Paraları ABD'ye götürüyorlar! Aralarında Türkler de var

Kayıtdışı para ABD'nin FATCA yasası ile sıkıştırması sonucu İsviçre, Cayman Adaları ve diğer vergi cennetlerinden çıkıp ABD'de toplanıyor. Son 3 yılda ABD'deki kayıtdışı para yüzde 2.7 artarak 1 trilyon 298 milyar dolara ulaştı. Paranın azaldığı ülkeler ise İsviçre, Cayman Adaları, Fransa, Malta, Almanya, Çin, Rusya ve Türkiye. Bu gelişmenin Trump'ın 2016'da iktidar olmasının ardından meydana gelmesi ve Rothchild ailesi ile bağlantı kurulması soru işaretlerini artırıyor. Ancak özellikle Panama Papers belgeleri ile kayıtdışı paranın toplandığı Nevada'nın Reno kasabasından şu anda kaçış eğilimi olduğu belirtiliyor. Reno'da sıkışanların içinde Türkler de bulunuyor.

Paraları ABD'ye götürüyorlar! Aralarında Türkler de var
Paraları ABD'ye götürüyorlar! Aralarında Türkler de var
GİRİŞ 04.03.2019 07:51 GÜNCELLEME 04.03.2019 09:01
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Amerika Birleşik Devletleri'nin ( ABD) ülkelerinde vergi ödemek istemeyen yabancılar için yeni cennet olma yolunda olduğunu dünyada kayıtdışı para miktarını takip eden Finansal Gizlilik Endeksi'ne yansıdı.

 

 

Tax Justice Network (Vergi Adalet Ağı) Endekse göre 2015'ten 2018'e kadar olan 3 yıllık sürede ABD'ye akan vergisiz (kayıtdışı) para miktarı yüzde 2.7 artarak 1.3 trilyon dolara ulaştı. ABD'ye akan paranın da ağırlıklı olarak İsviçre'den gittiği anlaşılıyor. Çünkü İsviçre'de bulunan vergisiz para miktarı 3 yılda yüzde 1.12 azalarak 1 trilyon 589 milyar dolara indi.

ABD'nin ikinci olarak dünyanın en büyük vergi cenneti olarak bilinen Cayman Adaları'ndan para çektiği görülüyor. Bu paranın miktarı da yaklaşık 126 milyar dolara ulaşıyor. Cayman Adaları'ndaki vergisiz para miktarı 3 yılda yüzde 1 azalarak 1 trilyon 267 milyar dolara inmiş durumda. Para çıkışının olduğu diğer ülkeler Almanya, Fransa, Rusya, Çin ve Malta.

 

 

TÜRKİYE'DEN DE PARA GİTTİ AMA GERİ GELİYOR

Endekse göre 2015'ten sonra Türkiye'den de para çıkışı gerçekleşti. Türkiye'de bulunan kayıtdışı para miktarı yüzde 4 azalarak 354 milyar dolara indi. Ancak paranın son 5 ayda geri döndüğü sanılıyor. Çünkü Türkiye'de Eylül 2018'den bu yana meydana gelen yaklaşık 15 milyar dolarlık döviz tevduat hesabı (DTH) artışı ve Net Hata ve Noksan kalemi de 21.2 milyar dolara ulaştı.

Ülkeye geri dönen bu paranın önce çeşitli nedenlerle Bahama adaları ve İsviçre'ye sonrasında ise kayıtdışı milyar dolarların toplandığı ABD'nin Nevada Eyaleti'nin Reno kasabasına kaçan bazı Türk zenginlerinin parasını 'deşifre' olma korkusuyla Türkiye'ye geri getirmesinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

TRUMP YÖNETİMİ VE ROTHCHILD BAĞLANTISI

Finansal çevreler kayıtdışı paranın ABD'de toplanmasını Donald Trump yönetiminin tıpkı Çin ve Avrupa Birliği ile girdiği ticaret savaşları ve doların değerini düşük tutup ABD'nin daha fazla üretim ve ihracat yapması politikası gibi finansal alanda da İsviçre ve vergi cennetleri ile savaşına bağlıyor.

ABD bir süre önce başlattığı Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası (FATCA) ile ABD vatandaşları ve vergi mukimlerinin vergiye tabi kazançlarının adil olarak vergilenebilmesi için yabancı finansal kuruluşların ve diğer finansal aracı kuruluşların düzenlemeye uyum sağlanmasını hedefleyen bir kanun çıkarmıştı.

Bu kanun ile ülke ve kurumlar ABD vatandaşlarının kendilerinde bulunan varlığını ABD'ye bildirmek zorunda. Eğer bildirmezseniz ABD, diğer ülke ve finans şirketlerine yaptırım kararı alıyor ki bu da dünyada şu anda yaşamın neredeyse son bulması anlamına geliyor. Bu kanun da özellikle İsviçre ve vergi cenneti adaları zorluyor. 

PARA RENO'DA TOPLANIYOR 

Vergi uzmanları FATCA doğrultusunda kayıtdışı paranın ABD'ye bildirilmesinin İsviçre ve adalarda bulunan parayı ürküttüğünü dile getiriyor. Peki ürken para ne yapsın? Sorunun cevabını ise dünyanın para baronlarından Rothchild ailesi veriyor. Yine uzmanlara ve bu konuyu takip eden başta  Bloomberg Businessweek dergisi olmak üzere uluslararası basın yayın organlarına göre Trump'ın ABD'nin varlıklarını koruma stratejisi doğrultusunda Rothchild ailesi paraya bilerek yolunu gösterdi. Para artık "Dünyanın yeni vergi cenneti" ABD'de toplanmalıydı. Bunun için aile ABD'nin Nevada Eyaleti'ndeki bir kumar cenneti olan Reno kasabasını adres gösterdi. Sadece "Dünyanın en büyük küçük şehri" ismiyle bilinen Reno değil Dekota ve diğer iki şehirde daha vergi cennetleri oluşturulduğu Businessweek haberinde dile getirilmişti. Ancak özellikle Panama Papers belgelerinde bu kasabada bulanan paranın kimlere ait olduğu yayımlanınca bazı ülke vatandaşları korktu ve paralarını vergi ödeme pahasına geri getirmeye başladı. Bu kişilerin arasında çokca da Türk bulunuyor. 

KAYNAK: HABERTÜRK /RAHİM AK
YORUMLAR 12
  • aynen 5 yıl önce Şikayet Et
    hirsiz abd oyun yapiyor ac gozlulere olan bizim ekonomimize oluyor boyle birsey yapan kisiden haki hukugu bilmesinu vatani sevmesini beklenmez ama bunlara fursat vermemeli ulkemiz
    Cevapla
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Kim bu hainler devlet adını açıklasin
    Cevapla
  • Ard 5 yıl önce Şikayet Et
    Malta vadandasliği alan iş adamları var
    Cevapla
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Kara para yatıranlar ölünce paralar kime kalıyor! Tabiiki u ülkeye. Bedavadan para. Isviçre böyle böyle zengin oldu. Türkiye 'de bütün dünyayı etkileyip paraları varsın kara para olsun çekebilmeli. Mesela küçük bir adaya kasalar kurulsun. Para paradır. Afrikaya kullanırız. Tuvalet banyo yap!
    Cevapla
  • halil 5 yıl önce Şikayet Et
    kim bu Turkler,vatanini satan,parasini dis ulkelere kaciran bu Turkler kim acaba..bulunsun..isimleri teshir edilsin..kaciranlari Halk bilsin..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle