Milyonları ilgilendiriyor! Maaş hesabı değişiyor

Emekli aylığının belirlenmesinde kullanılan katsayıların yükseltilmesi gündemde. Bu şekilde emekli olacaklara bağlanacak maaş artacak. İntibak uygulaması, yeni emeklileri de kapsayacak.

Milyonları ilgilendiriyor! Maaş hesabı değişiyor
Milyonları ilgilendiriyor! Maaş hesabı değişiyor
GİRİŞ 12.03.2019 08:44 GÜNCELLEME 12.03.2019 08:53
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Türkiye'de emekli maaşı hesabında 3 ayrı formül bulunuyor. En yüksek aylık bağlama oranı 2000 yılına kadar olan çalışmalar için uygulanıyor. Onu, 2000- Eylül 2008 arası izliyor. En düşük aylık bağlama oranı ise Ekim 2008'den sonrası için uygulanıyor.

Ekim 2008 sonrasında sigortalılık süresi uzadıkça, özellikle asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin bağlanacak maaşında düşüş yaşanıyor. Şimdi bu karma emekli aylığı hesaplama sistemi yerine, bütün dönemleri kapsayan tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi gündemde.   

 

 

MAKAS KAPANACAK   

Milyonlarca kişinin beklediği düzenleme hayata geçirilirse, halen çalışanlara emekli olurken bağlanacak maaş yükselecek. 2000 yılı öncesinde emekli olanlarda en düşük SSK emekli aylığı 1.818 lira seviyesinde bulunuyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlarda ise en düşük maaş 1.125 lira. Tek hesaplama sistemiyle bu tablo değişecek. 2008 sonrasında çalışılan dönem uzadıkça maaş azalmayacak. 2000 öncesi ve sonrası arasındaki makas kapanacak.   

 

 

SİSTEM DEĞİŞTİRİLMELİ  

Emekliler ayrıca farklı zam sisteminin de sona ermesini istiyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine başka, memur emeklilerine başka zam yapılması uygulamasına son verilmesi talepleri var. Enflasyona göre zam alan SSK ve Bağ- Kur emeklileri, memur emeklileriyle eşit zam istiyor, tüm emeklilerin zamlarının toplu sözleşmeyle belirlenmesi beklentisini taşıyor.  

KAYNAK: GÜNEŞ
YORUMLAR 47
  • Hüseyin 5 yıl önce Şikayet Et
    o zaman işçi memur kidem tazminatlarinida esitlesinler. kamuda 2200 ek göstergeli bir memur 3647 tl alirken bir işçi 6017 tl kidem tazminati aliyor. yine 35 yillik bir memur ile emekli aylığı 2700 tl alirken ayni yil 35 yıllık 5000 tl nin üzerinde maaş alıyor. burada bunlardan bahse den yok, neymiş efendim memur, işçi,Bağ-Kur lu ayrimi yapilmadan zam oranlari toplum sözleşme ile belirlensin belirlensin fakat şu durumda düzenleme yapılmadan gelecek zamlar esitlenirse aradaki fark dahada ucuk hale gelir.
    Cevapla
  • DEMİR 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de bir maaş adaletsizliği hep vardı, bu hiç değişmez. Asgari ücret hep komikti bu hiç değişmez. Sendikalı oranı %10, bu hiç artmaz. Emekli hep zordadır, hiç değişmez. Bari şu EYT mağdurlarının anayasal hakları verilsin, yüzyılımızda bir fark olsun.
    Cevapla
  • ASİLBEY_06_ÇUBUK 5 yıl önce Şikayet Et
    SSK ya tabi çalışanlar emekli olmadan önce fazla mesaiden,yüksek maaştan,ikramiyeden,diğer sosyal haklardan yararlanırken,amirinden,şefinden,müdüründen fazla maaş alan SSK lı personel acaba bizim yararlandığımız haklardan memur statüsünde çalışanlarda yararlansın diye dile getirdilermi acaba.
    Cevapla
  • Melahat 3 yıl önce Şikayet Et
    Memur işini yapan biri olsaydı memur olmazdı.
    Cevapla
  • zafergülten 5 yıl önce Şikayet Et
    sanane,emeklilik değil,çalışmadan yan gelip yatanlara verilen yardımlar kaldırılmalı,adam 20 sene ölümüne çalışıp devlete,vatana,ekonomiye hizmet ediyor,elbet karşılığını alacak. peki böyle dediğine göre evlenmemiş,hastalıklı ,babadan kalma emekli maaşıyla geçinmek zorunda olan bir kızkardeşin,eşinin emekli aylığına muhtaç anan olsa sen mi bakacaktın.
    Cevapla
  • zafergülten 5 yıl önce Şikayet Et
    iyide,2000 öncesi ve sonrası maaş ayrıcalığı niye,2000 önceside aynı primi ödemiş,2000 sonrasıda. bunu kanunlara,hak ve hukuka aykırı buluyorum. devletin en azından bir açıklama yapıp,niçin böyle bir uygulama olduğunu izah etmesi lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle