11 milyar dolarlık pazar! 19 şehirde talep patladı...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin kenevir üretimine tekrar başlayacağının müjdesini vermesinin ardından tarla talebi hızla arttı.

11 milyar dolarlık pazar! 19 şehirde talep patladı...
11 milyar dolarlık pazar! 19 şehirde talep patladı...
GİRİŞ 14.03.2019 09:15 GÜNCELLEME 14.03.2019 11:07
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının ardından, tekstilden otomobil sektörüne geniş kullanım alanı bulunan kenevirin üretimine ilişkin, tarımsal politikalar yeniden şekillendiriliyor.

 

 

19 İLDE TALEP ARTIŞI

Karar çerçevesinde üreticisine önemli gelir bırakması beklenen kenevir sebebiyle Amasya, Antalya, Bartın, Burdur,Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta tarla talebinde artış dikkat çekiyor.

 

 

TARLA FİYATI 85 BİN LİRA

Türkiye’nin her yerinden talebin olduğu kenevir üretimi yapılan illerde satışa sunulan tarlaların 85 bin lira civarında satılırken, dönüm fiyatının ise 5 bin liradan başlayıp 9 bin liraya kadar ulaşıyor.

1 DEKAR BİN 500 LİRA

3-4 yıl içinde geri dönüş sağlayan kenevirin tohum amaçlı üretildiğinde, 1 dekardan 50-60 kilogram kenevir elde edilirken, kilosu 25-30 liradan alıcı buluyor.

2025 YILINDA 11 MİLYAR DOLAR

Endüstriyel kenevir yetiştiriciliğinde ise 1 dekardan ortalama bin 250- bin 500 lira arasında gelir elde ediliyor. Aynı alandaki masraf ise 800-850 lirayı buluyor. Öte yandan 36 ülkede üretimi yapılan endüstriyel kenevirin 2017 yılında 4 milyar olan parasal büyüklüğünün 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Dünyanın en büyük kenevir üreticileri ise;

ABD, Kanada, Çin, Hindistan, Japonya, Brezilya, Almanya, Fransa ve İngiltere olarak sıralanıyor.

Kenevir; otomotiv, kozmetik, enerji, gıda, inşaat ve izolasyon gibi birçok sektörde geniş bir alanda ham madde olarak kullanılabiliyor.

TÜRKİYEGAZETESİ

YORUMLAR 11
  • köylü 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne güzelde nerde işlenecek
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Şaka mı bu? Daha yediğimiz ekmeği denetleyemiyoruz, kenevir yetiştirenleri nasıl denetliycez? Ya uyuşturucu için kullanılırsa?????????
    Cevapla
  • !!!! 5 yıl önce Şikayet Et
    İlk önce dişi kenevirle erkek keneviri araştır sonra yorum yaz
    Cevapla
  • ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Dunyayı we bütün Plastiklere rekabetin tam kendisi ar iy denetim.olursa Dogal ürün burda Dewletimiz kontrol.we denetim şart Danayinin yeni gücü işallah
    Cevapla
  • Adiga81 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu kenevir zaten her yerde ekiliyordu. Şimdi yasal oldu. Bu da iyi. Artık vatandaş stres yapmaz.
    Cevapla
  • mazlum 5 yıl önce Şikayet Et
    keneviri işleyecek tesisler kurulmalı,öncelikle kağıt hamuru yapalım hem ithalat azalsın hemde ucuzlasın bi top A4 20..25 lira
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle