Dolarda büyük kavga! Psikolojileri bozuldu

Türkiye sermaye piyasaları, son yılların en hareketli haftasını geçiriyor. Günlerdir dışarıda “finansal teröre” dönüşen spekülatif ataklarla boğuşan ekonomi yönetimi, tam dövizi frenlemişken, bu sefer iç piyasadan gelen dolar talebine maruz kalıyor.

Dolarda büyük kavga! Psikolojileri bozuldu
Dolarda büyük kavga! Psikolojileri bozuldu
GİRİŞ 29.03.2019 10:08 GÜNCELLEME 29.03.2019 10:08
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Yabancının estirmeye çalıştığı finansal terörü bastıran ekonomi yönetimi, doları 5,30’un altına getirdi. Bu sefer “ülke batıyor” naraları atan içerideki felaket tellalları devreye girdi. Tasarruf sahipleri temelsiz dedikodularla dolara yöneldi, tekrar 5,60’ları gördük. Analistler “Dolarla işi olan olmayan herkes âdeta dövizle yatıp kalkıyor. Yatırımcı ve tasarruf sahiplerinin psikolojisi bozuldu. Algı ile hareket etmek herkese zarar verir. Dünya resesyonu konuşurken, FED frene basmışken doların önü kapalı” diye uyarıyor

 

 

YABANCIYI FRENLEDİK

Geçen cuma 5,46 seviyesinde bulunan ve aynı günün akşamı 5,84’e kadar yükselen dolar; hafta boyunca yüksek volatiliteli seyir izledi. ABD para birimi aşağıda 5,28, yukarıda 5,78 seviyeleri arasında, yüzde 10’luk bantta sert dalgalandı. Dünkü işlemlerde de dolar, en düşük 5,38’i gördü. Gün içinde 5,60’ın üzerine ataklar yaptı. Dalgalanmanın boyutu yüzde 5’i buldu. Bu süreçte Türkiye, swap piyasalarını “bugüne kadar hiç olmadığı” kadar çok konuştu. “TL’nin değer kaybedeceğine” oynayan yabancılar bunu spekülatif zemine taşımaya kalkınca, Londra swap (para takası) piyasasında büyük kavga başladı. TL faizleri yüzde 1.000’in üzerine fırladı. Yabancılar TL bulamaz hâle geldi. Böylece dolar 5,30’un altına düşürüldü. Dün swap piyasasında TL faizleri, yeniden yüzde 50 civarına geriledi ve böylece uluslararası arenada piyasa normalleşmeye başladı.

 

 

YERLİYE NE OLUYOR?

Ancak bu sefer iç piyasada 5,30’un altından yüksek talep geldi. Sosyal medyada “Dolar 8 TL olacak, Türkiye batıyor” naraları atan içerideki felaket tellalları, vatandaşın da algısını olumsuz etkileyerek piyasaları bozuyor. Türkiye’yi temelsiz, dayanaksız karalayan yalanlara kapılan tasarruf sahipleri, teknik ve temel analizden bağımsız “bozulmuş psikiloji” ile hareket ediyor. Böylece dolara iç piyasada talep artıyor. Dün yerlilerin alımıyla dolar, tekrar 5,60’ların üzerini gördü. Seçime 2 gün kala piyasalarda yaşanan akıl almaz hareketlerin, önümüzdeki hafta yerini daha sakin seyre bırakması bekleniyor. Analistler “Dolarla işi olan olmayan herkes âdeta dövizle yatıp kalkıyor. Yatırımcı ve tasarruf sahiplerinin psikolojisi bozuldu. Algı ile hareket etmek herkese zarar verir. Dünya resesyonu konuşurken, FED frene basmışken doların önü kapalı” diye uyarıyor.

TEDBİRLER MALİYETLİ

Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin “JP Morgan’a yönelik soruşturma ve swap piyasasına yönelik adımlar son günlere damga vurdu. Sonuçta dolar düştü ama bunun maliyetleri var. Olağanüstü önlemlerin kısa tutulması gerekiyor. Türkiye’nin asıl atması gereken adım, yapısal reformlardır. İhracatın ithalata bağımlılığının azaltılması, özellikle 120 milyar dolardan fazla olan ara malı ithalatının düşürülmesi gerekiyor” dedi.

REZERV ARTIYOR

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, rezervlerde dönemsel etkenlerle dalgalanmalar gözlense de, orta vadede istikrarlı bir artış trendinin söz konusu olduğunu belirterek “Son bir hafta içinde toplam rezervimiz tüm kalemlerde gözlenen 4,3 milyar dolar artışla 27 Mart itibarıyla 96,7 milyar dolar seviyesine ulaştı” dedi. Merkez Bankasının, ülke rezervlerinin güçlendirilmesini ve etkin yönetilmesini hedeflediğine işaret eden Çetinkaya; net rezervlerin de aynı dönemde 2,4 milyar dolar artışla, yaklaşık 28,6 milyar doları bulduğunu aktardı. Çetinkaya “Merkez Bankası, rezervlerini güçlendirme politikasına kararlılıkla devam etmektedir” ifadesini kullandı.

‘SWAP’ÇIYA BİST DAVETİ

Borsa İstanbul, son günlerde yurt dışı swap piyasasında oluşan sıra dışı şartların, TL piyasalarının gerçeklerini yansıtmadığını ve arzu edilmeyen fiyat hareketlerine yol açtığını bildirdi. Kurumdan yapılan açıklamada “Borsamız nezdindeki swap piyasasında fiyatlamalar sağlıklı ve olağan şekilde oluşmaya devam etmektedir. Gerek Borsa İstanbul piyasalarına üye Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı bankaların gerekse yurt dışındaki tezgâhüstü piyasada aktif finansal kurumların, bu işlemlerini borsamızda yapabilmeleri mümkün olup, tüm piyasa oyuncularını borsamıza davet ediyoruz. Bu kapsamda 2018 yılı Ekim ayında faaliyete geçen ve Merkezi Karşı Taraf hizmeti verilen Borsa İstanbul FX Swap Piyasası, açıldığı günden bugüne 40 milyar dolar işlem hacmine ulaşmış olup, hedeflenen ilk aşama başarıyla tamamlanmıştır. Uluslararası standartlarda, derin, likit ve etkin piyasalar oluşturma misyonumuz dahilinde çalışmaya devam ediyoruz” denildi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 79
  • Sami 5 yıl önce Şikayet Et
    İçeride hain çok hain denilince bozuluyorlar bu tabloda ne diye gidip dolar alırsın bu ülke zarar görünce kına mı yakacaksınız siz kimsiniz kime uşaklık ediyorsunuz bitmediniz bir türlü ne diyelim Allah büyük inşallah ya ıslah olursunuz yada layığınızı bulursunuz memleketin sizlerden kurtulması gerekiyor öyle yada böyle bu olacak inşallah Afganistan ibret olmadı Libya Mısır suriye ibret olmadı ise aklınızla sorununuz var demektir İçimizdeki akılsızlar yüzünden bizi de helâk etme Allahım.
    Cevapla
  • Kara cahil 5 yıl önce Şikayet Et
    Yapsınlar bakalım. Nereye kadar. Yarın birgün Akdeniz ve Karadeniz'de petrol ve gazi bulduğumuz da bu millet hesabını sormazmi mi? ABD ve AB nin şunu yaparsan bunu veririm diye bu milleti hem tehdit ettiler hemde onuruyla oynadılar. 20 sene sonra Türkiye nüfusu 100 milyon olacak ama gücü 1 milyar olacak. Çünkü özümüze dönüyoruz. Onların eksen kayması deyip korktukları nokta burası. ABD ve Avrupa'nın kapısında bekçi köpeği olmaktan çıkıyoruz. Onların hazmedemedigi bu...
    Cevapla
  • Akıl 5 yıl önce Şikayet Et
    Tasima suyla değirmen ne zamana kadar döner?.Dolara yatırım yapanların hiç mi kafası çalışmıyor arkadaş.. Aslında çok iyi durum, yarın zararları olursa o zaman anlarlar hatalarını
    Cevapla
  • serkan 5 yıl önce Şikayet Et
    bunlardan birisi çok iyi tanıdığım bir arkadaşım, pek bir çıkarcıdır kendisi, bu gazla 2 günde 45 binden fazla kaybetti, üzülmedim işin aslı.
    Cevapla
  • trek 5 yıl önce Şikayet Et
    iş dünyası hariç oda denetimli olarak. yabancı parayı kullanımını yasakla gitsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle