SSK'lıya 4 müjde birden!

İşçi emeklisi ve SSK’lıları sevindirecek birçok müjde gündemde. Tasarıya göre, yaş şartını yerine getirdiği halde prim eksiği olanlara emeklilik yolu açılacak. Aylık bağlama oranlarındaki farklılık giderilecek. %4 olan ek ödeme, ikiye katlanacak.

SSK'lıya 4 müjde birden!
SSK'lıya 4 müjde birden!
GİRİŞ 08.05.2019 09:38 GÜNCELLEME 08.05.2019 09:41
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

PRİM EKSİĞİ OLANA ANINDA EMEKLİLİK

 

 

Yapılandırma kanunuyla daha önce geçmişe dönük olarak borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti. Şimdi SSK'lılar için de aynı imkanın getirilmesi gündemde. Düzenleme yapılırsa, emeklilik yaşını doldurduğu halde çeşitli sebeplerle işsiz kalıp prim miktarını dolduramayan, iş bulup çalışamayan daha doğrusu yaşı ilerlediği için iş verilmeyen 100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılacak.  Bu durumda belli bir süre hizmet şartı aranabilecek. Örneğin, en az 1800 gün prim istenecek. Bu formülde yıl ve yaş şartlarını tamamlayıp 1800 ve üzerinde primi olanlar eksik süreyi borçlanma yoluyla ödeyerek emekli olabilecek.

MAAŞLARA YAŞ AYARI 

 

 

Üçüncü olarak gündemde olan düzenleme ise yaşlı ve bakıma muhtaç emeklileri ilgilendiriyor. Buna göre, emeklinin maaş hesabında 'geçim ve bakım' durumu dikkate alınacak. Yaşça büyük ve yardıma muhtaç olanların maaşları artacak. Konuyla ilgili çalışmanın bu yıl içinde yasalaşması bekleniyor. Bakıma muhtaç hale gelmiş ve geçim sıkıntısı yaşayan, örneğin 80 yaşın üzerindeki emeklilere yüzde 100 zam yapılabilecek. 80 yaşında 1.100 lira maaş alan bir emekliye, ihtiyacı olduğu tespit edilmesi halinde 2 bin 200 lira maaş verilebilecek. 

HESAP DEĞİŞECEK

Emekli aylıklarını iyileştirmek için ikinci formül, zam farklılıklarının ortadan kaldırılması. Sosyal güvenlik kurumlarının tümü SGK çatısı altında birleştirildi. Ancak gerek emeklilik hesaplamaları, gerek zam kararları hâlâ farklı uygulanıyor. Bağ-Kur ve SSK emeklileri enflasyonu beklerken, Emekli Sandığı emeklileri toplu sözleşmeye tabi bulunuyor. Tüm emeklilerin toplu sözleşmeyle belirlenen rakam üzerinden zam alması için çalışmalar devam ediyor. 

368 LİRA EK ÖDEME 

Mevcut düzenleme kapsamında, bu yıl maaşı 1.018 liranın altında olan emeklilere yüzde 5, üstünde olanlara yüzde 4 ek ödeme veriliyor. Bu ek ödeme, her ay net maaşla birlikte hesaplara yatırılıyor. Yüzde 8'lik teklif hayata geçirilirse, maaşı 2 bin lira olan emekliye 80 lira (2 bin x yüzde 4) ek  ödeme verilirken, bu tutar 160 liraya (2 bin x yüzde 8) yükselecek. Maaşlar 30 ile 368 lira arasında artacak.   

KAYNAK: GÜNEŞ
YORUMLAR 20
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    bir an önce bu yasanın çıkmasını isteyen binlerce insan var bence bu yasa meclisten çoktan geçmesi gerekirdi. reis Allah rızası için bu işe bir el at
    Cevapla
  • fuat 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz hem pirim şartını fazlasıyla yerine getirdik hemde 25 yıl çalışma süresini yerine getirdik bizde geldik yaşa takıldık yukarıdaki şartı yerine getiren emekli oluyordu yaş şartı yoktu bizde müjde bekliyoruz
    Cevapla
  • ssklı 4 yıl önce Şikayet Et
    10 yıl önce memur emeklisi arkadaşımla aynı maaşı alıyorduk şimdi o benden fazla alıyor adalet eşitlik bunun neresinde
    Cevapla
  • hyr 4 yıl önce Şikayet Et
    emeklinin okuyan çocukları ve ev ihtiyacı düşünülmeden hiç bir yere varılmış olmaz. emekli bir vatandaşın artık mutlaka bir evi olmalı.
    Cevapla
  • yasar 4 yıl önce Şikayet Et
    Her seçim öncesi bunu yayınlayacağına yermek tarifi ver de bir işe yara
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle