26 yıl sonra bir ilk! Kırmızı mercimek alacak

Toprak Mahsulleri Ofisince (TMO), 26 yıl sonra ilk kez kabuklu kırmızı mercimek alımı yapılması kararı alınırken, alım fiyatı ton başına 2 bin 500 olarak belirlendi.

 26 yıl sonra bir ilk! Kırmızı mercimek alacak
26 yıl sonra bir ilk! Kırmızı mercimek alacak
GİRİŞ 20.05.2019 13:41 GÜNCELLEME 20.05.2019 13:41
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

TMO tarafından, 2019 dönemi kabuklu kırmızı mercimek alım fiyat ve politikalarına ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. 

 Açıklamaya göre, Türkiye'de 2019 yılı kabuklu kırmızı mercimek hasadının mayıs ayı sonu itibarıyla başlaması öngörülüyor. 

TMO tarafından 26 yıl aradan sonra ilk kez kabuklu kırmızı mercimek alımı yapılacak. 

Ofis tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak. Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak. 

TMO, üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla hububat alımlarında uyguladığı randevulu alım sistemine kabuklu kırmızı mercimek alımlarında da devam edecek. Randevular internet üzerinden "www.tmo.gov.tr", "randevu.tmo.gov.tr" adreslerinden ya da yine internet sitesi üzerinden şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden alınabilecek. 

Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacak. 

2019 döneminde kabuklu kırmızı mercimek alım fiyatı ton başına 2 bin 500 olarak belirlendi. Belirlenen bu fiyat, Tarım ve Orman Bakanlığınca verilecek ton başına yaklaşık 800 lira prim ve diğer desteklerle 3 bin 300 liraya kadar yükselecek. 

TMO'ya kabuklu kırmızı mercimek teslim edecek üreticilerin alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmaması için ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevu almaları, ürünlerini randevu alınan günde getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri, ürünün, ürün sahibi veya vekalet verdiği kişi tarafından getirilmesi gerekiyor.

YORUMLAR 5
  • Mizah 4 yıl önce Şikayet Et
    Hal yasasından bir şey çıkmayacak. Asıl gıda depolama ve saklama konusunda detaylı çalışma yapıp kafa yormalıyız. Ürün akışını , üretim tüketim dengesi sağlıklı stok ve depolama ile sağlanır. Ya özel statülü özel sektör yada devlet bu işe el atmalı. Yoksa biz daha çok konuşuruz bu fiyat oynaklıklarını.
    Cevapla
  • yeliz 4 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücretten şikayet edip ama yine DE aSgari ücretle geçinmek 5 bin TL YE tarlada çalışmaktan daha kolay geliyor. Herkes başkası çalışsın yapsın etsin çare bulsun icat etsin dediği için bu haldeyiz.
    Cevapla
  • selami 4 yıl önce Şikayet Et
    Doğru söze ne denir. Adam mis gibi bobinajcı ve beyaz eşya tamircisi, dükkanı kapatıp Bim'e şöför oluyor. Her kes aç kalayım ama sigortalı olsun derdinde.
    Cevapla
  • Hami 4 yıl önce Şikayet Et
    Çiftçiden ürünleri alıp paketleyip yurtiçi ve yurt dışına etkin bir şekilde satmamız lazım.Çiftçi desteklenirse hem üretim artar ithalat azalır.İşsizlik azalır.Tarlalar boş duruyor.Allah elimizden alır.Ekene biçene verir.
    Cevapla
  • vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    Ciftci cakallik pesinde.Devlet kontrolu olmali
    Cevapla