Memur-Sen Suriyeli mahsup kadınlar için yürüdü

Suriye’deki mahpus kadınların yaşadığı drama dikkat çekmek için Memur-Sen tarafından organize edilen “Vicdan Yürüyüşü” Ankara’da gerçekleştirildi. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde gerçekleştirilen yürüyüşte binlerce kadın, ellerindeki meşalelerle Suriyeli kadınların aydınlık geleceği için haykırdı.

Memur-Sen Suriyeli mahsup kadınlar için yürüdü
Memur-Sen Suriyeli mahsup kadınlar için yürüdü
GİRİŞ 09.03.2019 13:57 GÜNCELLEME 09.03.2019 13:57

Dünyanın pek çok ülkesinde ve Türkiye’de sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen Vicdan Hareketi kapsamında, Suriye’deki tutuklu kadın ve çocukların yaşadıklarına dikkat çekmek için Ankara’da gerçekleştirilen yürüyüş Memur-Sen Genel Merkezi önünden başlayıp 1. TBMM Meclisi önünde son buldu.

Türkiye ve dünyada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle aynı günde gerçekleştirilen yürüyüşe katılan binlerce kadın Suriye’deki kadınlar için haykırdı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın ve Suriye hapishanelerinde tutuklu kaldıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Mona Barakeh’in konuşma yaptığı eyleme  binlerce kadın katıldı. Yürüyüşte Suriye’deki kadınlar için özgürlük sloganları atıldı, dünya kamuoyunun sessizliğine tepki gösterildi.

Memur-Sen Genel Merkezi önünden başlayıp Ulus’ta son bulan yürüyüşün ardından 1.TBMM binası önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Yalçın: Dünya Şimdi Harekete Geçmeyecekse Ne Zaman Geçecek?

Basın açıklamasında bir konuşma yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın  8 Mart Dünya Kadınlar Gününde Suriyeli kadınların yaşadıklarına sessiz kalınmaması gerektiğini söyledi. “Kadınlara ilişkin süslü cümleler kurarak, gurur okşayacak vaatlerde bulunarak günü geçirmek değil zindanda tutsak kalan mahpus kalan kadınların talihini değiştirme, özgürlüğüne kavuşturma zamanıdır” diyen Yalçın Suriye’de yaşanan savaşın en çok kadın ve çocukları mağdur ettiğine dikkat çekti.

Suriyeli kadınların insanlık dışı muamelelere tabi tutulduğunu vurgulayarak “Bugün değilse ne zaman?” diye soran Yalçın, uluslararası Kuruluşlara çağrıda bulundu, “Buradan bütün uluslararası kuruluşlara, Birleşmiş Milletlere, İslam İşbirliği Teşkilatlarına çağrıda bulunuyoruz eğer bugün toplanıp Suriye’de insanlık onurunun ayaklar altına alınmasına karşı koymayacaksanız, buna karşı çıkmayacaksanız ne zaman karşı çıkacaksınız?” ifadelerini kullandı.

Aydın: Suriyeli Kardeşlerimizin İnsanlığa Dair Umutları Tükenmesin Diye Buradayız

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında Suriye’deki savaşın bilançosuna dikkat çekildi.

Suriyeli kadınların yaşadıklarına tüm dünyanın sesini yükseltmesi gerektiğini ifade eden Aydın “Yanı başımızda zulmün en ağırını, en onur kırıcısını, en alçakçasını yaşayan Suriyeli kız kardeşlerimize seslerini duyduğumuzu, canımızın yandığını, dertlerini dert edindiğimizi göstermek için buradayız. Çığlıklarının duyma eşiklerimizin altında kalmadığını göstermek için,  insanlığa dair umutları tükenmesin diye, buradayız.” diye konuştu.

Suriye Esed rejiminin hapishanelerinde uzun süre tutuklu kaldıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Suriyeli Mona Barakeh ise Suriye’deki kadınların yaşadıklarını anlattı. Barakeh, Esed rejiminin insanlık dışı muamelelerle özellikle kadın, çocuk, yaşlı ve gençleri göz altında tuttuğuna dikkat çekti.

Dünya kamuoyuna seslenen Barakeh,  “kadınların ve çocukların Suriye hapishanelerinden kurtarılması için harekete geçin.” çağrısında bulundu.