Altın üretiminde 2023 hedefi 50 ton

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, Türkiye'nin 2000 yılına kadar altın üretiminin bulunmadığını belirterek, "Türkiye altında 33,5 ton üretimle 2013'te zirveyi gördü. Bu rakam 2018'de 27,1 ton seviyesine geldi. Hedefimiz, 2023'te 50 ton üretme kapasitesi olan bir ülke haline gelmek." dedi.

Altın üretiminde 2023 hedefi 50 ton
Altın üretiminde 2023 hedefi 50 ton
GİRİŞ 26.03.2019 12:32 GÜNCELLEME 26.03.2019 12:32

Cansız, "Madencilik, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu  (UMREK) ve Finansman" başlıklı toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Milli  Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde en önemli sektörlerden biri olan  madenciliğin dünya standartlarında bir yapıya kavuşturularak güçlendirilmesinin  hedeflendiğini söyledi.

UMREK ile maden sahalarında aramadan işletmeye tüm faaliyetlerin  uluslararası standartlara uygun, güvenilir ve şeffaf olarak raporlanacağını  belirten Cansız, böylece yeni bir dönemin başladığını ifade etti.

Cansız, sektörün gayri safi yurt içi hasıla içindeki payının  yükseltilmesinin amaçlandığını, ülkenin cari açık bağlamındaki kırılganlığının  sadece doğal gaz ve petrol üzerinden değil madencilik sektörü üzerinden de  değerlendirilmesinin önemli olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin 2018'de petrol ve petrol ürünlerinde 20 milyar dolar,  doğal gazda ise 14 milyar dolar açık verdiğini söyleyen Cansız, bu rakamın metal,  kömür ve değerli madenlerde 29 milyar dolar seviyesinde bulunduğuna işaret etti.

Cansız, Türkiye'nin jeolojik konumu gereği madencilikte önemli  potansiyele sahip bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Madencilik, bu kapsamda  ziyadesiyle atıl kalmış görünüyor. Türkiye, en az aranan bölgeler arasında  bulunmasına ve yüzeysel aramalara rağmen ciddi keşifler ortaya koydu.  Uluslararası standartlarda yapılacak aktif aramalarla daha iyi bir noktaya  gelinebilir." diye konuştu.

14 milyon hektarda 17 bin ruhsat

Dünyada 90 çeşit madenin ticarete konu edildiğini ve bu madenlerden  70'inin Türkiye'de çıkarıldığını belirten Cansız, Türkiye'nin çeşitlilik  açısından dünyada 10. sırada bulunduğuna dikkati çekti.

Cansız, Türkiye'de hali hazırda 14 milyon hektarlık alanda 17 bin  ruhsat üzerinden madencilik faaliyetlerinin yürütüldüğünü dile getirerek, şunları  kaydetti:

"Son 30 yılda artan arama faaliyetleri neticesinde çeşitli rezervler  keşfedildi. Altın Anadolu'da çok eski zamandan beri bulunmasına rağmen 2000  yılına kadar altın üretimimiz sıfır. 2000'den sonra yabancı firmaların da  yatırımlarıyla süreç hızlandı. Altında görünür rezervimiz bin 200 ton. Bu da  yaklaşık 50 milyar dolarlık bir büyüklük demek. Diğer yandan, Türkiye'nin altın  potansiyeli 6 bin 500 ton seviyesinde. Türkiye altında 33,5 ton üretimle 2013'te  zirveyi gördü. Bu rakam 2018'de 27,1 ton seviyesine geldi. Hedefimiz, 2023'te 50  ton üretme kapasitesi olan bir ülke haline gelmek."

Türkiye'nin bakır, kurşun, çinko, nikel ve kobalt gibi madenlerde de  hedefleri bulunduğunu ifade eden  Cansız, geçen yıl ilk kez bor ihracatında bir  milyar doların aşıldığını söyledi.

Cansız, yerli kömür üretimini artırarak ekonomiye kazandırmayı  amaçlayan Türkiye'nin her yıl ithal kömüre 4-4,5 milyar dolar ödediğini dile  getirerek, "Linyitte 19 milyar tonluk rezervimiz var. Dünyada kömürle ilgili bir  trend olduğunu biliyoruz ama temiz teknolojili yerli kömür santrallerinin  sayısını artırmamız gerekiyor. Başta Alpu sahası olmak üzere bazı sahaların  ihalesi de bu kapsamda gerçekleştirilecek. Taş kömüründe ise yaklaşık 1,5 milyar  tonluk rezervimiz var." dedi.

KAYNAK: AA