7 milyar dolara neşter

Cerrahi alet üretiminde önemli bir yer edinen Samsun'da, 50'den fazla firmada 15 bin çeşit medikal alet üretiliyor. Türkiye'nin 7 milyar dolarlık cerrahi alet ithalatı azaltılmaya çalışılıyor.

7 milyar dolara neşter
7 milyar dolara neşter
GİRİŞ 09.03.2019 09:28 GÜNCELLEME 09.03.2019 10:07
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Cerrahi aletlerin üretiminde merkez haline gelen Samsun’da, sektör temsilcileri, ülkenin bu alandaki dışa bağımlılığının azaltılması için branşlaşmanın önemli olduğunu belirtiyor. Samsun’daki firmaların imal ettiği medikal ve cerrahi ürünler, aralarında ABD, Almanya ve Çin’in de bulunduğu 70’e yakın ülkeye ihraç ediliyor. Kentte, 2 bin kişinin istihdam edildiği 50’den fazla firmada 15 bin çeşit medikal alet üretiliyor.

 

 

BRANŞLAŞMAYLA SORUN ÇÖZÜLÜR

Medikal Sanayi Kümelenme Derneği Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, branşlaşmanın hem kaliteyi hem marka değerini artırdığını belirterek, “Bir firmanın binlerce ürün yerine birkaç ürün üzerine uzmanlaşarak marka değerini artırması gerekiyor ancak bu ürünlerle ekonomisini ve büyümesini sağlaması lazım” şeklinde konuştu.

 

 

17 BİN ÇEŞİT ALET KULLANILIYOR

Bahadır Tıbbi Aletler Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Bahadır da sağlık sektöründe kullanılan 17 bin çeşit cerrahi alet olduğuna dikkati çekti. “Sadece 350 çeşit makas var” diyen Bahadır, sektörde branşlaşmanın dışa bağımlılığı azaltacağını dile getirdi. Bahadır, şöyle devam etti: “Ülkemizde cerrahi alet sektörünün dışa bağımlılığı yıllık yaklaşık 7 milyar dolar. Bu iyi bir planlamayla 4-5 yılda Türkiye’de kalabilir. Biz bunu yetkililere anlatıyoruz. Epeyce mesafe katettik. Zamanla bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. Almanya gibi ülkelerde hiçbir ürün üretmeyip ürünleri toplayıp marka haline getirip satan firmalar var.”

YORUMLAR 2
  • Fehmi 5 yıl önce Şikayet Et
    Cok basit seyleri bile ithalmi ediyormusuz bir kere ithal edelim gerisini biz uretemiyormuyuz cinlilerde hep kopya ederek kendi markalarini olustirmadilarmi devlet alim garantisi versin ozel sektorumuz uretsin biz yapabiliriz
    Cevapla
  • Baksen 5 yıl önce Şikayet Et
    Oda bişey mi Afyonkarahisar mermerini İzmir limanın da gemiye nakledilirken etiket değiş tirmek suretiyle İtalyan mermeri diye 3 katına dünyaya satan aracılar var
    Cevapla