Vatandaş en çok parayı oraya harcadı! 61 milyar lira

Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 11,6 büyüyerek 61 milyar lira ciro kaydetti. En yüksek payı 27 milyar lirayla telekomünikasyon sektörü aldı. Pazarı 15,7 milyar lira ile büyük beyaz eşya, 7,3 milyar lirayla tüketici elektroniği, 5,5 milyar lira ile küçük ev aletleri teknolojileri takip etti.

Vatandaş en çok parayı oraya harcadı! 61 milyar lira
Vatandaş en çok parayı oraya harcadı! 61 milyar lira
GİRİŞ 10.03.2019 09:06 GÜNCELLEME 10.03.2019 09:13

Vatandaşın ekonomiye güvenmesi ve üreticilerin kampanyaları rakamlara olumlu yansıdı. Araştırma kuruluşu GfK Temax’ın verilerine göre, tüketici teknolojisi pazarı yıllık bazda yüzde 11,6 artarak 61 milyar liraya yükselirken, burada en yüksek payı 27 milyar lirayla telekomünikasyon sektörü aldı. Söz konusu pazarı 15,7 milyar lira ile büyük beyaz eşya, 7,3 milyar lirayla tüketici elektroniği, 5,5 milyar lira ile küçük ev aletleri, 4,7 milyar lirayla da bilgi teknolojileri takip etti.

 

 

SON ÇEYREKTE BÜYÜME % 0,7

Son çeyrek verileri karşılaştırıldığında tüketici teknolojisi ürünleri pazarının yüzde 0,7’lik bir büyüme performansı ile 14,9 milyar lira ciro elde ettiği görüldü. Kurlara bağlı artan fiyatlar ve yeni taksit sınırlandırmalarının etkisiyle bilgi teknolojileri pazarı ise yüzde 19,8, telekomünikasyon pazarı yüzde 19,5 daraldı. Tüketici teknolojisi pazarına olumlu etkiyi ise ÖTV indirimlerinin etkisiyle son çeyrekte başarılı bir performans gösteren büyük beyaz eşya ve küçük ev aletleri yaptı. Geçen yılın dördüncü çeyreğinde büyümeye en yüksek katkı yüzde 55,4’lük artış ile büyük beyaz eşya ve yüzde 15,5’lik artışla küçük ev aletlerinden gelirken, tüketici elektroniği pazarı yüzde 0,5’lik artış kaydetti.

 

 

HAYATI KOLAYLAŞTIRAN KÜÇÜK ÜRÜNLER REVAÇTA

Büyük beyaz eşya sektöründe, tüm kategorilerde büyüme gözlenirken en düşük büyümeler derin dondurucu ve fırın toplamında görüldü. Küçük ev aletlerinde de gelişen teknoloji ile pratikleşen ürünler büyümeyi tetikledi. Yeni nesil Türk kahve makinelerinin etkisiyle sıcak içecek hazırlama ve “power blenderların” etkisiyle gıda hazırlama en çok büyüyen kategoriler oldu.

VATANDAŞIN SEÇİMİ AKILLI ALIŞVERİŞ

Telekom sektörü geçen yılın son çeyreğinde 5,7 milyar liralık ciro elde etti. Bu durumda en büyük pay akıllı telefon kategorisinden geldi. Akıllı telefon pazarı son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre cirosal olarak yüzde 21 daraldı. Akıllı telefon fiyatlarındaki kur etkisi ve taksit sınırlamasıyla birlikte, pazar aded olarak orta segment ürünlere kaydı ve son çeyrekte yüzde 27 daralma yaşandı. Artan fiyatlar nedeniyle masaüstü ve dizüstü bilgisayarların cirosunda da düşüş yaşandı. Akıllı saatler ve mikrofonlu kulaklıklar ise yüzde 60’ın üzerinde ciro büyümesiyle bir önceki çeyrekteki performansını sürdürdü. Oyun bilgisayarlarının ve ultra ince dizüstü bilgisayarların satışları sektöre müsbet katkı sağladı.

TV alımı arttı
TV sınıfında, geçen sene aynı döneme göre yüzde 1 cirosal büyüme yakalandı. Ultra yüksek çözünürlüklü TV’lerin cirodan aldığı pay bir önceki sene yüzde 48 iken 2018 dördüncü çeyrekte yüzde 52’ye ulaştı, “smart” ürünlerin payı da yüzde 70’ten yüzde 73’e yükseldi. Ofis makineleri ve sarf malzemeleri sektöründe de büyüme çok işlevli yazıcılardan geldi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK