İŞKUR Başkanı Uzunkaya: Türkiye'den başka ülke yok

İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, "Türkiye'nin üniversite mezunu rakamında istihdam gerçekleştiren başka bir ülkeden bahsetmemiz mümkün değil. 10 yıllık zaman içerisinde 3,5 milyon üniversite mezununu istihdam eden bir Türkiye'den bahsediyoruz." dedi.

İŞKUR Başkanı Uzunkaya: Türkiye'den başka  ülke yok
İŞKUR Başkanı Uzunkaya: Türkiye'den başka ülke yok
GİRİŞ 01.03.2019 16:48 GÜNCELLEME 01.03.2019 16:48

Uzunkaya, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuad Başgil Hukuk  Fakültesi'nde düzenlenen "İŞKUR Kampüste" programında yaptığı konuşmada,  Türkiye'nin, üniversite mezunu rakamında iş gücüne ve istihdama katkı sağlama  açısından Avrupa ülkeleriyle mukayese dahi edilemeyeceğini söyledi.

Türkiye'nin son 10 yıllık dönemde iş gücüne katılımı yüzde 7,3,  istihdamı ise yüzde 5,5 artıran bir ülke olduğunu vurgulayan Cafer Uzunkaya,  "Ülkemizde 10 yıl önce 3 milyon 100 bin olan üniversite mezunu sayısı, bugün 7,3  milyona çıkmıştır. İş gücüne ve istihdama katılım 2,9 milyondan 6,4 milyona  çıkmıştır. Türkiye, 10 yıllık zaman içinde 3,5 milyon üniversite mezununu iş gücü  ve istihdama dahil eden bir ülke olmuştur." diye konuştu.

İŞKUR olarak iş gücü piyasasına katılım oranının yüzde 53, istihdam  oranının ise yüzde 47 olduğuna işaret eden Uzunkaya, "Üniversitelilerin iş gücüne  katılım oranı yüzde 80,2, istihdam oranı ise yüzde 70,1'dir. Bu başarılı bir  gelişmedir. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ve Avrupa İstatistik Ofisi  verileriyle ifade etmem gerekirse, Türkiye'nin üniversite mezunu rakamında  istihdam gerçekleştiren başka bir ülkeden bahsetmemiz mümkün değil. 10 yıllık  zaman içerisinde 3,5 milyon üniversite mezununu istihdam eden bir Türkiye'den  bahsediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Cafer Uzunkaya, üniversite öğrencilerinin haziran, temmuz, ağustos ve  eylül aylarında haftanın 3 günü, üniversite döneminde de 3 ay olmak kaydıyla iş  gücü piyasası, kamu kurum ve kuruluşlarıyla tanıştığı, ücreti ve sigorta priminin  ödendiği bir sistemi hayata geçireceklerini anlatarak, "Yine üniversite  öğrencilerimizin istihdama girişini kolaylaştırmak için 'İşe ilk adım' projesini  hayata geçirdik. 18 yaşından 29 yaşına kadar üniversite mezunlarımızı işe alan ve  onları işbaşı eğitim programına başlatan iş verenlerimizin yüzde 50 istihdam  zorunluluğu olduğu dönemdeki ücretlerin yüzde 50'sini, diğer bir yıl için yüzde  25'ini vereceğiz. Böylece üniversite öğrencilerinin daha fazla istihdamda  kalmasını temin eden çalışmalarımızı ortaya koyuyoruz." ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA