Yerli geliştirildi! TSK'ya 27 milyon dolar kazandırdı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, envanterindeki yabancı menşeli ürünleri yerli muadilleriyle değiştirerek millileştirme hamlesinde öncü oldu. 2012 yılından itibaren kullanılan Yerlileştirme Faaliyetleri Takip Modülü’nde tamamlanan ve devam eden 488 yerlileştirme çalışma sonucunda toplam 27 milyon dolarlık tasarruf sağlandı.

Yerli geliştirildi! TSK'ya 27 milyon dolar kazandırdı
Yerli geliştirildi! TSK'ya 27 milyon dolar kazandırdı
GİRİŞ 22.04.2019 06:04 GÜNCELLEME 22.04.2019 06:04
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kıbrıs çıkarmasını geciktiren ambargolar üzerine kendi araştırma merkezini kuran ve aynı zamanda mühendis olan kadrosuyla MİLGEM’i üreten Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, yerlileştirme faaliyetlerinde atılım yaptı. İhtiyaçların yerli ve milli imkanlarla üretilmesi ve karşılanmasında son 2 yılda yüzde 350 artış oldu. Savaş gemileri üzerindeki on binlerce malzeme, Envanter Kontrol Merkez Komutanlığı’na verilen talimatla yerli ve milli ürünlerle değiştirildi.

ÖNCE YERLİ ÜRETİM

2012’den itibaren kullanılan Yerlileştirme Faaliyetleri Takip Modülünde tamamlanan ve devam eden 488 yerlileştirme çalışması sonucunda toplam 27 milyon dolar tasarruf edildi ve Türkiye ekonomisinin kazanç hanesine yazıldı. Özellikle son 2 yılda ihtiyaçın yerli ve milli imkanlarla üretilmesi ve karşılanmasında yüzde 350 artış kaydedildi. Halen Envanter Kontrol Merkezi Komutanlığı’nda envantere kayıtlı 1 milyon 600 bin parçanın on binlercesi yerli muadilleriyle değiştirildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Envanter Kontrol Merkezi Komutanlığı, gemiler ve silahlarda kullanılan malzemeler için parça değişimi gerekliliği bildirildiğinde önce sistem üzerinden bu ürünün yerli imkanlarla üretilip üretilemediğini kontrol ediyor. Ticaret odalarının da bağlı olduğu sistemle gerekli kontrol sağlandıktan sonra yerli muadili varsa yerli ürün temin ediliyor, yoksa yurt dışı alıma çıkıyor.

KOMUTA KONTROL YERLİ

Deniz Kuvvetleri’nde en önemli millileşme hamlesi komuta kontrol yazılımlarında sağlandı. Halen ihraç fırkateynlerde kaynak kodları verilmediği için komuta kontrol yazılımları milli olanlarıyla değiştirildi. Türk kadınının mühendislik eseri olan Genesis yazılımıyla dışı eski bu gemilerin içindeki teknoloji tamamen yeni nesil haline getirildi. Yine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ‘Savaş Yönetim Sistemi’ ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen Milli Savaş Yönetim Sistemi’nin (ADVENT SYS) ilk sürümü yayınlandı ve fabrika kabul testleri tamamlandı.

İLKİ TCG KINALIADA’DA

ADVENT SYS yazılımı, Türk mühendislerce yaklaşık 6 milyon satır kod yazılarak geliştirildi. İlk kez MİLGEM’in 4. gemisi olan TCG Kınalıada’ya kurulması beklenen yeni nesil milli savaş yönetim sistemi, Türkiye’nin ilk uçak gemisi TCG Anadolu’da ve gelecekte inşa edilecek diğer milli savaş gemilerinde de kullanılacak.

Denizcilik terimleri Türkçeleşiyor
Askeri denizcilikte millileşme hamlesini sürdüren Deniz Kuvvetleri, denizcilik terimlerini de Türkçeleştiriyor. Şu ana kadar 700’den fazla askeri denizcilik terimi tamamlandı. Düzenlenen çalıştaylar kapsamında, Osmanlı döneminden günümüze intikal etmiş ve Türk gemici dilinin parçası olmuş Lingua Franca kökenli terimler kapsam dışı bırakılarak; özellikle 1950’li yılların başından itibaren yurt dışından tedarik edilen su üstü ve su altı platformları ile birlikte Deniz Kuvvetleri eğitim-öğretim malzemelerine, resmİ dokümanlarına, gemi etiketlerine Türkçe imla ile yerleşen İngilizce, Fransızca ve Almanca terimlere karşılık arandı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 4
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    maşallah tebarekallah
    Cevapla
  • İlyas 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah emeği geçenlerden razı olsun.
    Cevapla
  • Hamdi 5 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah rabbim ülkemize güç kuvvet feraset nasip etsin inşallah
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel bir çalışma.tebrikler.
    Cevapla