Emeklilik ve para piyasası fonlarına düzenleme

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK),emeklilikte standart ve para piyasası fonlarına alınacak varlıkları düzenledi. Buna göre para piyasası fonların dörtte biri DİBS'e, emeklilik fonlarının ise yüzde 10'u BIST paylarında, en fazla yüzde 30'u da özel sektör tahvillerinde değerlendirilecek

Emeklilik ve para piyasası fonlarına düzenleme
Emeklilik ve para piyasası fonlarına düzenleme
GİRİŞ 28.05.2019 10:04 GÜNCELLEME 28.05.2019 10:04

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK),emeklilik fonlarında standart ve para piyasası fonlarına alınacak varlıklara ilişkin düzenlemeye gitti. Düzenlemeye göre 31 Temmuz itibarıyla para piyasası fonlarının yüzde 25'i devlet iç borçlanma senetler, kısa adıyla DİBS'e yönlendirilecek.

SPK'nın dün açıkladığı ilke kararına göre Emeklilik Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber'in; Para Piyasası ve Kısa Vadeli Borçlanma Araçları Fonlarına İlişkin Esaslar başlıklı bölümüne ikinci fıkra olarak şu ifade eklendi:

"Para piyasası fonlarının portföyünün asgari yüzde 25'i devlet iç borçlanma senetlerinde yatırıma yönlendirilir." Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre para piyasası likit fonlarında büyük bölümü repo piyasasında bulunan yaklaşık 10.5 milyar TL birikimin yüzde 25'ine denk gelen yaklaşık 2.5 milyar TL'nin Temmuz sonu itibarıyla DİBS'e aktarılması gerekecek.

SPK tarafından yapılan bir başka değişiklik ise emeklilik fonlarının "Standart Fonlara İlişkin Esaslar" başlıklı bölümünde yapıldı.

Yapılan düzenleme ile standart fonlarda "Asgari yüzde 10'u, BIST 100, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, BIST Kurumsal Yönetim  Endeksi ve Borsa İstanbul tarafından hesaplanan katılım endekslerindeki paylarda" değerlendirilecek. SPK düzenlemesine göre bu fonda azami yüzde 30 ise özel sektör tahvillerinde değerlendirilecek.

SPK açıklamasında ayrıca yapılan değişiklikler ile getirilen "yeni portföy sınırlamalarına 31 Temmuz itibariyle uyum sağlanmasına karar verildi" denildi.