Emekli maaşı düşüyor mu?

Normal şartlarda insanların prim gün sayısı arttıkça, insanların sisteme prim ödedikleri süre daha fazla oldukça daha fazla emekli maaşı almaları gerekiyor. Ama Türkiye'de durum hiç de böyle değil.

Emekli maaşı düşüyor mu?
Emekli maaşı düşüyor mu?
GİRİŞ 26.02.2019 14:38 GÜNCELLEME 26.02.2019 14:43
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Fazla çalışınca fazla mı emekli maaşı alacaksınız? Herkesin hayallerini süslediği emeklilik hayatını rahat geçirmek sizin elinizde. Fazla prim gün sayısında emekli maaşları neden düşüyor? Star Gazetesi yazarı Resul Kurt, makalesinde fazla çalıştıkça emekli maaşının düşme sebeplerini açıkladı.

 

İşte Resul Kurt'un o yazısı:

Genci, yaşlısı hepimizin umududur emeklilik. Bazen yolda yürürken hiç tanımadığım insanlar Gazeteden, TV programlarından, sosyal medyadan tanıdıklarını belirtip dertlerini, sorularını paylaşırlar. Markette, fırında, dost sohbetlerinde laf bir yerde gelip emekliliğe dayanır. İnanın her zaman laf gelip bir yerde çalıştıkça emekli maaşının düşmesine bağlanır.

 

 

Gerçekten de bugün en kısa zamanda çözülmesi gereken ve sosyal güvenlik sistemindeki önemli sorunlardan birisi olan çalıştıkça emekli maaşının düşmesi konusu hem vicdanları rahatsız etmekte, hem emekçi kesimi fakirleştirmekte ve hem de esasen bu sorun kayıtdışı çalışmanın da önemli sebeplerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yazıyı okurken bazı okurlarımızın “çalıştıkça emekli aylığının neden düştüğünü anlamakta zorlandıklarını?” duyar gibiyim.

Aslında ülke olarak bizim daha çok yatırım yapmamız, daha çok üretmemiz ve daha çok çalışmamız gerekirken maalesef bizdeki sosyal güvenlik sistemi toplumu kayıtdışı çalışmaya teşvik ediyor. Özellikle çalışanların çalıştıkça emekli maaşları düşüyor. Bu da haliyle çalışanları kayıtdışına itiyor.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla geçtiğimiz ay torba kanunda yapılan düzenleme ile en düşük emekli aylığının 1.000.-TL olması yönünde artış yapıldı. Eğer emekli aylığı hesaplama sistemi değişmez ve sistemde kaldıkça maaşının artması yönünde iyileştirme yapılmaz ise önümüzdeki yıllarda bu sorun daha çok gündeme gelecek.

Asgari ücretlinin maaşı düşüyor

Normal şartlarda insanların prim gün sayısı arttıkça, insanların sisteme prim ödedikleri süre daha fazla oldukça daha fazla emekli maaşı almaları gerekiyor.

Ama Türkiye’de tam tersine emekliliğe hak kazananlar için veya emekliye hak kazanamayanlar için sistemde kalmaya devam ettikleri her ay için emekli maaşlarında 2-3 lira civarında bir düşüş oluyor.

Bunu şu şekilde özetleyebiliriz; bir kişinin çalışma hayatında son noktayı koyup ben artık emekli olmak istiyorum demesiyle birlikte SGK’ya gerekli koşulları sağladığını söyleyip emekli olmak için başvurmasıyla birlikte kendisine bir emekli aylığı bağlanıyor.

Tavandan ödeyenin maaşı artıyor

Emekli maaşı asgari ücret veya bunun 2 katından az olan çalışanlar için düşer, üç asgari ücretten fazla SGK matrahı olanlar içinse yükselir. Özellikle tavandan prim ödeyenler için her ay çalıştıkça emekli maaşı 20 TL civarında yükselir.

Görüldüğü gibi düşük maaşlılar açısından olumsuz bir tablo var. Burada bir düzenleme yapılarak olumsuzluğun giderilmesi gerekiyor.

Sorun aylık bağlama oranından kaynaklanıyor 

SGK uygulamasında, 1.10.2008 sonrasında çalışma süresi arttıkça aylık bağlama oranı düşmektedir. Bu sistem sigortalıları erken emekliliğe teşvik ediyor. Yani, sisteme daha uzun süre prim ödeyenler düşük aylık bağlama oranıyla adeta emekli maaşı düşürülüyor.

Oysa 25 yılın üzerinde prim ödeyen sigortalılar hem daha fazla prim ödüyor, hem de emekli olması halinde alabileceği emekli maaşından feragat ediyor.

Bu nedenle sosyal güvenlik sistemine daha uzun süre prim ödeyen sigortalıların aylık bağlama oranları gün sayısındaki artışa bağlı olarak kademeli şekilde artırılmalıdır. 

Sorun, sistemde esaslı bir değişiklikle, daha uzun süre prim ödeyenlere daha yüksek aylık bağlama oranı getirilmesiyle ve sistemdeki hataların düzeltilmesiyle çözülebilir.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
YORUMLAR 28
  • Memur 5 yıl önce Şikayet Et
    sadece mağdur olmayan eski kamu işçileri onların emekli maaşları yüksek ancak şuan çalışanlar yani emekli olamayanlar iş yerine dahi gelmiyor merak ediyorum vicdanen nasıl rahat ediyorlar
    Cevapla
  • Emekli 5 yıl önce Şikayet Et
    2000 yılı sonrası öncesı çok sacma bızde hakkımz olan maaşi ıstyoruz bın tl baglandı kıram bın tl en kotu evde ofuryorum yazım emeklıye
    Cevapla
  • Selami Ucar 5 yıl önce Şikayet Et
    Aylık bağlama oranı en düşük yüzde 60 olması lazım. Sistemde yüzde 35 gözüküyor. 10 bin bürüt ortalaması olsa bile alabileceğiniz emekli maaşı 3500 TL. Komik rakamlar.
    Cevapla
  • Ali Veli 5 yıl önce Şikayet Et
    Milletçe tasarruf yapmamız gerektiği bakanlık çalışmalarıyla da gündemde olan şu zamanlarda çok önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum. SGK ya 4a,4b,4c gibi türlerde çeşitli zamanlarda çeşitli miktarlarda prim ödemesi olan fakat yaş çalışamama gibi nedenlerle emeklilik umudu olmayan ve daha önce yatırdığı bu primlerin değerlendirilmesini isteyen halihazırda yüzbinlerce sigortalı mevcuttur. Bu primlerin Kanun düzenlemeleriyle uygun BES lere devri mümkün olamaz mı? Böylece sigortalılar istedikleri miktarlarda prim ödemeye devam ederek BES ler üzerinden birikimlerini ve tasarruflarını değerlendirmeye devam imkanı bulup emeklilik yada toplu gelir imkanına kavuşmuş olur
    Cevapla
  • RUHİ 5 yıl önce Şikayet Et
    Esnaf olarak ödediğim vergi ve aylık 754 lira bağkur var. Hastaneden doğru düzgün faydalanamıyorum. Her reçetede ya devlet karşılamıyor ya aynı reçetede muhabbeti ile yine cebimden fazla para çıkıyor. Reklam tabelama kadar vergisini ödüyorum lakin karşılığında yani 35 sene bağkur ödeyip 3 kuruş maaşı ömrümün son yılında yiyeceksem söyleyecek sözüm yok. Esnafı düşünsün devlet. Küçük esnaf ile Büyük esnafı aynı kefeye koymaktan vazgeçsin. Yazıktır. Biz bu vatanın evladı değil miyiz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle