Milli ve yerli askeri sistemlerin geliştirilmesine odaklanılan Türkiye'de, yeni teknolojilerin sunduğu olanaklar askeri sistemlere entegre ediliyor.

Bunların son örneklerinden biri ise HAVELSAN Artırılmış GerçeklikPlatformu. Bu platform, artırılmış gerçeklik uygulamaları geliştirebilmek için yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bir yazılım altlığıdır. HAVELSAN platform sayesinde IDEF'19 14'üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı için Meskun Mahal Uygulaması’nı geliştirdi.

AVATARLAR SAYESİNDE BİRBİRLERİNİ GÖRECEKLER

Bu uygulamada askerlerin üzerine hareket, kalp, solunum ve sıcaklık verilerini toplayan sensörler yerleştiriliyor. Öte yandan askerler tarafından kullanılan ve gerçek zamanlı görüntü alabilen gözlükler dikkat çekiyor. Bu gözlükler üzerinde yer alan lensler sayesinde görüntü aktarılabiliyor. Meskun Mahal Uygulaması ile iki asker(arkadaş) birbirlerinin gerçek zamanlı olarak verilerini görebiliyor. Ayrıca hareket sensörlerinden gelen verilerle de bu kişilerin avatarları oluşturup birbirlerini görmeyen iki askerin birbirlerini görüyormuş gibi operasyona çıkmaları sağlanıyor.

TÜM ASKERLER KULLANABİLECEK

Buna ilave olarak sisteme drone entegrasyonu yapabiliyor ve askerlerin canlı verileri komuta merkezine anlık olarak iletilebiliyor. Böylece komutanlara operasyonları daha sağlıklı şekilde yönetebilme imkanı sağlanıyor. Dünyada çok yeni olan ve HAVELSAN tarafından Türkiye’ye kazandırılan bu teknolojinin, yakın zamanda tüm askerler tarafından kullanılması bekleniyor.

Yorumlar 9 Yorum Var
  • Vatandaş 03.05.2019 22:57
    Maşallah
  • kurt 03.05.2019 22:27
    yabancinin eline coktan gecti-uyu turk uyu...
  • gezgin 03.05.2019 19:18
    afferim lan sıze helal olsun
  • OĞUZ 03.05.2019 16:31
    chp hdp saadet ülkücü olan ip çıldırır.
  • tesbit 03.05.2019 15:38
    Çok şükür maşallah.
Daha fazla yorum görüntüle