'EBRD, güçlü şekilde Türkiye'ye odaklanmaya devam ediyor'

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly öncü göstergelerin, Türkiye ekonomisinde sıkıntılı dönemin bu yılın ilk çeyreğinde en dip seviyeyi görmüş olabileceğine ve gelecek aylarda artışın yaşanabileceğine işaret ettiğini söyledi.

'EBRD, güçlü şekilde Türkiye'ye odaklanmaya devam ediyor'
'EBRD, güçlü şekilde Türkiye'ye odaklanmaya devam ediyor'
GİRİŞ 08.05.2019 13:39 GÜNCELLEME 08.05.2019 13:39

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)  Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, EBRD'nin, güçlü şekilde Türkiye'ye odaklanmaya devam ettiğini  belirterek, "Bankanın şu anda yatırımyaptığı 38 ekonomideki portföyü içerisinde  en büyük pay Türkiye'nin." dedi.

Roger Kelly, Türkiye ekonomisine ve EBRD'nin Türkiye'deki  faaliyetlerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Öncü göstergelerin, Türkiye ekonomisinde sıkıntılı dönemin bu yılın  ilk çeyreğinde en dip seviyeyi görmüş olabileceğine ve gelecek aylarda artışın  yaşanabileceğine işaret ettiğini belirten Kelly, "Bu, bir ölçüde kamu  bankalarının öncülüğünde yaşanan güçlü kredi büyümesinden kaynaklanabilir.  Toplamda ekonomik iyileşmenin kademeli olması olası..." ifadelerini kullandı.

EBRD'nin Türkiye'ye yatırımları konusundaki kararlılığının devam  ettiğini vurgulayan Kelly, "EBRD, güçlü şekilde Türkiye'ye odaklanmaya devam  ediyor. Bankanın şu anda yatırım yaptığı 38 ekonomideki portföyü içerisinde en  büyük pay Türkiye'nin. Türkiye'nin dikkate değer şekilde genç ve dinamik bir  nüfusa sahip olması, Asya ve Avrupa arasındaki jeostratejik konumu, ülkenin uzun  vadeli yatırımcılar açısından güçlü bir potansiyeli olduğu anlamına geliyor."  değerlendirmesinde bulundu.

"EKONOMİNİN 2020 YILINDA YÜZDE 2,5 BÜYÜMESİNİ BEKLİYORUZ"

EBRD'nin Türkiye projeksiyonlarına da değinen Kelly, "Pozitif yada  negatifi şokların olmaması durumunda ekonominin 2019 yılında yüzde 1 daralmasını,  2020 yılında ise yüzde 2,5 büyümesini bekliyoruz." dedi.

Yatırımcıların bazı yerel politik ve jeopolitik risklerin  çözümlendiğini görmek istediğini ifade eden Kelly, "Yatırımcıların bankacılık  sektöründeki varlık kalitesinin şeffaflığı ve rezervlerin seviyesi gibi belli  konularda devam eden endişeleri var. Bu endişeler liranın oynaklığını artırıyor  ve (ileride) ekonomide aşağı yönlü riskler oluşturabilir." şeklinde konuştu.

Kelly, bu konularda endişeleri giderici adımların atılması halinde  yatırımcı güveninin yeniden artabileceğini, ekonominin daha hızlı bir şekilde  iyileşebileceğini söyledi.

"ÖNEMLİ OLAN EKONOMİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ORANLARDA BÜYÜMESİ"

Roger Kelly, Türkiye'de halihazırda enflasyonun Türkiye Cumhuriyet  Merkez Bankasının (TCMB) hedeflediği seviyenin üzerinde seyrettiğini ifade  ederek, şunları kaydetti:

"Bu, özel sektörün döviz cinsinden borçlanmaya bağlanmasına,  ekonominin dışsal hassasiyetinin artmasına ve dolarizasyonun devamına neden  oluyor. Buna sürdürülebilir sıkıpara politikası ile cevap verilmesi gerekiyor.  Bu, tabii büyüme oranlarına ket vuracaktır. Fakat burada Türkiye için önemli olan  ekonominin sürdürülebilir oranlarda büyümesi."

Türkiye'ye yönelik sermaye hareketlerine de değinen Kelly, "Ekonomi,  ağırlıklı olarak dış sermayeye bağımlı. Fakat Türkiye, küresel likiditenin görece  bol olmasından dolayı şanslı. Küresel sermaye koşulları iyi seyrederken, Türkiye  sermaye açısından çekici bir destinasyon durumunda. Bunun için ön koşul,  istikrarlı ve öngörülebilir bir politika ortamının olması... Otoritelerin, bunun  başarılmasını sağlamak için çalışması önemli." diye konuştu.

Kelly, TL'deki değer kaybının turizm sektörünün canlanmasına yardımcı  olduğunu belirterek, "Önümüzdeki dönemde bu alandaki dış talep Türkiye'nin  ekonomik aktivitesinde artan şekilde rol oynayacak." dedi.

KAYNAK: AA