Fahiş zam yapan fırsatçıların iddiası yalan çıktı

Türkiye’nin tarımda kendine yetemediği iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Ürünlerin tamamına yakınında fazla verilirken, ateş pahasına satılan patates ve soğanda da benzeri durum söz konusu.

Fahiş zam yapan fırsatçıların iddiası yalan çıktı
Fahiş zam yapan fırsatçıların iddiası yalan çıktı
GİRİŞ 14.02.2019 05:55 GÜNCELLEME 14.02.2019 05:58
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Son dönemde fahiş fiyat artışlarını bahane eden kesimlerin, yetersiz üretim iddialarının tersine temel tarım ürünlerinde üretim fazlası olduğu rakamlarla dahi görülüyor. Yıllık tarımsal hasıla, 'Türkiye tarımda kendine yeten bir ülke olmaktan çıktı' söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını gösteriyor. TUİK rakamlarına göre, birçok temel tarım ürününde Türkiye'nin kendi kendine yettiği görülüyor. Yeterlilik miktarının yüzde 100 üzerinden hesaplandığı rakamlara göre, patates ve soğanda da fazla verildiği görülüyor.

 

 

SPEKÜLATİF ÜRÜNDE FAZLA VAR

Patateste yüzde 100,8 ile 4,8 milyon tonluk üretim gerçekleştiren Türkiye, buna göre yüzde 0,8'lik fazla vermiş oluyor. Benzer bir durum soğan için de geçerli. 2,1 milyon ton üretimin gerçekleştiği soğanda yüzde 102,1 yeterlilik oranıyla birlikte yüzde 2,1 oranında fazla verildi. Marketlerde 10 lirayı bulan etiketiyle cep yakan domates üretimi yüzde 110,8'lik bir orana sahip. En çok fazla ise yüzde 15,3 ile havuçta verilmiş durumda.

 

 

ÇÜRÜMEYE TERKEDİLDİ

Ürünlerin rekolteleri sorunun üretimde değil, aradaki stokçuluk ve aracılık zincirinde olduğunu kanıtlıyor. Şikayet edilen bu konu üzerine alınan tanzim satış kararının da ne kadar yerinde olduğu görülüyor. Bazı ürünlerde gerçekleştirilen stokçuluk ile ürünlerin fiyatları üzerinden gerçekleştirilmeye çalışılan algı operasyonunda ürünler depolarda çürümeye terk edilmişti.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 51
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne oldu, planlarınız suya mı düştü.
    Cevapla
  • ÖNERİ-314 5 yıl önce Şikayet Et
    ÜRETİM ve HİZMET FORMÜLÜMÜZ=%50 DEVLET+%50 ÖZEL SEKTÖR OLSUN. Üretim, hizmet sektörü ve piyasa ne tamamen özel sektöre bırakılabilir ne de tamamen devlet kurumlarına bırakılabilir. Tekelleşmeyi önlemek, özel sektörün yetersizliği ve sorunları üzerinden devlete ve millete karşı sistematik operasyonlarla bizi terbiye etmelerini önlemek, rekabet ortamı oluşturmak için devlet kurumları olsun. Yenliklere açık olmak, çağa ayak uydurabilmek, verimliliği artırmak için de özel sektör olsun. Devlet özel sektörün yapamadığı güçlü yatırımlarla üretime ve piyasaya girsin. Piyasa özel sektör ve devlet kurumlarından oluşsun. Komisyoncular da sebze meyve yetiştirsinler ve kendi ürettiklerini satsınlar.
    Cevapla
  • cem 5 yıl önce Şikayet Et
    yahu kışında domatesyemeyelim salatalık yemeyelim ne var sanki yiyeceksen bedelini öde aslında abartacak bişiy yok ben torosada binerim ama sen eger istersen mersedesede bine bilirsin sorun yok
    Cevapla
  • ali 5 yıl önce Şikayet Et
    hala ateş pahası secim bitsin kan emmeye devam ederler devlet işine bakar bu sadece büyük şehirlerde oy kapma kampanyası söylenecek cok şey var akpartiliyim başka parti yok zaten bu tavırlarıyla chp kimseden oy alamaz
    Cevapla
  • dost 5 yıl önce Şikayet Et
    sayın cumhurbaskanım üreticinin parası peşin ödensin vade yapıp repo yapmaya calısan kamu personeline dikkat etsinler ve satıs anzim güzel oldu ama eksik asıl taptancı hallerini kontrol altına alıp satıs fiyatını konrol altına almak gerek yüze35 karı gecmeden satıs saglanmalı .Üreticiyi üretim maliyetlerini hesap ederek alımlar yapılmalı. Ve calısanları memur zihniyrtinden kurtarmalı. ... mesaayi ve rahatlık kavramından..... tesekürler sayın baskanım...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle