Bakan böyle duyurdu: Ücretsiz olacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,"Meteorolojik verilerle rekolte tahminleri yapıyoruz, limonla başladık. Bakanlığımızla ilgili tüm işlemleri ücretsiz olarak e-devletten vermek istiyoruz. Amacımız yavaş yavaş vatandaşlara değen tüm işlemlerimizi internet ortamında yaptırmak" dedi.

Bakan böyle duyurdu: Ücretsiz olacak
Bakan böyle duyurdu: Ücretsiz olacak
GİRİŞ 10.04.2019 11:27 GÜNCELLEME 10.04.2019 11:27

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,  dün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) konferans  salonunda düzenlenen "Smartcon 2019 Ankara Teknoloji Zirvesi"nde yaptığı  konuşmada, tarımda teknoloji kullanımına değindi. "Endüstri 4.0" gibi tarımda da "Tarım 4.0" sürecinin olması  gerektiğine işaret eden Pakdemirli, tarımda ölçek bazında belli büyüklüklere  ulaşınca verim artışının sağlanması için sensörler, otonom sistemler, "drone"lar  ve bulut bilişim sistemleri gibi teknolojilerin kullanılması gerektiğini söyledi.
Bakan Pakdemirli, "Tarımda planlama çok önemli bir iş. Türkiye'de 941  tarım havzasında neyin üretilmesi gerektiğini biliyoruz. Havza bazlı üretim  süreçleri yapıldı, ancak veri büyüklüğü optimize edeceğimizin üzerinde. Bu işi  daha küçük parçalara bölebilirsek daha iyi optimizasyon yakalarız. Oturup bunlara  tekrar baktık. 'Ülkedeki tarlalara neyi ekersek daha fazla verim elde ederiz'  diye inceledik. Türkiye, aslında çok iyi bir optimizasyonla tarımsal hasılasını  artırabilir." diye konuştu. Yapay zeka konusunda da çizilen felaket senaryolarına karşın inanılmaz  fırsatlar bulunduğuna dikkati çeken Pakdemirli, bu alanda, rekolte tahmini, tarım  ilaçlarının doğru kullanılması ve topraktaki sensörlerle verim artışı sağlanması  gibi önemli çalışmalar olduğunu bildirdi.
 
"Bakanlıkta ortak veri merkezi kuracağız"
 
Pakdemirli, bakanlıkta ortak bir veri merkezi kuracaklarını ve  buradaki kurumların bilgi işlem sistemlerini tek merkezde toplayacaklarını ifade  ederek, şöyle devam etti: "Tek merkeze bu işi toplayınca mükerrer yatırımlardan kurtulmuş  oluruz. Etkinlik ve tasarrufumuz artacak. Vatandaş, bizim bir birimimize  başvurunca, yine bizim bakanlığımızla ilgili bir konuda evrak istiyoruz. Bizde  olan bir bilgi için vatandaştan tekrar bilgi istemememiz lazım. Veri  merkezlerinin birleştirilmesi bunlara hizmet edecek. Amacımız tüm hizmetlerimizi  e-devlete taşımak. Vatandaş bizimle ilgili işlemlerini yaparken bazen birliklere,  odalara ve sivil toplum kuruluşlarına başvuruyor.  Onlara başvururken, bazen  aldığı faydanın önemli kısmına tekabül eden bir para ödüyor. Tüm işlemlerimizi  ücretsiz olarak e-devletten vermek istiyoruz. Amacımız yavaş yavaş vatandaşlara  değen tüm işlemlerimizi internet ortamında yaptırmak. Böylece, ilçelerdeki  personelimizi de evrak işleri yerine asıl görevi olan sahalara yönlendireceğiz."
 
 "Meteorolojik verilerle fiyat tahminine başladık"
 
 Meteorolojik verilerin tarımda büyük önem taşıdığını vurgulayan  Pakdemirli, geleceğe yönelik yağış ve don verilerinin bilinmesiyle daha iyi  planlama ve fiyat tahmini yapılmasının mümkün olacağını dile getirdi. Bakan Pakdemirli, meteorolojide bu tarz hizmet ve servislere  yönelmeye, rekolte tahminlerine gitmeye başladıklarını belirterek, "Meteorolojik  verilerle rekolte tahminleri yapıyoruz. Bir tane ürünle başlamalarını söyledim,  limonla başladık. Limonun önümüzdeki aylardaki fiyatlarını tahmin ediyoruz.  İleriye yönelik bu tahminleri daha çok ürünle geliştirmeye çalışıyoruz.  Tahminlerle çiftçiye nasıl daha iyi bilgi veririz, eksik üretim için nasıl tedbir  alırız diye bunları daha iyi planlıyor olacağız." ifadelerini kullandı.
 
"Kulak küpesinin mucidi benim"
 
Pakdemirli, kürsüden hayvanlarda kullanılacak yeni nesil kulak  küpesini göstererek, ülkedeki hayvanların doğru sayılmasının önem taşıdığını  söyledi. Küpenin içinde ekipman olarak bir GSM sistemi olduğunu anlatan  Pakdemirli, "Bunun da fikri mucidi benim. Dünyada başka bir uygulaması yok. Şu  anda yerli ve yabancı firmalar bunun üzerinde çalışıyor. Pilot çalışmalarımız  devam ediyor, 100 kadar hayvanın üzerinde çalışıyoruz. Proje başarılı olursa bunu  genişletme yoluna gideceğiz. Hayvan 2-3 günde bir uyanacak ve 'Merhaba, benim,  Sarı Kız' diyecek, kulak küpesinin takıldığı noktadan henüz hayatta olduğu  anlaşılacak. Mevcut kulak küpeleri, hayvan kesildiğinde envanterden düşülmüyor.  Türkiye'deki hayvan varlığını bu aletle takip etmemiz son derece önemli." dedi. Pakdemirli, seri üretimine hazır olduğunu düşündükleri bir elektrikli  traktör prototipi yaptıklarına dikkati çekerek, "Yakın zamanda lansmanını  gerçekleştireceğiz. Bu prototiple ilgilenen en az 2 traktör üreticimiz var. Eğer  bunu da yapabilirsek karbon ayak izimizi düşürmüş olacağız. Bunun yanında devlet  olarak ciddi şekilde uyguladığımız mazot desteklerinden de vazgeçmiş olacağız.  Diğer taraftan da köylü, çiftçi ve üretici açısından da ulaşılabilir bir enerji  maliyetiyle ürününü üretme şansı elde edecek. Bu da kendisine daha farklı  rekabetçi avantaj getirecek." değerlendirmelerinde bulundu.

KAYNAK: AA