Finansal hizmetler güven endeksi nisanda azaldı

Finansal Hizmetler Güven Endeksi, nisanda bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak 138,6`ya geriledi.

Finansal hizmetler güven endeksi nisanda azaldı
Finansal hizmetler güven endeksi nisanda azaldı
GİRİŞ 22.04.2019 15:39 GÜNCELLEME 22.04.2019 15:39

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından nisan ayına  ilişkin Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi açıklandı.

Nisan ayında Finansal Hizmetler Anketi sonuçları, finansal sektörde  faaliyet gösteren 155 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp  toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirildi.

Buna göre, FHGE, nisanda bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak  138,6'ya düştü.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri  incelendiğinde, son üç aydaki hizmetlere olan talep  ile gelecek üç aydaki  hizmetlere olan talep beklentisi FHGE'yi azalış, son üç aydaki iş durumu artış  yönünde etkiledi.

İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre,  son üç ayda iş durumunda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki  aya kıyasla güçlendi. Son üç ayda hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki  değerlendirmeler ile gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı  yönündeki beklentiler ise zayıfladı.

Son üç aydaki istihdama ilişkin olarak, bir önceki ayda artış  bildirenler lehine olan seyir azalış bildirenler lehine dönerken, gelecek üç  aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler ise zayıflayarak devam etti.

Nisanda, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre "Finans ve Sigorta  Faaliyetleri" sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla  değerlendirildiğinde, "64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik  fonları hariç)" sektöründe bir önceki aya göre 2,4 puanlık azalış, "65-Sigorta,  Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)" ve  "66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler"  sektörlerinde sırasıyla 13,0 ve 10,1 puanlık artış oldu

KAYNAK: AA