Yeni emekli maaşı hesabı makası kapatacak

Emekli aylık hesabında kullanılan katsayılar güncellenecek. Bu şekilde, emekli olacaklara bağlanacak maaş artacak. İntibak uygulaması yeni emeklileri de kapsayacak.

Yeni emekli maaşı hesabı makası kapatacak
Yeni emekli maaşı hesabı makası kapatacak
GİRİŞ 14.05.2019 08:32 GÜNCELLEME 14.05.2019 08:53
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye'de emekli maaşı hesabında 3 ayrı formül bulunuyor. En yüksek aylık bağlanma oranı 2000'e kadar olan çalışmalar için uygulanıyor. Onu, 2000- Eylül 2008 arası izliyor. En düşük aylık bağlanma oranı ise Ekim 2008 sonrası için uygulanıyor. Ekim 2008 sonrasında sigortalılık süresi uzadıkça, özellikle asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin bağlanacak maaşında düşüş yaşanıyor.

 

 

KAPSAMI GENİŞLİYOR

Şimdi bu karma emekli aylığı hesaplama sistemi yerine, bütün dönemleri kapsayan tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi gündemde. Milyonlarca kişinin beklediği düzenleme hayata geçirilirse, halen çalışanlara emekli olurken bağlanacak maaş yükselecek. 2008 sonrasında çalışılan dönem uzadıkça maaş azalmayacak. 2000 öncesi ve sonrası arasındaki makas kapanacak.

 

 

SİSTEM DEĞİŞTİRİLMELİ

Emekliler ayrıca, farklı zam sisteminin de sona ermesini istiyor. Enflasyona göre zam alan SSK ve Bağ- Kur emeklileri, memur emeklileriyle eşit zam ve tüm emeklilerin zamlarının toplu sözleşmeyle belirlenmesini talep ediyor.

300 TL ARTIŞ OLUR

Emekliler, 550 lirayı aşan maaş farkının kapatılması çağrısında bulundu. Bir milyondan fazla üyesi olan Emekliler Derneği’nin Başkanı Kazım Ergün,  sorunun çözümü için  şöyle bir öneri getirdi: “Mesela 2000 sonrası emekli olanların alt sınır aylık bağlanma oranı yüzde 35’ten yüzde 60’a yükseltilirse, güncellenme katsayısı olarak büyüme oranının da yüzde 100’ü dikkate alınırsa, emekli aylıklarında yaklaşık 300 liralık artış olur. 2000 sonrası taban aylık 1.160 liraya çıkar.”    

KAYNAK: GÜNEŞ
YORUMLAR 4
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    2000 öncesi sonrası maaş 1380 2yıl oldu hala. Eşit olacak aşgari üçret olmalı hala yapmadılar
    Cevapla
  • Neco 4 yıl önce Şikayet Et
    beklemeye ömrümüz yeter inşallah artık yorulduk. Çıksın bir an evvel şu intibak yasası
    Cevapla
  • işsiz 4 yıl önce Şikayet Et
    emeklilik konusu nezaman meclise gelecek
    Cevapla
  • Mizah 4 yıl önce Şikayet Et
    Emekli maaşları için toplu sözleşme ne demek ya , insaf edin , emeklilik işinden zaten devlet içeride. Ama Bütün emeklilere eşit oran sağlanmalı , artışların tek sistem ile yapılması kargaşayı önler.
    Cevapla