2019 Emekliye Temmuz ayı zam oranları! Emekliye 269 TL ek ödeme için...

Milyonlarca emeklinin net maaşına yüzde 4 ve yüzde 5 oranında ek ödeme yapılıyor. Temmuz ayı itibariyle zamlanacak olan emekli ek ödemeleri tutarı belli oldu. Peki en düşük ve en yüksek emekli ek ödemesi kaç TL'dir? İşte emeklilere yapılacak maaş zamları ve son gelişmeleri...

2019 Emekliye Temmuz ayı zam oranları! Emekliye 269 TL ek ödeme için...
2019 Emekliye Temmuz ayı zam oranları! Emekliye 269 TL ek ödeme için...
GİRİŞ 13.03.2019 10:44 GÜNCELLEME 13.03.2019 10:44

Emeklilere verilen ek ödeme Ocak zammının ardından gözler Temmuz ayında yapılacak artışa çevrildi. Her ay maaşın yüzde 4'ü, 5'i oranında olan ek ödemenin tutarı, Temmuz'da yeni aylıklar üzerinden hesaplanacağından artacak. Milyonlarca emekliye verilen ek ödeme oranının yüzde 4-5'ten yüzde 8-9'a çıkarılması da gündemde. Peki emekliler en düşük ve en yüksek ne kadar ek ödeme alıyor. 11 Mart 2019 tarihi itibariyle emekli maaş zamlarına ilişkin tüm gelişmeler haberimizde...

 

 

EMEKLİ MAAŞI EK ÖDEME ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Her ay emeklilere verilen ek ödemenin artırılması gündemde. Türkiye Emekliler Derneği, 'Maaşın yüzde 9'u oranında olsun' diyor. Buna göre, SSK ve Bağ- Kur'luların ek ödemesinde 42 ile 269 lira arasında artış olacak. Halen SSK ve Bağ-Kur emeklilerine aylık 53 ile 215 lira arasında ek ödeme veriliyor. Ek ödeme tutarı, zamlanan yeni maaş üzerinden hesaplanacağı için Temmuz'da artacak. Yüzde 5 ek ödeme sınırı da memur maaş katsayısındaki artışla yükselecek. Böylece emeklilerin Temmuz'da hem maaşı hem de ek öd eme tutarı artmış olacak.

 

 

YÜZDE 8 OLURSA NE KADAR ARTIŞ OLACKA?

Ek ödeme tutarı, oran yüzde 8'e çıkarsa 32,15 TL artışla 85,75 TL'ye, yüzde 9 olursa 42,87 TL artışla 96,47 TL'ye yükselecek.

Emekliye Bayram İkramiyesi

EMEKLİLERE BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN YATACAK?

Emekliler bu yıl da Ramazan ve Kurban Bayramları öncesi biner lira bayram ikramiyesi alacak.

2018'de toplam 2 bin lira bayram ikramiyesi alan emekliler, bu yılki ödemeleri ise Mayıs ve Ağustos'ta cebine koyacak.

İkramiyeden yeni emekliler de yararlanabilecek.

Bu yıl Ramazan Bayramı 4-6 Haziran'da kutlanacak. 3 Haziran arefe günü. 1 ve 2 Haziran da hafta sonuna denk geliyor.

Bu nedenle emeklilere bin liralık bayram ikramiyesinin Mayıs sonunda ödenmesi bekleniyor.

Emeklilerin hesabına bin lira tutarındaki ödemeler büyük ihtimalle 27-31 Mayıs arasında yatırılacak.

Böylece emekliler bu yılın ilk bayram ikramiyesini almış olacak. Ödemelerin yatırıldığı tarihe kadar emekli aylığı bağlananlar da bu yılın ilk ikramiyesinden yararlanacak.

Emekliye Zam

EMEKLİYE EN AZ YÜZDE 5 ZAM!

Yaklaşık 12.3 milyon emekli bu yılın ikinci zammını Temmuz'da alacak. Zam oranında bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranı belirleyici olacak. 6 aylık enflasyon; SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını, memur emeklilerinin ise enflasyon farkı alıp almayacağını ortaya koyacak. Oran merakla beklenirken, memur emeklilerinin en az yüzde 5 zam alacağı kesin. Bunun üstüne çıkılıp çıkılmayacağını ise enflasyon verileri gösterecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl Ocak ve Temmuz'da bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranında zam alırken, memur emeklilerine ise toplu sözleşmede belirlenen artışlar yansıtılıyor. Bu kapsamda Ocak'ta maaşları yüzde 10.19 oranında artırılan SSK ve Bağ- Kur emeklilerine, Temmuz'da bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam verilecek. Ocak artışları yüzde 10.73 olan memur emeklileri ise Temmuz'da yüzde 5 oranında zam alacak, ayrıca bu yılın ilk yarısında enflasyon yüzde 4'ü aşarsa farktan yararlanacak..

Emekliye Aile Yardım

EMEKLİYE AİLE YARDIMI

Memur emeklilerine ek gelir imkanı doğdu. Memurlara verilen aile yardımının memur emeklilerine de ödenmesi gündemde. Konfederasyonların talebi, toplu sözleşme masasında birçok kez görüşülmüş, ancak karara bağlanamamıştı. Bu kez de, mart sonunda gerçekleşecek Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda masaya yatırılacak.

Türkiye Emekliler Derneği'nin (TÜED) Hukuk Danışmanı avukat Cafer Tufan Yazıcıoğlu, aile yardımının memur emeklisinin geçimi için önemli olduğuna dikkati çekti. Ödeneğin, emeklilikten sonra kesildiğini belirten Yazıcıoğlu, aile yardımının sürekli hale gelmesi gerektiğini dile getirdi. Yazıcıoğlu, KPDK’dan çıkacak olumlu kararın, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de emsal olacağını söyledi.

Memurlara her ay aile yardımı ödeniyor. Çalışmayan eş için ödenen tutar, aylık 278,69 lira. Çocuk yardımı da 0-6 yaş için 65,30, 6 yaş üstü için 32,65 lira. Eşi çalışmayan, 0-6 yaş arası 2 çocuğu olan bir memur, aylık 409,29 lira aile yardımı alabiliyor. Ödenen aile yardımı tutarı zam dönemlerinde maaş katsayısındaki artışla yükseliyor. Eğer emeklilere de aile yardımı hayata geçerse; eşi çalışmayan, 6 yaş üstü 2 çocuğu olan bir emekli, aylık 343,99 lira ek ödeme alabilecek.