Uçak ve helikopter üretimi için dev tesis

Türkiye'nin havacılık ve uzay merkezi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ülkenin en büyük, dünyanın tek çatı altındaki 4'üncü büyük kompozit tesisini kuruyor.

Uçak ve helikopter üretimi için dev tesis
Uçak ve helikopter üretimi için dev tesis
GİRİŞ 10.04.2019 12:12 GÜNCELLEME 10.04.2019 12:13
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Alınan bilgiye göre, TUSAŞ'ın Kahramankazan'daki merkez yerleşkesinde 181 milyon dolar yatırımla hayata geçirilecek tesis, 95 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Tesiste, yüksek teknoloji, kalite ve verimlilikte üretim yapılacak.

 

 

Uçak ve helikopter gibi hava araçlarının yapısal parçalarının üretileceği tesis, dünyadaki hava yapısalları kompozit ihtiyacının yüzde 2'sini karşılayacak. Tesiste, üst düzey teknolojik üretimin yanında yeni ürün tasarımları ve ürün geliştirmeleri yapılacak. Buradaki tüm işlemlerde otonom araçlar kullanılarak, yüksek doğruluk ve verimlilik elde edilecek.

 

 

Endüstri 4.0 için altyapısını hazırlayan TUSAŞ, kompozit tesisini akıllı dijital fabrika olarak hayata geçirecek ve sanal/artırılmış gerçeklik uygulamaları ile üretime destek verilecek.

 Kompozit tipine göre, özelleşmiş robotik, otonom ekipmanlar ile hassas ve hatasız üretim yapılacak. Tesisteki otonom araçlar, robotlar ve makineler birbiriyle sürekli iletişim halinde olacak.

Binlerce sensör ve iletişim sistemiyle donatılacak tesisle bütün üretim süreci ve verimlilik anlık olarak kontrol edilebilecek.

"Havacılık devleri" için de üretim

Tesiste, gelişmiş kesim ve ölçüm sistemleri kullanılacak. Üretilen parçalar ultrasonik ve x-ray sistemli tahribatsız muayene yöntemleriyle kalite kontrol süreçlerinden geçirilecek ve bunların montajı yapılacak.

Boyahaneler, yapay zekayla otonom olarak çalışacak ve tüm parçalar el değmeden boyanıp sevkiyata hazır hale getirilecek.

TUSAŞ, bu yatırımla üretim kapasitesini büyük ölçüde artıracak ve yapacağı ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

Ürettiği özgün ürünlerin yanı sıra çok uluslu şirketlerle iş birlikleri yürüten TUSAŞ, tesiste kendi geliştirdiği hava araçlarının yanı sıra Airbus, Boeing gibi global havacılık devleri için üretimler gerçekleştirecek.

YORUMLAR 4
  • kanuni. 5 yıl önce Şikayet Et
    inşallah geç bile kaldik
    Cevapla
  • Fizikçi 5 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar gerçekten güzel gelişmeler elbette ama öncemli olan bu tesis içerisinde kullanılan makine, robot ve diğer tüm otomasyon aletlerinin de yerli sanayimiz tarafından üretilebilir olması. Her hangi bir kriz veya savaş durumunda yedek parça, bakım ve onarım ihtiyaçları sebebi ile tesisin faliyetini durdurmaması gerekmekte.
    Cevapla
  • ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    On numara beş yıldız
    Cevapla
  • fahri 5 yıl önce Şikayet Et
    hayırlı olsun. verimli kullanalım. buraları yaparken milletin,yetimin, haklarıyla yapıldığını kimsenin kacamayacagi ve herkezin ALLAH ın huzurunda hesap vereceği kıyamete hazırlıklı olmamız gerektiğini bilelim.
    Cevapla