatesi, 60 bin tonla biber takip ederken, 40 bin ton muz ve 2500 ton salatalık üretimi için kredi sağlanmış olacak.

Toplam 1.7 milyar TL’lik kredinin 875 milyon TL’lik kısmı hesaplara yattı. Halihazırdaki seraların modernizasyonu ve yeni sera yatırımları için kullandırılan kredilerin işletme için verilen kısmı son 3 yılda aynı dönemde verilen işletme kredisi ortalamasının 4 katından daha fazla olurken, yatırım için verilen krediler ise son 3 yıl ortalamasının 2 katının üzerine çıktı. 

SERACILIK TÜM TÜRKİYE’YE YAYILIYOR

Seracılık kredilerinde liderliği Antalya aldı. Kullandırılan ve süreci devam eden 875 milyon TL’lik toplam kredinin yüzde 32’si Antalya’daki seracılık yatırımları için oldu. Ancak önemli gelişme, seracılık faaliyetlerinin ülke geneline yayılması oldu. Yeni seracılık hedefleri kapsamında jeotermal kaynaklardan yararlanılacağı ifade edilmişti. Jeotermal alanın lider şehir Afyon’daki başvurular toplam başvuruların yaklaşık yüzde 10’unu oluşturdu. 12’lik pay ile Mersin, yüzde 6’lık pay ile Adana, yüzde 5.6’lık pay ile Aydın ve yüzde 5.2’lik pay ile İzmir dikkat çeken iller olurken, Güneydoğu Anadolu ve Orta Karadeniz’deki başvurular seracılığın Türkiye geneline yayıldığının göstergesi oldu.

BAŞVURULAR YIL SONU ARTACAK

Seracılık kredileri 2 yıla kadar ödemesiz, 7 yıl vadeli olarak kullandırılıyor. Yeni sera yatırımları ve mevcut seraların modernizasyonunu kapsayan krediler yatırım miktarının yüzde 75’ine kadar, yüzde 8.25 faizle sağlanıyor. Ayrıca işletme kredileri de 14 ay vadeli olarak veriliyor. Ziraat Bankası yetkililerinden edinilen bilgilere göre özellikle 3. çeyrekte başvuruların çok daha artması bekleniyor. Toplamda kullandırılan kredi rakamının 2 milyar TL’nin çok üzerine çıkacağı ifade ediliyor.

YORUMLAR 27
  • Kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Gıda enflasyonu fazla düşmeyecek. Çünkü bize 2.5 tlye kalitesizi ve ilaçlısı yedirilen domatesin organik olanları Rusyaya 90 kuruşa satılıyor. Kendi fiyatlarımız düşmeden yurtdışına orantısız fiyatlara satma politikasından vazgeçilmeli öncelikle.
    Cevapla
  • Yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    Kanser vakaları demek bu yuzden arttı
    Cevapla
  • 6363 4 yıl önce Şikayet Et
    Şanlıurfa Karaali ķaplıca bölgesine seracılık desteklenmeli yeni projelere destek verilmeli güneş toprak sıcak su elverişli iyi ürün alınır.
    Cevapla
  • İBRAHİM 4 yıl önce Şikayet Et
    bu krediler verilirken ürettikleri ürünün en az yarısını iç piyasaya süreceklerine yönelik taahhüt alınmalı. Yarın ihracat tatlı geldiğinde iç piyasada yine sıkıntı çıkar.
    Cevapla
  • zafergülten 4 yıl önce Şikayet Et
    sera derken ,seradan seraya fark var,bazı uyanıklar bu krediyi alabilmek için hurda yada ince naylondan ,derme çatma sralar yapıp bu krediyi almak isteyebilir. sera dediğin yanları kalın cam,üstü ışık geçiren kaplamayla kaplı olmalı,kötü hava şartlarına dayanabilmeli.
    Cevapla
  • Ankaralı 4 yıl önce Şikayet Et
    Devlet her alanda olduğu gıda alanındaki SİMSARLARI ortadan kaldırmadığı müddetçe gıda ürünleri asla aşağı fiyatlara inmez, neden? Çünkü simsarlar kendi piyasalarını kendileri belirliyorlar, baharın patates ve soğanda aynı oyunu oynamadılar mı? Yıllarca her alanda oynadılar, bir pirinç, diğer yıl başka bir tarım ürünü, gibi... Devlet,devlet olduğunun,devlet gücünün var olduğunu, ülkenin birlik ve huzurunu bozanlara hissettirmeli, ve simsarları ortadan kaldırmalıdır...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle