Doğalgazda bahar müjdesi! Fiyatı düşüyor

2018 yılının son aylarında düşen petrol fiyatları, Türkiye’nin doğalgaz faturasını hafifletecek. 300 dolar olan fiyat, 1 Nisan’da 285 dolara kadar gerileyecek

Doğalgazda bahar müjdesi! Fiyatı düşüyor
Doğalgazda bahar müjdesi! Fiyatı düşüyor
GİRİŞ 02.03.2019 15:08 GÜNCELLEME 02.03.2019 15:08
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Düşen petrol fiyatları, Türkiye’nin doğalgaz faturasını hafifletecek. 300 dolar olan fiyat, 1 Nisan’da 285 dolara kadar gerileyecek. Türkiye, yılda 50 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Doğalgazın tamamına yakın bölümü başta Rusya olmak üzere İran ve Azerbaycan’dan ithal ediliyor. Bir miktar da Cezayir ve Katar’dan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satın alınıyor. LNG’nin spot piyasa fiyatının 360-370 dolar dolayında olduğu belirtiliyor.

Doğalgaz fiyatını etkileyen temel unsur petrol… Petrol fiyatları arttıkça, doğalgaz fiyatları da yükseliyor. Dolayısıyla Türkiye’nin ödediği fatura katlanıyor.  Petrol fiyatlarındaki yukarı ya da aşağı yönlü hareketlilik, doğalgaz fiyatlarına hemen yansımıyor. 6 ay kadar geriden geliyor ve 3’er aylık dönemlerle fiyata etki ediyor. Bu çerçevede, 2018 yılının son aylarında gerileyen petrol fiyatları,  1 Nisan’da doğalgaz fiyatlarına yansıyacak. Türkiye’nin, halen 300 dolar (her 1000 metreküp) düzeyinde bulunan ortalama ithalat fiyatının, 1 Nisan’da 285 dolara kadar inebileceği hesaplanıyor.

 İNDİRİM OLACAK MI?

Peki, bu durum abonelere indirim olarak yansır mı? BOTAŞ, her 1000 metreküpünü 300 dolara ithal ettiği gazı, konutlara 170 dolardan satıyor. Uzmanlar, BOTAŞ’ın konutları sübvanse  ettiğini belirterek,  “Konutlara gaz satış fiyatında yeni bir indirim mümkün görünmüyor” görüşünü dile getirdi.

KAYNAK: HABERTÜRK / OLCAY AYDİLEK
YORUMLAR 9
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Ha. Yaz geldi ya
    Cevapla
  • bir dost 5 yıl önce Şikayet Et
    yani zam yapacaksınız. sağlık olsun.
    Cevapla
  • öz 5 yıl önce Şikayet Et
    nisandan sonra gaz kullanimi zaten çok dúşüyor. kışa doğruda zam yaparlar...
    Cevapla
  • Erkan 5 yıl önce Şikayet Et
    İndirimi yansıtmadıklar ki vatandaşa...yenisi yapsınlar ..
    Cevapla
  • Özcan 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu sene işahallah doğal gaz kendi topraklarımızda buluruz. Bu calışmaları top yekün yapmamız gerekiyor. Biz bir inşaat yapmaya ağırlık vermişiz. Nedir bu ya. Her yer inşaat biraz aynı sektör. Doğal Gaz arama yapsın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle