Bakanlık düğmeye bastı! Tek damla boşa gitmeyecek

Su, tükenmekte olan bir kaynak. Bazı bilimsel veriler, gelecek 50 yılda birçok ülkenin su sıkıntısı çekeceğini, Türkiye dâhil bazı ülkelerin de ‘suyu yetersiz’ ülkeler arasına gireceğini gösteriyor.

Bakanlık düğmeye bastı! Tek damla boşa gitmeyecek
Bakanlık düğmeye bastı! Tek damla boşa gitmeyecek
GİRİŞ 30.04.2019 06:45 GÜNCELLEME 30.04.2019 06:45
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

1980 ve 90’lı yıllarda yaşanan su sıkıntılarını hatırlatan uzmanlar, hayat kaynağı olan suyun tek damlasının bile boşa gitmemesi için tasarruf tavsiye ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ise suların boşa gitmemesi, tekrar tekrar kullanılması için bir proje hazırlıyor. Bu yıl içerisinde bitmesi planlanan proje ile 25 havzada kullanılmış suların tekrar kullanılması sağlanacak. Söz konusu projenin ilk olarak üç ilde hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu doğrultuda Ankara, Malatya ve Yalova için plan hazırlanıyor.

ARITMADAN DÖKMEK YOK

Yapılan çalışmalar sonrasında park bahçe sulaması, sanayi geri dönüşüm ve yeniden kullanma, zirai sulama, yer altı suyu besleme gibi birçok alanda kullanılmış sular, arıtıldıktan sonra sulamada, sanayide ve sulak alanların beslenmesinde kullanılacak. Diğer yandan suların tarımda değerlendirilmek istenmesi hâlinde ileri biyolojik arıtma yapılmasına gerek kalmayacak. Böylece arıtma için harcanacak enerjiden tasarruf edilecek. Buna ilave olarak, arıtılan suların geri kullanımında kirlilikleri azaltılacak, suyun kalitesi yükselecek. Bakanlık tarafından hazırlanacak rapor doğrultusunda belediyeler, DSİ ve sanayi kuruluşlarınca uygulanacak olmasıyla temiz su kaynaklarında da tasarruf sağlanacak.

HER YER TARANDI

Projenin hazırlık aşamasında, belediyeler, organize sanayi bölgeleri, termik santraller ve demir çelik fabrikalarında kullanılmış sularla ilgili bilgi toplandı. Suların kalitesinin belirlenmesi amacıyla atıksu arıtma tesisi çıkış sularından, tarımdan dönen sulardan, termik santrali soğutma suyundan ve yağmur suyundan geçtiğimiz yıl numuneler alındı ve analiz çalışmaları yapıldı.

Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 5
  • Vtndş 4 yıl önce Şikayet Et
    İsrafına dibine vuran milletiz maalesef. Eğitimsizlikten...Devlet her tür israfın önüne geçecek projeleri halka medya aracılıgıyla sunmalı.Tv.lerde israfın boyutunun ne gibi ciddi sorunlara neden olacağını sık sık dillendirmeli faydası olur böylece...
    Cevapla
  • Erhan AKMAN 4 yıl önce Şikayet Et
    İşimiz bu değil kormayacaksın Rızkı veren Allah İnsanlık Aç kalmaz susuz kalmaz. Rızkı biten bu dünyadan ayrılır gider. Önemli olan Mümin olabilmek. Allaha şirk koşmamak.
    Cevapla
  • mahmut 4 yıl önce Şikayet Et
    sen bi gel doğuyu gör. su parası ödenmiyo nası olsa belediyeden. sokaklarda oluk oluk su akıyo boşa
    Cevapla
  • Yardım Suuu 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu mevsimde Mardin de her iki güne 1 su kesintisi oluyor, tankerle su alıyoruz. Ne 50 yılından bahsediyorlar.
    Cevapla
  • sami 4 yıl önce Şikayet Et
    denizden su aritma calismalari yapin, israil bunu yillardir yapiyor , biz neden yapmiyoruz?
    Cevapla