Türkiye sessiz devrim yaptı! Dengeler değişiyor...

Enerjide yerli ve milli kaynakları devreye sokan Türkiye, enerji üretim kapasitesini arttırmanın yanı sıra enerji hatları, arama faaliyetleri ve yeni yatırımları ile dikkatleri üzerine çekiyor. Jeopolitik konumunun da özellikleri kullanan Türkiye enerjide merkez ülke konumuna yükseliyor...

Türkiye sessiz devrim yaptı! Dengeler değişiyor...
Türkiye sessiz devrim yaptı! Dengeler değişiyor...
GİRİŞ 14.02.2019 11:21 GÜNCELLEME 15.02.2019 05:39
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

- Fuat Öner / Haber7.com

 

 

"Milli Enerji Ve Maden Politikası"nı devreye sokan Türkiye'de adeta sessiz bir devrim yaptı ve dengeleri değiştirdi. Bulgaristan’dan elektrik ithal eden Türkiye ardı ardına attığı adımlarla bugün hem kendine yetecek hem de dışarıya satacak kadar elektriği üretebilir hale geldi.

Bu süreçte yerli kaynakları kullanmaya başlayan Türkiye, aynı zamanda jeopolitik konumunun özelliklerini kullanarak dünya enerji ticareti ve geçiş hatlarının merkezi olma yönünde de emin adımlarla ilerlemeye devam etti.

 

 

Yerli kaynakları kullanmak konusunda kararlığın ortaya konması sonrası Türkiye HES, yerli kömür ve nükleer santral adımlarının yanında yenilenebilir enerji konusunda da dünyaya parmak ısırtan adımlar bir bir hayata geçirdi. Öte yandan Doğalgaz ve petrol bulma konusunda da kararlılığı elden bırakmayan Türkiye bunun meyvelerini de toplamaya başladı.

RÜZGAR ENERJİSİ

Türkiye’de işletmede olan lisanslı rüzgar enerji santrallarının kurulu gücü 2010 yılında 1.328 MW iken, 2018 yılsonu itibariyle artarak 6.948 MW’a yükseldi. Bu alanda Türkiye'nin toplam potansiyeli 83.000 MW...

GÜNEŞ ENERJİSİ

2014 yılında Türkiye'de güneş enerjisi ile elektrik üretimi sadece sadece 40 MW seviyelerindeydi. 2018 yılı sonunda ise bu rakam 5000 MW seviyelerine geldi. 2018 yılında lisanslı güç üretimi ise 394 MW artış gösterdi.

JEOTERMALDE TÜRKİYE İLK 5 ÜLKE İÇERİSİNDE

2004 yılından itibaren jeotermal enerji arama çalışmalarına hız veren Türkiye, sondajlı jeotermal enerji aramaları 2.000 m seviyelerinden den 28.000 m seviyelerine taşıdı. Bununla beraber 2018 Haziran ayı sonu itibarıyla jeotermal kaynaklı kurulu gücü 1.144 MW seviyelerine yükseldi. Dünyada jeotermal enerji kurulu güç verilerine göre 14,1 GWe düzeyinde. Jeotermal enerjiden elektrik üretiminde ilk beş ülke; ABD, Filipinler, Endonezya, Türkiye ve Yeni Zelanda şeklindedir.

KRİTİK ÖNEME SAHİP HİDROELEKTRİK

Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli içinde en önemli yeri tutan hidrolik kaynakları yatık gerekliliği duymaması, çevreye uyumlu ve yüksek verimliliği ile büyük öneme sahip. Türkiye 2017 yılında hidroelektrik kaynaklı 58,2 milyar kWh elektrik üretimi gerçekleştirdi.

KÖMÜRDE ÜRETİM REKORU KIRILDI

Milli Enerji Ve Maden Politikası ile beraber yerli kömür üretimine de önem veren Türkiye, 2018'de 101,5 milyon ton yerli kömür üretimiyle Cumhuriyet tarihinin rekoru kırdı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katıldığı törenle atıldı.

TÜRKİYE YILLARDIR HAYALİ KURULAN NÜKLEER ENERJİYE KAVUŞUYOR

Türkiye yıllardır hayalini kurduğu Nükleer enerjiye kavuşuyor. Hali hazırda 3 ayrı nükleer santral projesi için düğmeye basmış durumda. 4’er reaktör ve toplam 9.280 megavat kurulu güce sahip Akkuyu ve Sinop’a inşa edilecek nükleer santrallarda önemli mesafe alındı. Üçüncü santralın, Trakya bölgesinde kurulabileceği belirtiliyor.

Silivri'de bulunan Doğalgaz ateşlendi

3 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ BULUNDU

Arama faaliyetlerine hızla devam eden Türkiye Silivri'de iki sahada 3 milyar metreküplük rezerv keşfetti. Bu miktar 300 bin konutun 10 yıllık doğalgaz tüketimini karşılayabiliyor. Öte yandan arz-talep dengesizliklerini ortadan kaldırmak için depolama kapasitesine büyük yatırımlar yapan Türkiye Silivri, Kuzey Marmara ve Değirmenköy Doğal Gaz Depolama Tesisinin toplam depolama kapasitesinin 4,6 milyar Sm³’e çıkardı. Ek olarak Tuz Gölü Doğalgaz Depolama tesisi de hayata geçti ve bu merkezde yeni yatırımlarla beraber depolama kapasitesi 5.4 milyar metreküpe çıkacak.

60 KAT FAZLASI VAR

Enerji uzmanlarına göre de Trakya’da asıl müjde kaya gazından gelecek. Söz konusu alanda TPAO’nun keşfettiği 3 milyar metreküplük doğalgazın yaklaşık 60 kat fazlası kaya gazı mevcut.

YÜZER LNG GEMİLERİ

Bunlara ek olarak doğalgazda arz güvenliğini ve kaynak çeşitliliğini sağlamak için yüzer LNG terminallerine de (FSRU gemileri) ağırlık veren Türkiye, Aliağa/İzmir ve Dörtyol/Hatay’da gemileri işletmeye aldı.

PETROL VE DOĞALGAZ ARAMA FAALİYETLERİ

Petrol ve gaz arama faaliyetlerine hız veren Türkiye, sismik araştırma ve sondaj gemilerini devreye sokarak hem Akdeniz hem de Karadeniz'i karış karış tarıyor. Karadeniz’de Barbaros sismik araştırma gemisinin yaptığı çalışmalarda Batı Karadeniz’de zengin rezerve sahip doğal gaz yatakları tespit edildi. Sondaj, Bulgaristan ile Romanya deniz sınırlarının Türk deniz sınırları ile kesiştiği noktada Tuna Bloğu’nda yapılacak. Karadeniz’de sondajın, Deepsea Metro I ile yapılması planlanıyor.

Öte yandan Güneydoğu’da güvenlik gerekçesiyle arama yapılamayan yerlerde de arama ve sondaj çalışmaları başladı.

ENERJİ HATLARI

TANAP'ın hizmete girmesiyle beraber mevcut 7 doğalgaz boru hattına sahip olan Türkiye, Türk Akımı ve Irak gazını Türkiye üzerinden taşıyacak projelerle ilgili çalışmaları tüm hızıyla sürdürüyor.

TANAP HAYATA GEÇTİ

Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP faaliyete geçti. TANAP'tan 2018'de 16 milyar metreküp doğalgaz gönderilmesi planlanıyor. Bu miktarın 6 milyar metreküpü Türkiye'ye, 10 milyar metreküpü de TAP vasıtasıyla Avrupa'ya sevk edilecek. Söz konusu boru hattı Yunanistan'ın kuzeyi, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi'nden geçerek doğalgazı İtalya'ya ulaştıracak.


TÜRK AKIMI DENİZ BÖLÜMÜ TAMAMLANDI

Türk Akımı Rusya ile Türkiye arasında son dönemde masada yer alan en önemli doğalgaz projelerinin başında geliyor. Doğalgaz hattı, Rus gazını Karadeniz'in altından geçerek Türkiye topraklarına ve buradan da Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşımayı öngörüyor. Türk Akımı'nın deniz bölümü tamamlandı ve projenin 2019'da tamamlanarak gaz akışının başlaması bekleniyor.


Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akımı’nın 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek. Trakya’dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak.

ŞIRNAK DOĞALGAZ BORU HATTI

Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden almayı planladığı doğalgaz için de somut adımlar atmaya başladı. Bu kapsamda nisanda Kuzey Irak sınırından Mardin'e uzanması planlanan 185 kilometrelik Şırnak doğalgaz boru hattının ihalesi yapıldı.

Kuzey Irak'tan boru hattı vasıtasıyla getirilmesi planlanan doğalgazın Türkiye'ye ve buradan Avrupa'ya gönderilmesi seçenekler arasında yer alıyor. Bölgede 5 trilyon metreküplük doğalgaz rezervi bulunduğu ve bu miktarın Türkiye'nin yaklaşık 50 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabileceği ifade ediliyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 29
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu mantıkla elektriğin ucuzlaması gerekmiyor mu
    Cevapla
  • Cem Atilkan 5 yıl önce Şikayet Et
    Kuraldir! Ilk once maliyelerin cikarilmasi gerekiyor. Sanirim 2 seneye kalmaz fiyatlar duser.
    Cevapla
  • Bayburtlu 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah devletimizi korusun. Hainleri. Kahretsin inşaallah
    Cevapla
  • bırtt 5 yıl önce Şikayet Et
    iyiki kendimiz üretiyoz maşallah
    Cevapla
  • Selim 5 yıl önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlu DUYDUN MU.? ERDOĞANI ELEŞTİRMEKTEN BÖYLE KONULARA VAKTİN OLMAZ GERÇİ AMA.
    Cevapla
  • kuskulu 5 yıl önce Şikayet Et
    bunlar tabiki iyi haberler ama vatandasin hicbir kâri olmadi insallah olacak enerjiyi dagitan sirketler maliyetleri dusurdukleri kadar birazda vatandasa yansitsalar yurdum insani biraz nefes alsa...
    Cevapla
  • Smart 5 yıl önce Şikayet Et
    Cari açık kapandığında sıfır enflasyonu görürsün...
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    El insaf be kardeşim, el insaf... Nasıl bir yansıma bekliyorsunuz.. Pes!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle