Türkiye yalanı ortaya çıktı! İlk sırada İtalyanlar var

Geçtiğimiz aylarda Türk fındığında kanserojen ‘aflatoksin’ maddesi bulunduğu iddiasıyla Avrupa Parlamentosu’na tasarı sunan İtalyanların bu hamlesinin sebebi ortaya çıktı. Son açıklanan rakamlara göre Türkiye'den bu yılın ilk 4 ayında 105 ülkeye fındık ihraç edildi. İhracatta 148 milyon 997 bin 996 dolarla İtalya ilk sırada yer aldı.

Türkiye yalanı ortaya çıktı! İlk sırada İtalyanlar var
Türkiye yalanı ortaya çıktı! İlk sırada İtalyanlar var
GİRİŞ 10.05.2019 15:14 GÜNCELLEME 10.05.2019 17:45
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, yılın ocak-nisan döneminde 93 bin 437 ton fındık ihracatı karşılığında 570 milyon 178 bin 85 dolar gelir elde edildi.

 

Fındık ihracatı bu dönemde geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktar bakımından yüzde 4, tutar bakımından yüzde 2 arttı.

İhracatta 148 milyon 997 bin 996 dolarla İtalya ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 105 milyon 81 bin 101 dolarlık ihracatla Almanya ve 51 milyon 368 bin 290 dolarlık ihracatla Fransa izledi.

 

Bu dönemdeki fındık ihracatının yüzde 49'unu tek başına Trabzon gerçekleştirdi. Trabzon'dan 54 ülkeye 278 milyon 267 bin 290 dolar karşılığı 45 bin 40 ton fındık satıldı.

"AB ÜLKELERİNE İHRACATINI SINIRLANDIRIN"

Fındık üretiminde Türkiye’nin gölgesinde kalan İtalyanlar geçtiğimiz aylarda Türk fındığını baltalamak için harekete geçmiş ve Avrupa Parlamentosu’na Türk fındığını hedef alan bir karar tasarısı sunmuştu. Tasarıda Türk fındığında kanserojen ‘aflatoksin’ maddesi bulunduğu iddia edilerek, AB ülkelerine ihracatının sınırlandırılması çağrısı yapılmıştı. Aynı tasarıda, İtalyan fındık üreticilerinin Türkiye’ye karşı desteklenmesi istendi.

BÖLGE MİLLETVEKİLLERİNDEN SERT TEPKİ

İtalyanların bu hamlesinden sonra bölgeyi ve Türk fındığını yakından tanıyan milletvekilleri sert tepki göstermişti. Konuyla ilgili açıklama yapan  AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, “Bu bayatlamış bir taktik. Karadeniz fındık üretiminde dünya lideri. Bunu tüm dünya kabul ediyor ve Avrupa’daki çikolata üreticileri bunu zaten biliyor. Bunu çok iyi bilenlerden bir tanesi de İtalya. Bir takım gerçek dışı iddialarla Türk fındığının değerini düşürmeye çalışıyorlar. Tarım Bakanlığı ve sektör temsilcileri ile gerekli tedbirleri almak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” demişti.  Aflatoksin maddesinin fındığın depolama koşullarıyla bağlantılı olup, Türk fındığında bulunmadığını belirten AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız da, “Türkiye aflatoksin oluşumunu engelleyen yeterli hava depolarına sahiptir. İtalyanlar ve Avrupa Birliği’nin yeni bir oyunudur. Bu tasarı Türk fındığını karalamak için yapılmıştır” ifadelerini kullanmıştı.

İTALYAN FİRMADAN TÜRKİYE'YE 150 MİLYON TL'LİK YATIRIM

FERRERO Fındık CEO'su Marco Gonçalves, şirketin Trabzon Fabrikasına yaptığı ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye uzun vadeli güvenimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Ferrero Fındık, 2019 yılı içinde 150 milyon liralık bir yatırım hedefi koydu. Bu yatırımlar Ferrero Değerli Tarım Programıyla fındık üreticilerine yönelik eğitim ve teknik destekler ile üretim ve lojistik tesislerimizde devam eden büyüme ve geliştirme çalışmalarını kapsıyor" açıklaması gelmişti.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, AB ülkelerinin yılda ortalama 650-700 bin ton kabuklu fındık üreten Türkiye’den yılda 400 bin ton kabuklu fındık ithal ettiğini, buna karşılık İtalya’nın yıllık ortalama rekoltesinin 100-120 bin ton kabuklu civarında olduğunu kaydederek, “Bu rakamlara bakıldığında AB ülkelerinin veya İtalya’nın Türkiye’den fındık ithal etmeden kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesinin mümkün olmayacağı da açıktır” açıklamasında bulunmuştu

"FINDIK İHRACATIMIZDAN BEKLENTİMİZ YÜKSEK"

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, fındık ihraç edilen ülke sayısının arttığını belirtti.

Fındığa her dönem olduğu gibi bu dönem de en fazla Avrupa ülkelerinden talep geldiğini ifade eden Gürdoğan, "Türkiye ve Trabzon'dan yapılan fındık ihracatında lider ülke İtalya oldu. Türkiye'den İtalya'ya bu dönemde yapılan fındık ihracatı yüzde 43 arttı. İtalya'yı, Almanya ve Fransa takip etti." dedi.

Gürdoğan Trabzon'un fındık ihracatının da bu dönemde miktar bakımından yüzde 27, tutar bakımından yüzde 26 artış gösterdiğini bildirdi.

Ahmet Hamdi Gürdoğan, "Fındık ihracatından beklentimiz yüksek. İhracat 2019 yılına çok iyi bir çıkışla başladı. Yılı çok daha güzel rakamlarla tamamlayacağımıza inanıyoruz." ifadesini kullandı.

YORUMLAR 32
  • ali Aksoy 4 yıl önce Şikayet Et
    Arka planda,italyanlar yalan haber yaparak,fiat düşüsünü veyahut avrupaya girmemesini sagliyabilir!O zaman yunan araya girer,ucuza aldigi findigi,avrupaya satar,bundan ettigi kazanci italyanlar la paylaşir! MÜHIM OLAN BIR ENAYIYI BULMAK.VE BELEŞTEN KAZANÇ SAGLAMAK,ESKIDEN KOTA LARDA OLDUGU GIBI DIMI.
    Cevapla
  • lokman 4 yıl önce Şikayet Et
    diş kemik beyin gelişimine yüzdeyüz faydalı bir gıda olan fındığı yeterli standartda kaliteli bi fındıklı krema üreterek çoçuklarımıza yedirmeliyiz büyüklerimizden istirham ediyorum kakaolu fındık kremalarındaki fındık oranını lütfen %25'e çıkartın
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Merak etmeyin, İsrail , gürcistana zamanında yeteri kadar fındık fidanı verdi. Ve şimdi hızla fındık üretimleri artıyor. Yakında fındığın esamesi okunmaz Türkiyede… Ayakta uyuyup kuru hamaset yapmak yerine kaldırıp kafanızı dünyada olup bitenleri algılamaya çalışın.
    Cevapla
  • Dede 4 yıl önce Şikayet Et
    Dedikodu yapip fiyatı düşürüyorlar Sonra fındığı üçüz fiyata aliyorlar
    Cevapla
  • Lahmacun 4 yıl önce Şikayet Et
    Italyanlar senelerce bu ulkeye kazik atti hala daha atiyor bes para etmez fiat arabalari bu ulkeye mercedes fiyatina sattilar o lanet arabalarda kac insan oldu merkez avrupaya satamadiklari les cikolatalari bu ulkeye sattilar yeter artik pizzanizda sizin olsun bize lahmacun yeter
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle