İş dünyasından seçim sonuçlarına ilişkin ilk açıklama

31 Mart yerel seçimlere ilişkin iş dünyasından da açıklamalar gelmeye başladı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, seçim sonuçlarının ülke ve millete hayırlar getirmesini dilerken, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ise Türk halkının demokrasisine sahip çıktığı, milli iradesini güçlü bir şekilde yansıttığı bir oy oranıyla yerel seçimleri tamamladığını belirtti.

İş dünyasından seçim sonuçlarına ilişkin ilk açıklama
İş dünyasından seçim sonuçlarına ilişkin ilk açıklama
GİRİŞ 01.04.2019 12:35 GÜNCELLEME 01.04.2019 13:28
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yaptığı yazılı açıklamada yerel seçim sonuçlarının ülke ve millete hayırlar getirmesini diledi.

 

Kazanan tüm belediye başkanlarını tebrik eden Kaan, belediye başkanlarına belediyeciliğin, halkın hizmetlere erişimi bakımından hayati öneminin idraki ile başarılı bir görev süresi temennisinde bulundu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Kaan.

Kaan, demokratik iradenin yüzde 83’lere varan bir katılım oranıyla gerçekleştiği bu seçimde de halkın, demokrasiye duyduğu inancı ve sadakati büyük bir olgunlukla sergilediğini aktardı. 31 Mart Yerel Seçimleri sonunda hedeflerinin ekonomik istikrar ve kalkınmaya yönelik olması gerektiğini vurgulayan Kaan, şöyle devam etti: "4,5 yıllık seçimsiz bir yönetim sürecinde kamusal dönüşümlerin tamamlanması, 'Yeni Ekonomik Plan' sonrası ortaya konacak ekonomik reformların netleşmesi, üretim-yatırım-ihracat hattında yeniden biçimlenen ekonomik modellerin uygulamaya konması, istihdamın desteklenerek sosyal refah ortamının iyileştirilmesi ve ülkemizin yeniden büyüme trendini yakalaması ortak gayemiz olmalıdır. Ayrıca uluslararası rekabet alanında ülkemizi güvenilir bir yatırım ortamı ve ticaret partneri haline getirecek kalıcı, uzun vadeli ve çok yönlü yapısal değişimlerin bir an evvel hayata geçirilmesi adına, iş ve sermaye dünyasının en yaygın örgütü olarak elimizden gelen her desteği sağlamaya hazır olduğumuzu belirtiriz. 'Meselemiz Türkiye Olsun' diye çıktığımız yolda 'Meselesi Türkiye' olan herkesin ortak çağrısının hevesle ve coşkuyla bu ülkeye hizmet etmek olması gerektiğinin altını bir kez daha çizeriz." Değişen uluslararası ekonomi-politik konjonktür içinde yeniden yazılan kuralların kabullenen ve uygulayan tarafı değil, oyun kuran ve kuralları bizzat belirleyen tarafı olacak Türkiye için vaktin geçmiş tecrübelerden olumlu dersler çıkarmak, bilginin ışığında ciddiyetle çalışmak ve üretmek vakti olduğunu bildiren Kaan, "Cumhur İttifakı'na güvenini esirgemeyen halkımızla birlikte MÜSİAD olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın ve çizdiği istikametin tam destekçisi olduğumuzu, bir kez daha beyan ederiz. Seçim sonuçları hepimize hayırlı ve uğurlu olsun. Yeni dönem, Türkiye için şahlanma vakti olsun dileriz." ifadelerini kullandı.

 

 

TİM BAŞKANI İSMAİL GÜLLE: İSTİHDAM VE BÜYÜMEDE REKORLARA DEVAM

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, seçim ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

1 Nisan sabahından itibaren, tüm kurumlar ile birlikte, siyasi istikrarın sağladığı güven ve destekle, 2023 ve 2030 hedeflerine ulaşmak üzere, ihracat için mücadeleyi bir saniye durmaksızın sürdürdüklerini vurgulayan Gülle, “Türkiye’nin küresel ticaretteki saha neferleri ihracatçılar olarak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kazandırdığı imkan ve kabiliyetlerle, ülkemizin refahı, büyümesi ve istihdamı adına rekorlarımızı aynı azimle devam ettireceğiz” dedi.

tim başkanı ismail gülle ile ilgili görsel sonucu

Önümüzdeki 4.5 yılda, siyasi istikrarla birlikte, Türkiye ekonomisinde 2’nci ve 3’üncü nesil reformlara odaklanılacağını bildiren TİM Başkanı, “Türkiye’nin küresel rekabetteki konumunu güçlendirecek adımlar adına, Cumhurbaşkanımızın liderliği ve vizyonuyla, ekonomi yönetimimizle omuz omuza çalışacağız. İhracatımızın önünü açacak devrimsel düzenleme ve dijitalleşme sürecine imza atan Ticaret Bakanlığımızla birlikte, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak bu tarihsel dönüşüme her türlü katkıyı sağlayacağız.
Güçlü Türkiye, güçlü ihracat, güçlü ekonomi, güçlü insan kıymetleri, güçlü altyapı ve ihracat ekosistemi vizyonumuzla, Türk İhracat Ailesi’nin temsilcisi olarak, 2019-2020 döneminde ihracatımızı 200 milyar dolar ve üstüne, ihracatçı sayımızı da 100 bine taşıyacağız. Hedefimiz, dış ticaret fazlası veren Türkiye. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın küresel vizyonuyla, Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ülkesi arasına taşıyacak katkıyı kararlılıkla sürdüreceğiz. Türkiye ihracatla yükselecek” ifadelerini kullandı.

SEÇİMLER BİTTİ, ARTIK EKONOMİYE ODAKLANALIM

31 Mart yerel seçim sonuçlarını değerlendiren Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, seçim sonuçlarının ülkemize ve tüm siyasi partilere hayırlı olmasını diledi. Seçilen adayları da tebrik ederek görevlerinde başarı dileyen Özdebir, “Türkiye seçimlerle çok zaman kaybetti. Önümüzde artık 4 yıldan fazla seçimsiz bir zaman var. Seçim atmosferinden çıkılmalı ve Türkiye’nin süratle gündemi üretim seferberliği ve ekonomi olmalıdır. Türkiye yeni bir ekonomik başarı hikayesi yazmalıdır” dedi.  

Ä°lgili resim
 
"SEÇİM BELİRSİZLİĞİ ARTIK SONA ERDİ"
 
Seçimin sona ermesiyle gerginliklerin ve kutuplaşmaların bir yana bırakılıp ülkenin geleceğine odaklanılması gerektiğini de vurgulayan Özdebir, “Seçim belirsizliği artık sona erdi. Bundan sonra Türkiye’yi hedeflerine ulaştıracak kalıcı reformlarla ekonomiye odaklanmamız gerekir. Yatırım ve üretim ortamını iyileştirecek, istihdamı artıracak yapısal reformları ve özellikle mesleki eğitim reformunun süratle gerçekleştirilmesi için çaba göstermeliyiz" ifadesini kullandı.
 
Özdebir, “Özellikle seçim sonrası hem içeriye hem de dışarıya güven telkin etmemiz gerekiyor. Öngörülebilirliğin artması sürdürülebilir büyüme açısından olumlu bir sinyal olacaktır. Yerel seçim sonrası, 4,5 yıla yakın bir süre ülkemizde seçim olmaması, gerek kamu gerekse özel sektörde işlere daha iyi odaklanılarak verim arttıracak ve uzun dönemde ekonomi de istikrara kavuşacaktır” diye konuştu.
 
İş dünyasına da seslenen Özdebir, “Seçimler geride kaldı, belirsizlik sona erdi. Artık tüm gücümüzle işimize dönelim; üretime, ihracata ve bu ülkeye katkı vermeye devam edelim” diye konuştu. 

“YARININ İNŞASI İÇİN REFORMLARA ODAKLANMALIYIZ’’

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, 31 Mart yerel seçimlerinin sonucunu değerlendirdi. Yeni hükümet sistemine geçişimizle birlikte çok farklı bir seçim atmosferi yaşandığını belirten ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, yüzde 84,5’luk katılım oranı ile Batı demokrasisini geride bırakan bir seçimi yaşadıklarını, bunun ülkemizin demokrasiye olan bağlılığını ve güvenini ortaya koyduğunu belirtti. Yerel seçimleri kendi dinamikleri içerisinde ayrı bir parantezle değerlendirmek gerektiğini belirten Başkan Aydın, önümüzdeki 4,5 yıllık kesintisiz icraat döneminde ekonomiyi önceleyecek reformların hayata geçirilerek yarının inşası için reformlara odaklanılması gerektiğini belirtti.

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti:

31 Mart yerel seçimlerini yüzde 84,5’luk bir katılım oranı ile gerçekleştirdik. Bu oran milletimizin demokrasiye bağlılığını ve güvenini ortaya koyması açısından çok ciddi bir katılım oranıdır. İngiltere’nin kaderini belirleyecek brexit referandumunda bile katılım oranı yüzde 70’lerde, genel seçime katılım oranları yüzde 60’larda kalırken Batı’ya göre bu rakamlara ulaşmamız demokrasi kültürümüzün gelişimi açısından bir çok yere önemli mesajlar vermiştir.

Yeni hükümet sistemine geçişimizle birlikte ittifakların başını çektiği ve seçimlerin sonucuna büyük oranda etkide bulunduğu farklı bir yerel seçim atmosferi geçirdik. Yerel seçim sonuçlarını kendi dinamikleri içerisinde değerlendirmek en doğrusu olacaktır. Katılım oranının yüksekliği, sağduyulu bir seçim olması ve seçim sonuçları sonrası siyasi liderlerin pozitif açıklamaları açısından güzel bir sınav geçirdik diyebiliriz.

Yerel seçimler sonrası önümüzde seçimlerin olmadığı 4,5 yıllık bir kesintisiz icraat dönemi bizi beklemektedir. Bu süreyi toplumun tüm kesimleri ile bir araya gelerek ülkemizin yarınının inşası için en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekmektedir. Bu bağlamda özellikle ekonomik reformları öncelemeli, katma değeri yüksek teknolojik ürünlere yönelerek; üreten, ürettikçe kazanan, kazandıkça istihdam sağlayan bir Türkiye’yi inşa etmemiz gerekmektedir.  Ülkemizin güçlü ekonomik potansiyellerini ortaya koyarak, dengeleme sürecinden atılım sürecine geçip, enflasyonu tek hanelere çekmemiz ve faizleri düşürerek ülkemizi üretim odaklı yatırım yapar hale getirmeliyiz.

Yerel seçim öncesi bu minvalde aldığımız sinyallerin el ele verilerek bir an önce hayata geçirilmesini temenni eder, seçimlerin ülkemize ve milletimize hayırlara vesile getirmesini dileriz. 

ATO'DAN EKONOMİYE ODAKLANALIM ÇAĞRISI

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, yerel seçimler sonrası ekonomiye odaklanılması gerektiğini belirterek, "Önümüzde 4,5 yıl seçimsiz bir dönem var. Bu dönemde ekonomimizde katma değerli üretimi sağlayacak yapısal reformları tamamlayalım." ifadesini kullandı. 

Baran, yazılı açıklamasında, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi sonuçlarının Türkiye için hayırlı olması temennisinde bulundu. 

Seçimin tamamlanmasıyla ekonomiye odaklanılmasının önem taşıdığını vurgulayan Baran, 2023 hedefleriyle 2051 ve 2071 vizyonunun Türkiye'nin önünde olduğunu anımsattı. 

gürsel baran ile ilgili görsel sonucu

Baran, Türkiye'yi dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına getirmek için gündemin ekonomi olması gerektiğine dikkati çekerek, "Artık ekonomiye odaklanalım. Önümüzde 4,5 yıl seçimsiz bir dönem var. Bu dönemde ekonomimizde katma değerli üretimi sağlayacak yapısal reformları tamamlayalım." değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye ekonomisinin katma değeri yüksek üretim gerçekleştirebilen, ihracat yapan bir ekonomiye dönüşmesi gerektiğinin altını çizen Baran, şunları kaydetti:

"Dünyada çok hızlı değişimlerin yaşandığı bu dönemde bizim de bu değişimi yakalamamız için ihtiyacımız olan tüm reformları hayata geçirmeliyiz. Türkiye ekonomisinin temel dengeleri yeterince sağlam. Türkiye'yi küresel ligde hak ettiği konuma getirelim, daha çok üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için çalışalım. Türkiye olarak el ele verip, birlik ve beraberlik içinde olalım."

GÜNDEM ARTIK EKONOMİ OLMALI

rıfat hisarcıklıoğlu ile ilgili görsel sonucu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Seçimler artık geride kaldı. 4,5 yıllık seçimsiz bir döneme giriyoruz. Bundan sonra Türkiye'nin ilk gündem maddesi ekonomi olmalı. Bu dönemi, kesintisiz bir icraat dönemine çevirmeliyiz” ifadesini kullandı. Hisarcıklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: "Ekonomiye odaklanabileceğimiz, böylece ekonominin temellerini daha güçlendirecek yapısal reformları arka arkaya hayata geçirebileceğimiz bu dönem, ülkemiz için çok büyük bir önem taşıyor. Ekonomi yönetimi, seçim öncesinde bunun sinyalini verdi. Seçim sonrasında hızla harekete geçilmesini bekliyoruz. Şimdi siyasi görüşümüz ne olursa olsun, milletimizin kararını saygı duyup, 82 milyon el ele, gönül gönüle verip, aydınlık geleceğimize birlik ve beraberlik içinde yürüme zamanıdır. Türkiye’nin bölgesinde ve küresel ekonomide yükselmesi için hepimize görev düşüyor. Türk iş dünyası olarak el birliği ile daha çok üretmek, daha fazla yatırım, istihdam ve ihracat için çalışacağız.”

YEREL YÖNETİMLER KİLİT AKTÖRLERDEN

türkonfed başkanı ile ilgili görsel sonucu

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, yerel yönetimlerin bugünün dünyasında küresel rekabetçilik ve sürdürülebilir kalkınmanın kilit aktörlerinden biri olduğunu bildirdi. Turan, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: “TÜRKONFED olarak, bölgeler arası gelir adaletsizliğinin giderilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın yerelden başlayacağına inanıyoruz. Yerel yönetimler, bugünün dünyasında küresel rekabetçilik ve sürdürülebilir kalkınmanın kilit aktörlerinden biridir. Yerel yönetimlerden, iş dünyası olarak beklentimiz; hesap verir, şeffaf, katılımcı ve kapsayıcı bir yerel yönetim anlayışı ile ulaşımdan ekonomiye, akıllı, çağdaş ve insan odaklı, sürdürülebilir kentler inşa etmeleridir. Yerelden ulusala ve küresele uzanan kalkınma hamlesi, kentlerimizin rekabetçilik ve marka gücünü geliştirmekten geçiyor.”

HİZMETLERE ODAKLANILMALI

tesk bendevi palandöken ile ilgili görsel sonucu

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Artık siyasi partiler seçim tartışmalarını bırakıp hizmetlere odaklanmalı” ifadesini kullandı. Palandöken, yeni belediye yönetimlerinde esnaf ile sanatkarın ihtiyaçlarına da cevap verilmesi talebinde bulunarak, şöyle devam etti: “Esnafımız iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alırken yasal kuralların dışında başka taleplerle karşılaşmamalıdır. Esnaf ve sanatkarımızın işlettiği, yerel yönetimlere ait iş yerlerinin kira artış oranları devletin belirlediği enflasyon oranlarını geçmemelidir. Kamuya ait iş yerlerinde ise belediyeler esnafa öncülük tanımalıdır. AVM ve zincir marketlerle indirim marketlerinin açılışlarına izin verilirken esnaf ve sanatkarlar dikkate alınmalı ve onların haklarını koruyacak şekilde karar verilmelidir.”

REEL SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRECEK

şekip avdagiç ile ilgili görsel sonucu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını dileyerek, “Hükümetimizin önümüzdeki 4.5 yılı ekonomiyi daha da güçlendirecek yapısal reform dönemi ilan edeceğinden eminiz” diye konuştu. Avdagiç, seçimlerin geride kalmasıyla, yapısal reform takviminin istikrarlı ve kesintisiz şekilde işlemesi için büyük bir fırsat yakalandığına işaret etti. Bunun yanında İTO Başkanı Avdagiç, 31 Mart seçim sandığından çıkan her belediye başkanının, ticaretin ve üretimin önünü açan projelerle hizmet etmesini dilediklerini kaydetti.

YAPISAL REFORM TALEBİ

yased başkanı ile ilgili görsel sonucu

YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “31 Mart yerel seçimleri yüksek katılım ve demokratik olgunluk içinde gerçekleştirilmiştir. Birbirinden güçlü adayların yarıştığı seçimlerde, önümüzdeki 5 yıllık süre içinde ülkemize hizmet verecek yerel yönetim kadroları seçilmiştir. Seçim süreci geride kalırken, YASED olarak dileğimiz, ülkemizin önümüzdeki dönemde öncelikli olarak ekonomiye ve iş ve yatırım ortamının ilerlemesine odaklanması ve bunu sağlayacak yapısal reformların hızla hayata geçirilmesidir. Bu doğrultuda da yerel yöneticilerimizin seçildikleri bölgelerde, ülkemizin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayacak yatırımların arttırılması hedefi ile önemli çalışmalara imza atmalarını diliyoruz. Bu yaklaşımın tüm siyasi partiler tarafından ortak olarak benimsenmesinin önemine inanıyoruz.”

SEÇİMDEN ÇIKAN İKİ SONUÇ: UYARI VE TEDBİR

ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman, 31 Mart Yerel Seçimleri ile ilgili olarak yaptığı açıklamada milletimizin seçimlerde son derece nesnel, reel ve gelecek projeksiyonu içeren iki önemli mesaj verdiğini, bu mesajların da “Uyarı” ve “Tedbir” olduğunu ifade etti.

ASRİAD Genel Başkanı Danışman, 31 Mart Yerel Seçimleriyle ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“Ülkemiz, seçim konusunda iyi kabul edilecek bir performansın sahibidir. 31 Mart seçimi de son derece güzel yaşandı ve sonuçlanmak üzeredir. Sonuçlar her ne olursa olsun milletiniz için hayırlı olsun.

Uzun yıllardır seçim sonuçlarını milletimizle birlikte yaşıyoruz. Gördüğümüz ilginç bir manzara oluyor. Milletimiz adeta sanki tek bir irade imiş gibi tercihte bulunuyor ve son derece nesnel, reel ve gelecek projeksiyonu içeren mesajlarını da veriyor.

Bu seçimin çok önemli iki mesajı şunlardır: Birincisi “Uyarı”, ikincisi ise “Tedbir”dir.

Hiçbir seçim makamından kaydırılmamalıdır. Yerel seçim, yerel seçimdir ve yerelde tüm sorumlular çok dikkatli davranmalıdır. Belli ki millet iktidar mensuplarını uyarma tercihinde bulunmuştur.

Tedbir tarafı daha önemlidir. Mahalli idareleri aşan boyutta “ülkenin genel idaresini ve uluslararası politika takibini mevcut iktidar yapsın, bunu da ancak onlar yapabilir” tedbirini almıştır.

Şimdi konu, seçimsiz uzun bir dönemi planlamak ve ülkeyi içinden geçmekte olduğu bir kısım sorunlu stres alanlarından geçirmek ve tam olarak düzlüğe çıkarma mücadelesini organize etmektir.” 

Danışman: Artık sadece iki gündemimiz olsun: Ekonomi ve Güvenlik!

“Artık ülkenin iki önemli gündemi olmalı, ekonomi ve güvenlik. Bunlara odaklanmalıyız ve 2023’e bu şekilde hazırlıklı olarak girmeyi becermeliyiz. Bu bizim için önemli bir fırsattır.

Artık sadece reaksiyoner bağlamlarda politik söylem üreterek değil, ekonominin gereği olan tüm dinamikleri gerektiği gibi devreye sokarak ülkeyi yönetmeliyiz.

Ekonomi yönetimi kamuyu, ekonomi merkezli STK’lar özel sektörü ve akademi işbirliğinin koordinasyonuyla meseleyi çözmemiz gerekir.   

Hepimiz taşın altına elinizi koymalı ve gerçeklerle yüzleşerek ciddi bir mücadeleyi başarmalıyız. 

Seçimlerin milletimize hayırlar getirmesini diliyorum.”

 
YORUMLAR 15
  • Teoman 4 yıl önce Şikayet Et
    Asgari üçretli iyi olmalı ev sahiplerine dur demeli kiralar fırladı
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Yeni dönemde iş dünyamızın çalışanlarımızın emeklilerimizin ekonomimiz için alınacak her reformda ortak kararları olmalıdır.
    Cevapla
  • lokman 4 yıl önce Şikayet Et
    bunların gerçek amacı devleti ele geçirip yağmalamak MAAZALLAH
    Cevapla
  • kemal kuru 4 yıl önce Şikayet Et
    fotografta bulunanlar iz bırakacak kişiler
    Cevapla
  • erdoğan 4 yıl önce Şikayet Et
    aynen ekonomi üretim halkın alım gücü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle