MAKTEK Fuarı, İstanbul ve İzmir’den sonra şimdi Konya’da!

İstanbul ve İzmir’den sonra şimdi Konya’da makine sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirmeye hazırlanan MAKTEK Konya Fuarı, 10-13 Nisan 2019 tarihleri arasında Konya’da ilk kez gerçekleştirilecek.

MAKTEK Fuarı, İstanbul ve İzmir’den sonra şimdi Konya’da!
MAKTEK Fuarı, İstanbul ve İzmir’den sonra şimdi Konya’da!
GİRİŞ 09.04.2019 15:54 GÜNCELLEME 09.04.2019 15:54

Takım Tezgahları Sanayici ve İş insanları Derneği (TİAD) ile TÜYAP Konya iş birliği ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) desteğiyle düzenlenecek fuar, 10’un üzerinde alım heyetinin yanı sıra 40 ülkenin ajandasında yer alıyor.Takım tezgahları sektörü için köprü görevi gören fuarın 250 milyon dolarlık iş hacmi yaratması bekleniyor.

9 Nisan 2019 Salı- Ülkenin “KOBİ Başkenti” olarak tabir edilen Konya, makine sektörünün tüm paydaşlarını 10-13 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek MAKTEK Konya Fuarı’nda bir araya getirmek için gün sayıyor. Otomotiv tedarik sanayisi, savunma sanayisi, tarım aletleri ve değirmen makineleri imalatı, döküm sanayi, kalıpçılık, spor amaçlı tüfek parçalarının üretimi ve şu an için Türkiye’de tek olan robot imalatı fabrikasıyla da gözleri üzerine çeken kentte ilk defa düzenlenecek fuarın 250 milyon dolarlık iş hacmi yaratması bekleniyor.

MAKTEK yüzde 48’ini oluşturuyor

TİAD’ın Türkiye sanayisi için itici bir güç konumunda olduğunu söyleyen Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık, TİAD’ın üretim sanayisini ileri götürmeyi amaçlayan ihtisas fuarlarını desteklediğini söyledi. Bu noktada sanayiciyi güncel teknolojiyle buluşturarak rekabet gücünü artırmak için çalıştıklarını belirten Varlık, “Bildiğiniz gibi Konya, başta otomotiv yedek parça olmak üzere; tarım aletleri, spor amaçlı tüfek, her türlü makina, döküm, kalıpçılık, gibi imalat sektörlerini içerisinde barındırıyor. Üstelik ülkeye getirilen yıllık 5 bin adet takım tezgahının yaklaşık 850 adedi Konya’ya gidiyor. Bu da pazarın yüzde 17’sine tekabül ediyor. Dernek olarak Konya’daki üyelerimiz başta olmak üzere, üyelerimizin Konyalı müşterileri; Sanayi ve Ticaret Odası ile görüşmeler gerçekleştirdik. Görüşmeler neticesinde şehrin bölgesel önemini de göz önüne alarak Konya’nın MAKTEK markasına ihtiyaç duyduğunu saptadık. Ve uzun bir hazırlık dönemini geride bıraktık. Bugün Konya ve bölge sanayisine, daha yeni teknolojilerle hizmet etmek için iki yılda bir yapılacak olan MAKTEK Konya’dayız. Fuarı iki yılda bir olarak kurgulama sebebimiz ise MAKTEK Avrasya’nın, fuar takviminde olmadığı yıllara fırsat vermek ve gerçek anlamda güncel teknolojiyi Konya’ya sunabilmek. MAKTEK Konya Fuarı’nda 24 üyemizle fuar alanının yüzde 48’ini oluşturuyoruz. Öte yandan geçtiğimiz yılın verilerine baktığımızda; Türkiye takım tezgahları üretimi yüzde 6 artarak 754 milyon dolara ulaştı. İhracat yüzde 19 artarak 584 milyon dolarla gerçekleşti. İthalat ise 993 milyon dolar olarak stabil kaldı. Üretim, ithalat ve ihracata bağlı olarak kullanım değeri 1.16 milyar dolar olarak gerçekleşti. MAKTEK Konya ve 9-12 Ekim’de gerçekleşecek MAKTEK İzmir ile bu yıl tamamlandığında sektörde yüzde 5’lik bir büyüme yaşanacağını öngörüyoruz” dedi.

“Hem üretici hem de kullanıcıları bir araya getiren özel bir platform”

TÜYAP Konya Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise “Takım tezgahlarının en yaygın kullanıldığı şehirlerden biri olan ve “KOBİ Başkenti” olarak adlandırılan Konya, otomotivden savunma sanayiine, tarımdan mobilya imalatına kadar 80’in üzerinde alanda üretim yapmaktadır. Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği’yle uzun yıllardır sürdürdüğümüz olumlu iş birliğine istinaden artık alanında sektörünün ülkemizdeki en büyük fuarı haline gelen MAKTEK markasını İstanbul ve İzmir’den sonra nihayetinde Konya’ya taşımaya karar verdik. Takım tezgahları ve metal işleme alanında ülkemizin en önemli şehri olan Konya’da bu fuarın düzenlenmesi hem üretici hem de kullanıcıları bir araya getireceğimiz bir platform olacak. MAKTEK, makine yapan makinelerin sergilendiği fuar olması sebebiyle ülkemizin üretim, ihracat seferberliği içerisinde büyük önem arz eden bir platformdur. Üretimin her aşamasında kullanılan makinelerin sergileneceği fuar, savunma sanayinden gemi sanayine, elektrik-elektronikten otomotiv sanayiye kadar yerli üretimi, yerli sanayiyi ve millileşmeyi konuştuğumuz bu dönemde, ülke sanayisi için büyük görev üstlenmiştir. MAKTEK Konya Fuarı ile yaklaşık 250 milyon dolarlık bir iş hacmi yaratmayı öngörüyoruz. MAKTEK Konya’nın hedefi ihracat rakamlarının arttırılması noktasında takım tezgahları satışlarını arttırarak ülkemizin tüm şehirlerini daha fazla üretim yapmaya teşvik etmektir. Fuar boyunca 65’in üzerinde şehirden yüzlerce sektör heyeti fuarımızı ziyaret ederek, metal işleme sektöründe teknolojinin geldiği son noktaya şahit olacak.”

“Kalitemizle dünyada tercih ediliyoruz”

Basın toplantısında konuşan Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Genel Sekreteri M. Nail Türker de; “Son yıllarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar gösterdi ki, krizlerden çıkışın tek yolu, kaliteli, yüksek teknolojiye dayalı üretim ve ihracat yapmak. Türkiye bugün çok ciddi bir makine ihracatçısı konumuna geldi. Dünyanın her yeri ile rekabet edebilecek çok önemli makine üreticilerimiz var. Ekonomik göstergeler tüm dünyada ve ülkemizde önümüzdeki yılın da zorlu geçeceğini söylüyor. 2018 yılında makina ihracatımız yüzde 14,7 artış ile 15,5 Milyar Dolar seviyesine ulaştı. Almanya, İngiltere, ABD, İtalya, Fransa, Romanya, Cezayir, İspanya, Rusya, Polonya ise en çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülke. Bu ülkeler toplam ihracatımızın yüzde 51’ini oluşturuyor. Görüldüğü gibi bu ülkelerin çoğunluğu son derece gelişmiş ülkeler. Kalitemizle dünyada tercih ediliyoruz.” Dünyada ekonomik bir yarış olduğunu ve çağın gerekliklerinin dışında kalmadan Ar-Ge’ye dayalı üretim yapan, yüksek teknoloji üreten, yenilikçi üreticilerin kazanacağını söyleyen Türker, “Burada yapılması gereken bu makinelerin çalışmasını sağlayacak insan kaynağını da yetiştirmek. Mesleki eğitim çok önemli. İyi yetişmiş iş gücü toplum olarak seviyemizi de yükseltecek. Kendini yetiştirmiş biri daha iyi iş bulacak. Dünyadaki yarış hiçbir zaman bitmeyecek. Kendi ülkemizde üretirsek biz kazanacağız” diye konuştu.

Ülke ekonomisi için ihtisas fuarlarının önemine değinen Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Erkuş, Konya’da ilk defa gerçekleşen MAKTEK Fuarı’nın bölgeye önemli kazanımlar getireceğinin altını çizdi.  MAKTEK’i Konya’ya taşıyan tüm kurumlara teşekkür eden Erkuş, bölgedeki tüm sektör profesyonellerini fuarı   ziyaret etmeye davet etti.