Tarıma yeni model

25 Nisan’da açıklanacak ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’ üretimden son tüketiciye kadar yeni bir modeli hayata geçirecek. Fiyat artışlarına neden olan israf ve haksız kazanç mekanizmasına son vermeyi amaçlayan modelde girdi maliyetleri yakından takip edilecek.

Tarıma yeni model
Tarıma yeni model
GİRİŞ 21.04.2019 07:10 GÜNCELLEME 21.04.2019 09:18
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Kabinenin 4.5 yıllık seçimsiz döneminde hayata geçirmeyi planladığı yapısal reformlardan olan Tarımda Milli Birlik Projesi önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılacak. 25 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıklanacak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’ için Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıkta son rötuşlar yapılıyor. ‘Sağlıklı beslenme temel insan hakkıdır’ ilkesinin benimsendiği çalışmaya ilişkin detaylara Yeni Şafak ulaştı.

 

 

İHTİYAÇLAR TESPİT EDİLDİ

Model kapsamında önceliğin üretim artışı, maliyetlerin azaltılması ve israfın önlenmesi amaçlarına verildiği öğrenildi. Ayrıca, haksız kazanç mekanizması da gözden geçirilecek. Tarımda bütüncül bir perspektifte yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğu tespit edildi. Bu çerçevede tarım ekosistemindeki küçük ölçekli çiftçilerin pazarlık gücünün az olması nedeniyle girdi maliyetlerinin kontrol edilememesi, büyük girdi tedarikçilerinin arzı belirlemesi sonucu yüksek girdi maliyetleri şeklindeki başlıklar öne çıktı.

 

 

KAYIPLAR ÖNLENECEK

Programın içeriğine göre, ülke çapında planlamanın uygulanmaması nedeniyle ürünlerin üreticinin elinde kalması riski, tedarik zincirinde yüksek miktarda kayıp ve ürünlerin gereğinden fazla el değiştirmesi nedeniyle maliyet ve verimsizlik artışı sorunlarına önem verilecek. Fiyatlarda aşırı dalgalanma, Gıda güvenliğinde yaşanan sıkıntılar gibi konular da hükümetin gündeminde olacak. Yüksek tarım ürünü fiyatlarının enflasyona olumsuz etkisine dikkat çekilirken; tarımda oluşturulan katma değerin hakkaniyetsiz paylaşımına ve değer zincirinde yüksek miktarda israfa vurgu yapıldı.

PARÇALI DEĞİL BÜTÜNCÜL SİSTEM

Hayvancılıkta yem fiyatlarının, hububatta tohum maliyetlerinin spekülasyonla yükseltilmesi nedeniyle et pazarındaki kırılganlıklar da ele alınacak. Patates ve soğan arzında plansızlık kaynaklı sorunlar ve spekülasyonların yönetilemeyen ve planlanamayan çok parçalı bir sistemin olduğunu ortaya koyduğu belirtildi. Yönetilemeyen çok parçalı bir sistemde koordinasyon, veri akışı, planlama, kontrol ve fiyat istikrarı sağlanamadığının altı çizildi.

KISA VADEDE YALIN SİSTEM…

Kısa vadede Milli Birlik Projesi ile yalın sistem ve veri altyapısı kurulacak. Sistem planlanabilir hale getirilecek. Her yıl ilave bir milyon dana ve beş milyon koyun kısa vadede planlanıyor Orta vade hedeflerde ise tüm kaynaklar tespit edilecek. Orta ve uzun vadeli mikro makro planlar yapılacak. Dünya markası lanse edilecek. Tarım orman milli geliri 2023 yılına kadar yüzde 50, arttırılacak. Yüzde 100 kooperatif üyeliği sağlanacak. Balıkçılıkta ilave 1 milyar dolar ihracat, su kaynaklarında yüzde 100 etkinlik artırılacak. 2023 yılında 100 milyar dolar hedefleniyor.

HEDEF ULUSLARARASI OYUNCU OLMAK

Uzun vade hedeflerinde milli birlik sistemi uluslararası oyuncu olacak. Başta İslam dünyası olmak üzere yalın sistem ihraç edilecek. Arz açığı olan kategorilerde yurt dışından yalın sistemle ürün temin edilecek. 2030’da genel bütçeden pay almayan bir bakanlık yapısı sağlanacak.

YORUMLAR 31
  • Kömür Kentli 4 yıl önce Şikayet Et
    Tarımda çiftçiye mazotu yarı fiyatına verilmeli çiftçinin belini büken mazotun pahalı olmasıdır.
    Cevapla
  • Yusuf.. 4 yıl önce Şikayet Et
    tarladaki uretici kazanirsa millet tekrar ciftcilig3 doner. aksi halde durum vahim. koylumuzun ekip biciyor olmasi lazim ama cogu ekmiyor uretmiyor.
    Cevapla
  • Bir Dost 4 yıl önce Şikayet Et
    Tavan fiyat uygulamasına geçilmeli.
    Cevapla
  • demir ersoy 4 yıl önce Şikayet Et
    İstambul un devasa tarım alanları ne den ekilmiyor silivriye kadar binlerce dönüm arazi boş duruyor
    Cevapla
  • Yusuf.. 4 yıl önce Şikayet Et
    aycekirdegi ekiyorlar oralara.
    Cevapla
  • Manisalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Aracılar kaldırılmalı direk üreticiden tüketiciye ulaşacak aracısız bir sistem kurulmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle