Bakan Pakdemirli’den ’ithal patates’ açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bazı basın yayın organlarında ve özellikle sosyal medyada, “Gümrüksüz patates ithalatı kararıyla ilgili gerçeği yansıtmayan haberler ve paylaşımlara yer verilmesi üzerine” bir açıklama yaptı.

Bakan Pakdemirli’den ’ithal patates’ açıklaması
Bakan Pakdemirli’den ’ithal patates’ açıklaması
GİRİŞ 13.03.2019 17:21 GÜNCELLEME 13.03.2019 17:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bakan Pakdemirli, iddia adı altında mesnetsiz ve iftira içerikli yapılan haberlerde, hastalık nedeniyle muhafaza altına alınan patates ekim alanlarının hızlı artış gösterdiği, daha da ileri gidilerek, patates ekiminin yasaklandığı, bu nedenden gümrüksüz ithalata izin verildiği, alınan karardan Bakanlığımızın haberinin olmadığı, sektörün ithal patatese ihtiyaç duymadığı ve bu uygulamanın yerli üreticiyi olumsuz etkileyeceği, ithalatı güya danışmanı olduğum yabancı bir firmanın yapacağı öne sürüldüğünü belirterek şu açıklamalarda bulundu: 

 

GÖREVİMİZ TEDBİR ALMAK

"Öncelikle altı çizilmesi gereken husus; Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen “Patates ithalatı Kararı, Gıda Komitesi’nde ele alınmış, Bakanlığımızın olumlu görüşleri ile yayınlanmıştır. Hastalık nedeniyle bazı patates ekim alanlarında kısmi kısıtlamaya gidilmiştir. Patates hastalığı yeni bir durum değildir. Bu hastalık asgari 20 yıl süresince toprakta canlığını korumaktadır. Bu nedenle bu alanlarda patates ekimine izin verilmemektedir. Ancak bu hastalıklı arazi, patates rekoltesini olumsuz etkileyecek boyutta değildir. Bu tip hastalıklar dün olduğu gibi bugünde yarında olması muhtemeldir. Bakanlık olarak görevimiz gerekli tedbirleri almaktır, aldığımız tedbirler nedeniyle suçlanmak doğru değildir.

İddia edildiği gibi patates ekiminin yasaklandığı alanlar artmamaktadır. Son 4 yıla bakıldığında muhafaza altına alınan alan miktarı aynıdır. Ayrıca bu alanlarda, patates harici üretime de izin verilmektedir. Bakanlığımız, her türlü tarımsal ürünlerin arz ve talep dengesini hassasiyetle takip etmektedir. Bu sebeple arz talep durumuna göre bazı ürünlerin ithalat ve ihracatı yapıla gelmektedir.

20 NİSAN'DA SON BULACAK

İthalat kararıyla üreticilerimizin olumsuz etkileneceği iddiası da tamamen gerçek dışıdır. Bu karar Ocak ve Aralık aylarında yaşanan aşırı yağış sebebiyle Nisan ayı ortaları olması gereken erken hasat döneminin ileriye sarkması ihtimali öngörülerek alınmıştır. Bu uygulama ile stokçu ve spekülatörlerin oluşturabilecekleri yüksek fiyatlardan tüketiciyi korumak hedeflenmiştir. Üreticilerimizin mağdur edilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Zira bu kararın uygulanma tarihi yeni dönem hasatı başlamadan, 20 Nisan 2019’da sonlandırılmış olacaktır.

 

TÜM GÖREVLERİMDEN AYRILDIM

Diğer yandan bilhassa ‘patates ithalatını’, bir dönem danışman olarak çalıştığım yabancı bir firmanın yapacağı yönünde mesnetsiz ifadeler ise tamamen “yalan, uydurma ve iftiradır. Söz konusu firma; ‘dondurulmuş patates sektöründe faaliyet göstermekte olup’, bahse konu ithalat izni verilen ürün ise ‘sofralık patatestir’ Ayrıca bu firma ile herhangi bir ticari bağım kesinlikle bulunmamaktadır. Etik ve ahlaki kurallar çerçevesinde Bakanlık görevi tevdi edildikten sonra tüm görevlerimden ayrılmış bulunmaktayım. 

YARGI ÖNÜNDE HESAPLAŞACAĞIM

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan Yerel Seçimler öncesi şahsım üzerinden bakanlığımızı ve hükümetimizi zor durumda bırakmak maksadı ile ortaya atıldığı apaçık olan bu alçakça yalan ve iftira dolu haberleri yapan ve yayanlarla yargı önünde hesaplaşacağımı kamuoyuna saygıyla bildiririm”

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • Ali Er 5 yıl önce Şikayet Et
    20 Nisan sonrası gelen patates ve parası sokağa atılır, heba olur, gider. Zira, Mayıs ayında bol bol hasat toplanır.
    Cevapla