Trump'ın kararının ardından Türkiye'den ilk tepki

ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'nin Gümrüksüz Ticaret Programından çıkarılmasına yönelik kararına ilk tepki Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan geldi. Bakan Pekcan, kararın 75 milyar dolarlık ticaret hedefi ile çeliştiğini ve firmaları olumsuz etkileyeceğini açıkladı.

Trump'ın kararının ardından Türkiye'den ilk tepki
Trump'ın kararının ardından Türkiye'den ilk tepki
GİRİŞ 05.03.2019 12:11 GÜNCELLEME 05.03.2019 12:58
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin gelişmiş ekonomisini gerekçe göstererek, bazı ürünlerin ABD'ye gümrüksüz girişine imkan sağlayan ve gelişmekte olan ülkelere sunulan "Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) Programından Türkiye'yi çıkarmak istediğini açıklamasına yönelik Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan açıklama geldi.

 

Bakan Pekcan kararın orta ölçekli üretici ve firmaları olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.

Bakan Pekcan'ın açıklamaları şöyle;

Geçtiğimiz Ağustos ayından itibaren devam eden gözden geçirme süreci sonrası ABD Türkiye’nin GTS programından çıkarılmasına karar verdiğini açıkladı.

2018 yılı 11 aylık döneminde ABD’nin GTS kapsamında dünyadan yaptığı toplam 20,9 milyar dolarlık ithalatta TR 1,74 milyar dolarlık ve %8,2’lik payla 5. tedarikçi ülkedir.

"TİCARET HEDEFİ İLE ÇELİŞMEKTEDİR"

Söz konusu karar iki ülke Hükümetleri tarafından beyan edilen 75 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi ile çelişmektedir. Bu karar aynı zamanda ABD’li küçük ve orta ölçekli firmalar ile üreticileri de olumsuz etkileyecektir.

Stratejik ortağımız olan ABD ile aramızdaki ticaret hacmini artırmaya yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.

YORUMLAR 65
  • mahmud 5 yıl önce Şikayet Et
    tepki dediğin böyle olmalı
    Cevapla
  • yorum 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD çok gelişmiş ülke olduğu için onlara gümrük vergisini 3 kat artıralım.
    Cevapla
  • İlker Tahsin 5 yıl önce Şikayet Et
    Zehir zemberek tepki gösterdik, küstük onlara... Şimdi onlar düşünsün...
    Cevapla
  • ihsan 5 yıl önce Şikayet Et
    bu abd ile bütün anlaşmalar tekrar gözden geçirilsin
    Cevapla
  • Riza 5 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar siz artik gelismis ulke mi oldunuz diyorlar. İyi iste kötü bisey dememisler ki:) ulan abd nin Turkiyeye guzel şeyler dedigine de bu kulaklar bu gozler sahit oldu ya daha da gam yemem:)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle