Bakan Albayrak yeni destek paketini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "İVME Finansman Paketi" adı verilen imalatçı ve ihracatçı şirketlere destek sağlayacak kredi paketinin detaylarını açıkladı.

GİRİŞ 23.05.2019 14:00 GÜNCELLEME 23.05.2019 14:34
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "3 kamu bankamızın katılımıyla bu yıl sonuna kadar 30 milyar lira finansman sağlamış olacağız" dedi.

Ayrıva Bakan Albayrak "En yüksek cari fazla verdiğimiz yıl olacak 2019 yılı olacak" dedi.

Bakan Berat Albayrak'ın konuşmalarından satır başları;

Yeni ekonomi yaklaşımımız, gerek 3 yıllık yol haritasını, Yeni Ekonomi Programı çerçevesinde stratejilerimizi sizlerle paylaştık. 

İfade ettiğimiz dönüşüm stratejimizin en önemli ayaklarından birini hayata geçirmek için buradayız. 

İVME Finansman Paketi dört temel özelliği taşıyan sektörleri hedefleyecek. Stratejik önceliğimiz orta yüksek ve yüksek teknoloji ürünleri ve sektörlerinde olacak. Bu sektörleri güçlendirmek ve finansman ihtiyaçlarını karşılamak olacaktır.

Kredi paketi ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı yüksek ve ihracat/döviz gelir potansiyeli yüksek sektörlere yönelik olacak.

Yerli üretim kabiliyetimiz güçlenecek, Türk sanayinin teknik alt yapısının daha ileri götürülmesi sağlanacaktır.

İvme paketi ile stratejik ürünlerin ihracatı öne çıkarılacak.

30 MİLYAR LİRA FİNANSMAN SAĞLANACAK

Yıl sonuna kadar yaklaşık 30 milyar tl bir finansman sağlamış olacağız. Yatırım kredileri 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz, azami 10 yıl olacak. Azami kredi tutarı 150 milyon TL'ye kadar olacak. Pakete 3 kamu bankasının (Ziraat, Vakıfbank, Halkbank) katılımı gerçekleştirilecek. Makina imalatında ise 150 milyon liraya kadar kredi sağlanacak.

TARIM SEKTÖRÜ DESTEKLENECEK ANA SEKTÖRLERDEN OLACAK

Hammadde ve ara malı, makine ile birlikte tarım sektörü de desteklenecek ana sektörlerden olacak. Tarım sektöründe sağlanacak kredilerde seralarda 14 ay yatırımlarda 84 ay olarak belirlendi. Tarımda verilecek krediler yüzde 0 ile yüzde 0.25 arasında belirlenecek.

Tüm bu açıkladığımız paket ülkemize, sektörlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Toplamda 30 milyar liralık güçlü finansman sağlamış olacağız. Türk sanayinin kendi potansiyelini gerçekleştirmesi için devlet olarak hükümet olarak üzerimize düşeni sonuna kadar yapacağız.

Bankacılık sektörü açısından da çok faydalı bir finansman ürünü ortaya çıkardık.

TARİHİMİZİN EN YÜKSEK CARİ FAZLASI

2018 yılı Mayıs ayında yaklaşık 58 milyar dolara ulaşan cari açık Mart ayı itibariyle 13 milyar doların altına geriledi. Haziran ayından itibaren Türkiye cari fazla vereceğini öngörüyoruz.

Cari dengedeki başarılı performansın sürmesiyle birlikte haziran'dan itibaren cari fazla verileceğini öngörüyoruz. En yüksek cari fazla verdiğimiz yıl olacak 2019 yılı.

Birilerinin ekonomiyi ne kadar bildiğini ne kadar vakıf olduğunu geçmişte batırdığı kurumlardan ülkeyi getirdiği ve davet ettiği IMF komiserlerinden nasıl yol yürüdüklerini gördük.

Bu ivme devam ederse 70'li yıllardan bugüne kadar tarihimizin en yüksek cari fazlasını verdiğimiz yıl olacak.

Yılın ikinci yarısından itibaren çok net bir şekilde dengelenmeyi göreceğiz. 

2019 YILI BÜTÇESİ RAHAT YÖNETİLECEK

2019 yılını bütçe anlamında daha rahat yöneteceğiz.

TL'ye karşı manipülatif pozisyon almak isteyenlere karşı mücadelemiz devam edecek.

İşsizlikte en kötüyü geride bıraktık.

 

Türkiye'nin siyasi ve ekonomik bağımsızlığına gölge düşürmeye çalışan her sürece güçlü dirençle karşılık vereceğiz.

Türkiye'yi küçültmek isteyenleri üzmeye devam edeceğiz. Milleti toplumu korkutmaya çalıştıkları alanlar kursaklarında kalacak.

BÜYÜMEDE POZİTİF İVME GÖRÜLECEK

Yurtdışı finansman konusunda rahat konumumuzu koruyoruz.

Birinci çeyrekten itibaren bir önceki çeyrek bazlı teknik resesyon süreci inşallah geride kalacak. 

İkinci yarıdan itibaren büyüme tarafında daha pozitif ivmeyi görmeye başlayacağız.

YORUMLAR 25
  • hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    3600 ne zaman çıkacak
    Cevapla
  • demir2 4 yıl önce Şikayet Et
    (1/2)Keza mobilya üretimi içinde çok ciddi vergi indirimleri oldu. 31 mart itibariyle 3 ay daha bu vergi indirimleri devam etti fakat vitrinlerde %30 %40 %10 enflasyonla mücadele yazsa da fiyatları 3 ay öncesine göre karşılaştırdığınızca çok çok çok ciddi artışlar olduğunu görülüyor. Vergi indirimi tamam güzel ama madem yapacağız örneğin tüm mobilyacılara değil fiyatları araştırılsın hala indirimli satanlara vergi indirimi sağlansın. Ama vergi indirimi aldığı halde fiyatlara zam yapanlara vergi indirimi, teşvik vs. verilmesin. Atla deve bir şey değil kimin ne zaman neyi kaç liradan sattığı belli.
    Cevapla
  • demir 4 yıl önce Şikayet Et
    Tek sıkıntı şu,eskiden kriz olunca firmalar satış yapabilmek için fiyat düşürürdü. Şimdi ise nasıl olsa devlet bir şekilde ucuz ya da hibe kredi veriyor,ssk vs. de destekliyor. Firmaların tuzu kuru, indirim yapmıyorlar tam tersine; türk lirasının dövize göre değer kaybetmesi ihracatı arttırdı( bu güzel bir şey ancak). Firma bu kez döviz değerli olduğu için yurt dışına yöneliyor. Yurt dışında döviz cinsinden ucuz satılsa bile türk lirası na çevrildiğinde fiyat iç piyasaya göre çok yukarda oluyor.Hal böyle olunca tüketim noktasındaki vatandaş sıkıntı çekiyor.Bence ihracat yapan beyaz eşya vs. gibi firmalara ürettikleri malların bir kısmını iç piyasaya sürecekleri şekilde kota koyulması gerek.
    Cevapla
  • ihsan 4 yıl önce Şikayet Et
    krız çığırtkanlarına kapak olsun
    Cevapla
  • yorumcu 4 yıl önce Şikayet Et
    Döviz yükseldikçe, paramızın değeri düşer, ithalat azalır, artık alamayız, sadece satarız, bunun neresi başarı anlayan varsa anlatsın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle