İş dünyasından Yeni Zelanda'daki saldırıya tepki

Yeni Zelanda'da Müslümanlara karşı yapılan saldırıya ilişkin olarak iş dünyasından açıklamalar geldi. Saldırıyı iş dünyanın önde gelenleri kınadı.

İş dünyasından Yeni Zelanda'daki saldırıya tepki
İş dünyasından Yeni Zelanda'daki saldırıya tepki
GİRİŞ 15.03.2019 14:14 GÜNCELLEME 15.03.2019 15:04

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Yeni Zelanda’da iki camiye yönelik gerçekleştirilen saldırılara ilişkin olarak "Terörün dili, dini ve ırkı olmadığı inancıyla bizleri yasa boğan bu olayı kınıyor, tüm dünyada yaygınlaşacak bir bilinç ve sağduyu ile böyle bir vahşetin bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

 

 


Kaan, Yeni Zelanda’da iki camiye yönelik gerçekleştirilen terörist saldırılara ilişkin bir yazılı açıklama yaptı. 

Son yıllarda tüm dünyada, İslam karşıtı söylemlerin ve saldırıların artış gösterdiğine işaret eden Kaan, bu tutumun siyaset başta olmak üzere birçok kanaldan desteklendiğine, körüklendiğine tanık olduklarını belirtti. 

Kaan, dünyadaki tüm Müslümanların tehdit altında yaşamasına neden olan bu durumun temel insan haklarından olan inanç özgürlüğünün önünde bir engel olmasının yanı sıra, ülkeler ve halklar arasında kin ve düşmanlığı beslediğini dile getirdi. 

Kaan, bunun, tek bir dinin mensuplarını değil, tüm dünyayı felakete sürükleyecek sonuçlar doğuracağını vurguladı. 

Cuma Namazı esnasında gerçekleştirilen saldırıların, bu anlayışın bir sonucu olarak ortaya çıktığını ve olayın uygulanma biçiminin çılgınlık derecesinde bir islamofobinin yansıması olduğunu gördüklerini belirten Kaan, şunları kaydetti: 

"Planlı ve stratejik olarak yürütüldüğü açık olan bu saldırgan tutumun bir an önce önüne geçilmesi, islamofobinin, kronikleşmeden tedavi edilerek ortadan kaldırılması, tüm dünyanın huzuru için elzemdir. Bu olay karşısında tüm ülkelerin başkan ve temsilcilerini, kolektif bir tavır ortaya koyarak, en ufak şüpheye dahi yer bırakmayacak şekilde kınamaya davet ediyoruz. Terörün dili, dini ve ırkı olmadığı inancıyla bizleri yasa boğan bu olayı kınıyor, tüm dünyada yaygınlaşacak bir bilinç ve sağduyu ile böyle bir vahşetin bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. Bu menfur saldırıda ölen kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum." 

"TERÖRİST SALDIRIYI ŞİDDETLE VE HİDDETLE LANETLİYORUZ"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de Yeni Zelanda'da iki camiye, cuma namazı sırasında düzenlenen terör saldırısını lanetledi. 

 

 

Avdagiç, şunları kaydetti: 

"Büyük bir üzüntüyle öğrendiğimiz, Yeni Zelanda’da çok sayıda Müslümanın hayatını kaybettiği terörist saldırıyı şiddetle ve hiddetle lanetliyoruz. Cuma namazını eda etmek için gittikleri camide haince ve hunharca saldırı sonucu hayatını kaybeden Müslümanlara Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyoruz. Bu saldırının bazı çevrelerce sürekli pompalanan İslam karşıtlığı propagandanın bir sonucu ortaya çıktığı açıktır. İnsanları inançlarına göre bölüp ayrılıklarını derinleştirmeyi hedefleyen bu saldırının faillerini, Yeni Zelanda yetkilileri en ağır şekilde cezalandırmalıdır. İslam dünyası ve tüm ülkeler, da bu saldırıyı vakarlı bir şekilde protesto ederek, İslamofobya’nın boğulması için bir başlangıç haline getirmelidir."

SALDIRI HAÇLI ZİHNİYETİNİN VE NEFRET SÖYLEMİNİN TEZAHÜRÜDÜR

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Yeni Zelanda’da iki Camiye düzenlenen terör saldırısına ilişkin açıklamada bulundu. ASKON Başkanı Aydın, Kulluk vazifesini yerine getirmek için Cami’de toplanmış olan sivillere yönelik terör saldırısını lanetlediğini belirterek, Yeni Zelanda saldırısının haçlı zihniyetinin ve nefret söyleminin tezahürü olduğunu belirtti.

İstihdam Seferberliği 2019 İstanbul Buluşması kapsamında Haçlı Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlik sonrası konuya ilişkin soruya yanıt veren ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, şu ifadelerde bulundu.

Özellikle bazı bölgelerde yaşanan çatışma ortamları sonrası yaşanılan belirsizlik ortamları dolayısıyla kitle göçleri yaşanmaktadır. Ne var ki, bu kitle göçlerinin alt yapısına bakılmadan ırkçı ve faşist söylemlerin Batı Dünyası’nda son dönemlerde yüksek sesle dile getirilir olduğunu gördük. Ayrıca bu bölgelerde kargaşaya sebebiyet veren düşünce yapılarının sanki bu işlerde parmakları yokmuşçasına milliyetçi şovanist açıklamaları da zihniyeti bozuk yapılara teessür etmektedir. Son Yeni Zelanda saldırısında da bu zehirli dilin tesiri açıkça ortaya çıkmaktadır. Kulluk vazifesini yerine getirmek için babalı oğullu Cami’de toplanmış olan sivillere yönelik terör saldırısı haçlı zihniyetinin ve nefret söyleminin tezahürüdür.

Samimiyet Bekliyoruz

Biz kardeşçe yaşanabilir, insanlık adına daha güzel bir dünyayı nasıl kurabiliriz diye düşünürken, özellikle Batı dünyasının ve ABD’nin İslam Coğrafyalarından daha fazla ne alabiliriz tarzında sömürücü politikalara devam etmesinden bıktık. Bu kargaşa düzeni, bu ayrımcı terörist sevicilikleri bitmediği sürece Yeni Zelanda saldırısında olduğu gibi masumların hayatını kaybetmelerine neden olmaya devam edecektir. Özellikle sorumluluk sahibi insanların, insanlar arasında kin ve nefrete yol açacak söylemlerden ve uygulamalardan kaçınmaları gerekmektedir. Paris’in ortasında düzenlenen terör saldırısı için nasıl ayağa kalkılıyorsa, nasıl acı hissediliyorsa Y.Zelanda’da hayatını kaybedenler masumlar için de aynı acı hissedilmeli ve ayağa kalkılmalıdır. Biz bu konuda özellikle Batı İnsanından samimiyet bekliyoruz. Yoksa sorumsuz politikalar ve açıklamalar nedeniyle, benim teröristim senin teröristin tutumlarıyla güzelim dünyamıza barışın ve huzurun gelmesi imkânsız. Bu vesile ile Yeni Zelanda’da hayatını kaybeden Müslüman kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara şifalar diliyor, karanlık ve eli kanlı zihniyeti lanetliyorum. Zalimler için yaşasın Cehennem.

KAYNAK: AA