İran'ın 30 milyar doları kayıp! Ülkeye dönmedi...

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı Hüseyin Mir Şucaiyan, petrol dışı 40 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını ancak bunun 30 milyarının ise ülkeye giriş yapmadığı belirterek, iş dünyasına dövizin ülkeye geri dönmesini sağlanmaları yönünde çağrıda bulundu.

İran'ın 30 milyar doları kayıp! Ülkeye dönmedi...
İran'ın 30 milyar doları kayıp! Ülkeye dönmedi...
GİRİŞ 12.05.2019 08:53 GÜNCELLEME 12.05.2019 08:55
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı Hüseyin Mir Şucaiyan, İran devlet medyasına yaptığı açıklamada ülkenin petrol dışı ihracatıyla ilgili bilgiler paylaştı.

 

 

DÖVİZİN GERİ DÖNMESİNİ SAĞLAYIN

İran hükümetinin yaptırımlar nedeniyle petrol satışında sorunlar yaşadığını ve bu şartlarda dış ticaret çarkının dönebilmesi için özel sektörün yardımcı olması gerektiğini ifade eden Şucaiyan, dövizin nakit olarak ya da ülkenin ihtiyaç duyduğu birinci kalem mallar şeklinde ülkeye geri dönmesinin sağlanmasını istedi.

 

 

30 MİLYAR DOLAR KAYIP

İran'ın ihracattan elde ettiği 40 milyar doların 30 milyarının ne nakit ne de mal olarak ülkeye girmediğini aktaran Şucaiyan, "Bazı ihracatçılar, sattıkları ürünlerin parasıyla üretim için ham madde aldıklarını iddia ediyor ancak tüm bunlar ticaret kartları ve Nima Sisteminde görülüyor. Petrol dışı ihracattan elde edilen 40 milyar doların 30 milyar doları ülkeye geri dönmedi." ifadelerini kullandı.

İran'da hükümet, geçen yıl Nevruz Bayramı tatili ve ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından dövizin yükselişini durdurmak için sabit kur rejimine geçti.

Hükümet, döviz kurunu 4 bin 200 tümende sabitledi ve birinci kalem olarak belirlediği ülkenin ihtiyaç duyduğu temel gıda ürünlerini ithal eden şirketlere bu fiyattan satıyor. Ülkede ihracat yapan şirketlere de sattıkları ürünün parasını Nima adı verilen mali sisteme geri yatırmaları koşuluyla dövizi serbest piyasa fiyatının altında satıyor.

YORUMLAR 20
  • Kadir oz 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd çalmıştır
    Cevapla
  • regube 4 yıl önce Şikayet Et
    Hep ABD nin oyunu
    Cevapla
  • iyi oldu 4 yıl önce Şikayet Et
    Yanıbaşınızda Türkiye dururken gidip avrupa amerika ile ticaret yaparsanız böyle kazık yersiniz işte. Türkiye güçlenmesin diye yaptığınız çakallıklar yüzünden batacaksınız haberiniz yok. Müstehak size.
    Cevapla
  • İslamkardeşliği 4 yıl önce Şikayet Et
    Saçmalardan seçmeler. Bu aklı nerden alıyorsunuz. Her tarafından cehalet yağıyor
    Cevapla
  • cezayirli 4 yıl önce Şikayet Et
    çakal kim hiç aynaya baktın mı..Türkiye şu anda irandan petrol alımını durdurmuş durumda
    Cevapla
  • Ismail 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah kitaplarında özetle; Adaletsizleri, nankörleri, yalancıları, münafıkları müşrikleri sevmediğini ifade etmistir. Bunları olanların mutlaka kalplerinde korku ve ödlek oldukları da net bir şekilde bilinir. Zira bu tipler kendinden başka herkese zarar verir. Beter ol İran
    Cevapla
  • cemil 4 yıl önce Şikayet Et
    bir islam ülkesine beter ol diyenin kendisi ya bu dünyada ya öbür dünyada kesinlikle beter olur..
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Suriyede işledikleri cürümler burunlarından gelsin inşaallah.
    Cevapla
  • masonbuster 4 yıl önce Şikayet Et
    Yahudiler yok etmiştir. Çok iyi bilirler bu para yok etmeyi. Adamlar sihirbaz gibi. Tüm dünyanın parasını kontrol ediyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle