Tüm Türkiye merakla bekliyor! İkisi de bu hafta açıklanacak

Bu hafta yurtiçinde şubat ayı enflasyon rakamları, TCMB'nin faiz kararı, şubat ayı dış ticaret istatistikleri ve merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri öne çıkacak.

Tüm Türkiye merakla bekliyor! İkisi de bu hafta açıklanacak
Tüm Türkiye merakla bekliyor! İkisi de bu hafta açıklanacak
GİRİŞ 03.03.2019 09:31 GÜNCELLEME 03.03.2019 10:25

Piyasaların gözü bu hafta şubat ayı enflasyon rakamları ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) çarşamba günü yapacağı yılın ikinci faiz toplantısından çıkacak kararda olacak. Şubat ayı dış ticaret istatistikleri ve merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri de dikkatle izlenecek. Yurtdışında ise ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri ve İngiltere Başbakanı Theresa May'in 12 Mart'a kadar İngiltere parlamentosuna oylama için sunacağı Brexit anlaşmasıyla ilgili gelişmeler takip edilecek. ABD-Çin görüsmelerinde, ABD'nin anlamaya varılmazsa gümrük vergilerini artırmak için belirlediği 1 Mart tarihi ötelenmişti.

 

 

ENFLASYON OCAKTA YÜZDE 20,35 OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) saat 10:00'da şubat ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ocak ayında aylık yüzde 1.06 ve yıllık yüzde 20.35 seviyesinde gerçekleşti. Ocak ayında kötü hava koşullarının da etkisiyle işlenmemiş  gıda fiyatları aylık yüzde 12.3 arttı. Şubat ayında  TÜFE'nin yüzde 0.45 artması bekleniyor. 

 

 

DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANACAK

Ticaret Bakanlığı saat 11:00'de Özel Ticaret Sistemi (ÖTS) ve Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre şubat ayı dış ticaret istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2019 yılı Ocak ayında, 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 5.9 artarak 13 milyar 170 milyon dolar, ithalat yüzde 27.2 azalarak 15 milyar 673 milyon dolar oldu.

Genel ticaret sistemine göre ihracat 2019 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.3 artarak 13 milyar 906 milyon dolar oldu. Ocak ayında ithalat ise yüzde 27.1 azalarak 16 milyar 166 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 86 oldu.

GÖZLER MERKEZ BANKASI'NDA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) saat 14:00'te yılın ikinci faiz kararını duyuracak. Faizde değişiklik beklenmiyor. Para Politikası Kurulu ocak ayında faizleri yüzde 24 seviyesinde sabit bırakmış, sıkı duruş ile ilgili önemli cümlelerin korunduğu açıklamada, önümüzdeki dönemde gevşemeye dair herhangi bir sinyal verilmemişti. Bu da mart ayında yapılacak yılın ikinci faiz toplantısında faizin indirilmesi ihtimalini zayıflattığı yönünde yorumlanmıştı.  

KAYNAK: HABERTÜRK