Savunma ürünleriyle hızlı büyüdüler

Savunma sanayisine yönelik faaliyetlerde bulunan şirketler, gelir artışlarıyla Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi listesine girdi. Profen uydu haberleşme, Ares deniz platformları, Fora Grup askeri ekipmanlarla ilk 100'de yer aldı. Alp Havacılık, Alpteknik Havacılık, HAVELSAN Teknoloji Radar, Koluman Otomotiv, ASİS ve Nero Endüstri gelirlerini yüzde 70'in üzerinde artırdı.

Savunma ürünleriyle hızlı büyüdüler
Savunma ürünleriyle hızlı büyüdüler
GİRİŞ 21.05.2019 13:36 GÜNCELLEME 21.05.2019 13:36

Savunma sanayisine yönelik çeşitli ürünler ortaya koyan şirketler, gelir artışlarıyla Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi listesinde yer aldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğinde belirlenen Türkiye 100 şirketleri, 2015-2017 döneminde ortaya koydukları satış gelirlerine göre sıralandı.

Savunma sanayisine yönelik faaliyetlerde bulunan bir dizi şirket, performanslarıyla listede yer aldı, bazı şirketler de söz konusu dönemde yüzde 70'in üzerindeki gelir artışıyla dikkati çekti.

Profen Savunma ve Güvenlik Telekomünikasyon, söz konusu dönemde gelirlerini yüzde 2 bin 320 artırarak 50-100 milyon lira aralığına çıkardı ve listede 5'inci sırada yer aldı. Şirket, uydu haberleşme ve savunma alanlarında kendi araştırma-geliştirme ve üretim yetenekleriyle yenilikçi ve yüksek teknolojili çözüm sunuyor.

Fora Grup Savunma Teknolojileri ve Danışmanlık Ticaret, yüzde 436 gelir artışıyla 5-20 milyon lira aralığına ulaştı ve 33'üncü sırada yer aldı. Şirket, askeri medikal ürünler, muhafaza çözümleri, patlayıcı tespit ve müdahale ekipmanları, özel askeri malzeme ve teçhizatlar, olay yeri inceleme, adli bilim malzemeleri, balistik malzemeler, alan aydınlatma malzemeleri üretiyor.

Helikopter ve uçak parçaları

Türkiye 100'e giremeyen savunma sanayisine yönelik faaliyet gösteren bazı şirketler de yüzde 70'in üzerinde gelir artışı yakaladı.

Yangın baskılama sistemleri, helikopter dinamik parçaları ve alt sistemleri, iniş takımı parçaları ve asambleleri, uçak yapısal parçaları ve asambleleri, motor ve APU sistemi parçaları üreten Alp Havacılık Sanayi ve Ticaret AŞ'nin geliri 2017'de 250-500 milyon lira aralığına ulaştı.

Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler alanlarında çalışmalar yürüten ASİS Elektronik ve Bilişim Sistemleri AŞ, gelirlerini 50-100 milyon lira aralığına çıkardı. ASİS, askeri kara araçları için standartları karşılayan bir "video yönetim sistemi" geliştirerek bin 500 araca uyguladı. Şirket son dönemde otomatik atış stabilizasyonuna sahip ilk milli silahlı drone sistemi Songar ile keşif, gözetleme, dinleme ve saldırı görevlerini yapabilen Salgur Vurucu Mikro Drone Sistemi gibi ürünlerle dikkati çekti.

Kritik tesislere güvenlik çözümleri

HAVELSAN Teknoloji Radar, makine ve ekipman imalatındaki faaliyetlerle gelir aralığını 50-100 milyon liraya çıkardı. Görsen sensör ailesi ve ERİSİS Erken İkaz Sistemi gibi ürünler geliştiren şirket, kritik tesislerin ve sınır hattının yaklaşma bölgelerinin güvenliğine katkı sağlıyor.

Nero Endüstri Savunma Sanayi AŞ, gelirlerini 5-20 milyon aralığına çıkardı. Şirket, Arma Güç Sistemleri, Ares İnfilak Bastırma ve Yangın Söndürme Sistemleri, Mars KBRN Filtrasyon Sistemleri ile Umay Lazer Tespit Sis Havanı Sistemleri gibi çözümlerle sorumluluk üstlenip 20'nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyor.

KAYNAK: AA