Çin, Türk vatandaşlarını gözaltına aldı

150 Türk mermer firmasının katıldığı Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türk mermerciler büyük şok yaşadı. Fuarın son gününde 4 Türk ihracatçısı gözaltına alındı.

Çin, Türk vatandaşlarını gözaltına aldı
Çin, Türk vatandaşlarını gözaltına aldı
GİRİŞ 10.03.2019 13:28 GÜNCELLEME 10.03.2019 13:42
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın son gününde 4 Türk ihracatçısının gözaltına alınmasının, sektörün Çin pazarındaki ilişkilere zarar vermeyeceklerine inandığını bildirdi.

 

 

Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, olayın son derece güçlü olan Türkiye-Çin ilişkilerine zarar vermemesini dilediklerini, Çin'in Türk doğaltaş sektörü için öncelikli ihraç pazarı olmaya devam edeceğini belirtti.

Türkiye'nin Çin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen'in ilk andan itibaren yanlarında olduğunu, Türkiye'nin Guanco Başkonsolosu Melih Bora Kerimoğlu'nu Xiamen'e gönderdiğini vurguladı.

 

 

Çin'in doğaltaş ithalatının gerilediği bir dönemde Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na 150 Türk firması ile gittiklerini belirten Kaya, "Özellikle işlenmiş ürüne yönelik büyük bir ilgi ve talep vardı. Beklentilerin çok üzerinde, başarılı geçen fuarın son günü 4 Türk mermer ihracatçısının gözaltına alınmasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Şu anda bir netlik yok, Pazartesi günü resmin daha net ortaya çıkmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaya, Çin polisinin fuar boyunca firmaları rahatsız edecek hiçbir tutumunun olmadığın belirterek, şunları kaydetti:

"Türk firmaları güvenlik açısından hiçbir sorun yaşamadı. Çin, Türk doğaltaş sektörünün en büyük ihraç pazarı. Yüzlerce firmamız Çin'e uzun yıllardır milyarlarca dolarlık ihracat yaptı, bundan sonra yasalara uygun şekilde ihracat yapmaya devam edecek. Bu olayın sektörümüzün Çin pazarındaki ilişkilerine zarar vermeyeceğine inanıyoruz. Çinli müşterilerimizi 27-30 Mart'ta İzmir'de düzenlenecek olan İzmir Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda ağırlamak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz."

Öte yandan, Çin'de "geçmiş dönemde şirketlerinin vergi ihlalinde payları olduğu" gerekçesiyle gözaltında bulunanların dışında, Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na katılan 150 Türk ihracatsının Türkiye'ye döndüklerini de bildirildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 44
  • mermerci 5 yıl önce Şikayet Et
    isin aslini bilmeden ziplamayin derim..Gozaltina alinanlar vergi kacakciligindan dolayi iceri alindi..isleri cok vahim..hani ozgurlukcu diye havlayan hainler varya, gitsinler de cin e insan haklari neymis gorsunler..iceriye alindiklarinda sadece harfle aciklama yapilir..yok avukatim gelsin cikartsin beni yok oyle bir dunya..davan surdugu surece iceridesin..kafani disari dahi cikaramazssin..avukatina bilgi istemezlerse vermezler, ancak belki konsolosluga..gerisini siz dusunun..
    Cevapla
  • hakan gardas 5 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaslarimiz hangi suc islemiski tutklaniyor? Üstelik aciklamada yapilmiyor. Bu büyük bir skandal ve iki devleti olumsuz etkilemektedir.
    Cevapla
  • u mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Çin. e. pek taviz vermeye gelmez.Gazzelileri filistinlileri korumak için ne yapıyorsak,uygur türkleri için de aynısını yapmamız lazım.Ne pahasına olursa olsun.Taviz tavizi doğuruyor.
    Cevapla
  • cemal 5 yıl önce Şikayet Et
    ne yapıyorsunuz gazzeliler için acaba. ticari askeri diplomatik yönden israil ile son 15 yılda ki ilişkilerimiz 8 misli arttı. filistinli direniş örgütlerine silah tıbbi ve gıda yardımını iran suriye lübnan ve ırak veriyor. ayrıca o bahsedilenler türk değil daeşli yani abd nin kullandığı mayın eşşekleridir. çin ile aramızı açmak için kara propaganda yapılıyor
    Cevapla
  • Made in cihna 5 yıl önce Şikayet Et
    Cin cok sinsi bir milyarin üzerinde Dünya ticareti eline gecirmis ABD AB ne üretiyo heryer Made in Cihna.
    Cevapla
  • M.Ali Efendioğlu 5 yıl önce Şikayet Et
    Şu seçim sürecinde ÇİN HANGİ GAVURLUKLA BUNLARI YAPIYOR? Algı'cılara katkıda bulunmak için mi?
    Cevapla
  • Türkistanlı 5 yıl önce Şikayet Et
    Çin şuan resmen Zıvanadan çıkmış vaziyette, Uygur Türkleri için ses çıkaran Türkiyeye karşı aklınca öç almaya çalışıyor ama çok çocukça ve acemice bi hareket . Çinde Türk mallarıda yasaklandı çoktan . Devletimiz artık bi Hamle yapmalı Çine Türkün gücünü göstermeli. Gerekirse Çin malına tarife , Bir kuşak Bir yol gibi taşları sürmeli artık. Bütün dünya Çine karşı Tek yumruk olma zamanı gelmiştir. Yaşasın Bağamsız Doğu Türkistan . Yaşasın Turan Türk Birliği
    Cevapla
  • Hakan Sönmez 5 yıl önce Şikayet Et
    Posta ile gelen mallara gümrük uygulanması sıkıntı çıkarmış gözüküyor, bu sebeple bir rövanş yapıyor olmalılar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle