Seçime 11 gün kala Türkiye'ye operasyon çekmeye kalktılar

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, seçime 11 gün kala Türkiye hakkında rapor yayımlandı. Kuruluş, yurtdışından yüksek refinansman ihtiyacı nedeniyle Türkiye'nın dış risklere kırılganlığını bir derece yükseltti ve Türkiye'nin döviz cinsi varlıkların döviz yükümlülüklere nazaran mütevazi olduğunun altını çizdi

Seçime 11 gün kala Türkiye'ye operasyon çekmeye kalktılar
Seçime 11 gün kala Türkiye'ye operasyon çekmeye kalktılar
GİRİŞ 20.03.2019 11:23 GÜNCELLEME 20.03.2019 11:23
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Moody's'in yayımladığı ancak kredi derecelendirme niteliği taşımayan raporunda Türkiye'nin dış kırılganlık riski 'Yüksek' seviyesinden 'Yüksek (+)' seviyesine çıkarıldı. Uluslararası kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilirin üç basamak altında "negatif" görünüm ile ifade etmişti.

 

 

Moody's risk seviyesini yüksek (+) olarak güncellemesine neden olarak "yurtdışından sağlanması gereken yüksek tutarlı finansmanın" yarattığı kırılganlığı gösterdi ve raporunda değerlendirmenin "düşük tasarruf oranlarına, enerji ithalatına ve ihracatın yüksek ithalat içeriği gibi sebeplerden kaynaklanan yapısal cari işlemler açığını yansıtmakta" olduğunu belirtti.

Türkiye'nin dış kırılganlığını artıran nedenler arasında ülkenin yurtdışı ve döviz yükümlülüklerine kıyasla mütevazi gösterilen döviz cinsi varlıkları gösterildi.

 

 

Cari açığın bu yıl tüketim ve yatırımlardaki gerilemeyle birlikte ortalama yüzde 1.2'ye gerileyeceğini öngören Moody's, böylelikle dış finansman gereksinimi azalsa da yeniden finanse edilmesi gereken yükümlülüklerin azımsanmayacak miktarda olduğuna dikkat çekti.

Moody's geçen yıl Ekim ayından itibaren gerilimin azaldığı Türkiye-ABD ilişkilerinin Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 füzeleri nedeniyle tekrar hareketli bir döneme girdiğine ve Almanya'nın Türkiye'ye giden turistlere yönelik seyahat uyarısını sertleştirdiğine dikkat çekti.

Raporda, "Bu diplomatik anlaşmazlıklardan biri veya ikisi birden daha hararetli bir hal alması ve ticaret ve yatırımları daraltacak yeni yaptırımların başlatılması TL'nin tekrar güç kaybetmesinde rol oynayabilir" denildi.

YORUMLAR 18
  • ibrahim k 5 yıl önce Şikayet Et
    Aslına bakarsan yaptıkları açıklama doğru yurt dışından finansmanla bu iş anca buraya kadar yürürdü balon patladı önemli olan bunu fırsata çevirip üretim ekonomisine geçmek iha lar obüs ler altay lar bora lar hisar lar yerli otomobil ler başlayacakki yerli sanayi gelişsin bir projenin bile parçaları için sanayi bölgesi oluşuyor
    Cevapla
  • tu_TS_ak 5 yıl önce Şikayet Et
    millet de bulmuş işin kolayini.. dolari eurosu 3 iken 5 olacak 5 iken 10 olacak.. koseyi donecek.. bu hesaplari yapanlara her sey mustehak.. yukaridakilere gelene kadar milletin icinde o kadar firsatci var ki kafasi koparilacak.. bu ulke duzelmez arkadaslar.. biz ne ara boyle firsatci olduk.. bizden bor sey olmaz bu kafayla.. bunu degismemiz lazim..
    Cevapla
  • Ata 5 yıl önce Şikayet Et
    Şeytan şeytanlığını yapacak. Biz işimize bakacağız.çalışıp üreteceğiz.
    Cevapla
  • ÜLKÜCÜ KÜRT 5 yıl önce Şikayet Et
    Döviz yerine altın alın arkadaşlar bu oyunu birlikte bozalım
    Cevapla
  • eray 5 yıl önce Şikayet Et
    mükemmel bir seviyen var, altında dolara bağlı altın alınca dolar almış oluyorsun. bence tlde kalalım daha hayırlı
    Cevapla
  • yasar 5 yıl önce Şikayet Et
    dolarları altına transfer edin MB de olay biter. Çin başladı bile
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle