Kritik veri öncesi dolarda son durum

Piyasalar saat 10:00'da açıklanacak bu yılın ilk çeyrek büyüme verisini beklerken Dolar/TL güne 5.91 seviyesinden başladı. Kur dün 5.8650'ye kadar gerileyerek 25 Nisan'dan beri en düşük seviyeyi görmüştü. TL, salı gününden bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışıyor

Kritik veri öncesi dolarda son durum
Kritik veri öncesi dolarda son durum
GİRİŞ 31.05.2019 08:53 GÜNCELLEME 31.05.2019 08:53

ABD ile ilişkilere yönelik iyimser beklentilerle dün 5.8650'ye kadar gerileyerek  25 Nisan'dan beri en düşük seviyeyi gören Dolar/TL, Türkiye'de ilk çeyrek döneme ilişkin büyüme verilerinin takip edileceği haftanın son işlem gününe 5.91 seviyesinden başladı. Dolar/TL dün günü 5.90 civarında tamamlamıştı. Dolar/TL geçen  hafta 6.15'i aşmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK= bugün saat 10:00'da ilk çeyrek büyüme verisini açıklayacak. Beklentiler ilk çeyrekte yüzde 2.8 daralma olacağı yönünde.

Salı gününden bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan TL, son üç gündür gelişmekte olan para birimleri arasında çok değer kazanan para birimi konumunda. Bunun en önemli nedeninin ABD ile olası bir gerilimin İstanbul seçimi sonrasına ertelendiği izlenimi olduğu belirtiliyor. Güney Afrika randı TL başta olmak üzere ikili işlem önerileri ve TL'nin son yıllarda açık ara en çok satılan para birimi olması da  TL'ye değer kazandıran etkenler arasında gösteriliyor.

İYİMSERLİK AKAR'IN AÇIKLAMASI İLE BAŞLADI

TL'deki iyimserlik Milli Savunma Bakanı  Hulusi Akar'ın Rus hava savunma sistemi S-400'ün teslimatının Haziran ayına yetişmeyebileceği açıklaması ile başladı. Akar'ın ABD'li mevkidaşı ile ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile  telefonla görüşmesi sürece ilişkin iyimserliği artıran nedenler oldu.  Türkiye'de tutuklu Türk asıllı ABD vatandaşı ve eski NASA  çalışanı Serkan Gölge'nin serbest bırakılması da süreci destekleyen diğer bir neden oldu.

DOĞU AKDENİZ HABERİ KAZANÇLAR SINIRLANDI

Bloomberg'de yer alan "Doğu Akdeniz'de doğalgaz  arama çalışmaları yürüten gemilerinin ve savaş gemilerinin olduğu güney kıyılarına konuşlandırmayı değerlendirdiğine" dair haber ise dolar/TL'deki kazançların sınırlanmasına sebep oldu.